*όπου ''Ενός'' στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ''άνθρωπος''. Έν=Ένα=One=Ο.Ν.Ε.=Ο.Η.Ε=UN=Γυνή=Οίνος=Venus/Αφροδίτη.

Η ''Πλειοψηφία του Ενός'' δεν αναφέρεται μόνο στο γεγονός ότι στην ζυγαριά της οικονομίας οι πολλοί βουλιάζουν και ο ένας διασώζεται αλλά, επιπροσθέτως, σημαίνει ότι αυτός ο ένας (1) άνθρωπος διασώζει κυρία και έλκει το πλοίο της κυβέρνησης, τον κύβο που ερρίφθη και βυθίζεται (όπως ακριβώς σε μιαν ζυγαριά όπου η μάζα των πολλών χάνεται λόγω του βάρους). Η βάση της ερευνητικής μεθόδου στηρίζεται στην διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία και την έκδοση αποτελεσμάτων μετρήσεων, ερευνών, ψηφοφορίας, εκλογής στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Κ. που διασώζουν μιαν χώρα -άνευ δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο)- από την ανισορροπία του Δημοσίου και από το “φούντο” του ταμείου της, δηλ. το Δ.Ν.Τ., με βάση τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος και το εσωτερικό δίκτυο INNERNET πληρωμής της εργασίας των Ελλήνων κατ' οίκον: είναι το μοναδικό οικονομικό και τραπεζικό σύστημα στον κόσμο που λειτουργεί ως ραδιο-τηλεοπτικό κανάλι θετικών ειδήσεων και νέων μέσω προγραμμάτων και ταινιών με σκοπό την επικοινωνία με το κοινό. Αφενός χρησιμεύει ως Τράπεζα (Data Bank) πληροφοριών, δεδομένων και αίματος με προσωπική περιουσία 300 τρις Φοινίκων και αφετέρου βασίζεται στους θεσμούς της Ελεύθερης Οικονομίας ("Free Market"), στην απόλυτη τραπεζική πίστη, στο επιτόκιο Labor και στο ελληνικό νόμισμα οίκου (I.Q., συμβολική ονομασία για τον Φοίνικα, ο οποίος είναι το νόμισμα των Ελλήνων που αγαπούν την πατρίδα τους, που γνωρίζουν επαρκώς αρχαία και νέα Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά, Γαλλικά κ.τ.λ., αγαπούν την έντεχνη μουσική, ελληνική και ξένη, και την ίδια την Τέχνη ενώ, με βάση την κατά κεφαλήν καλλιέργεια του Α.Ε.Π. αποτελεί την πλέον ανθούσα οικονομία στην Ευρώπη). Πρόκειται για μιαν νομισματική μονάδα που χαμηλότερη από αυτήν στον κόσμο σε αξία πλούτου δεν υπάρχει διότι πρωτίστως η νοημοσύνη και το νόμισμα των πολιτών που την χρησιμοποιούν δεν υποτιμάται ΠΟΤΕ: ειδικότερα, στηρίζεται στο νόμισμα της Αναγέννησης -ο Φοίνιξ- με βάση την ρήτρα E.C.U., δηλαδή 1 Φοίνιξ=3 Δολλάρια ενώ το Ευρώ υπολογίζεται με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των υπολοίπων νομισμάτων με βάση το E.C.U., το E.C.U. όμως υπολογίζεται ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

"ΤΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ" - 100 ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - του Χρήστου Π. Παπαχριστόπουλου - Γ' ΜΕΡΟΣ


ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ
22 Ιανουαρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Στα χέρια του Υπ.Εθ.Ο. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εναπόθεση η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών την… καυτή πατάτα των «κόκκινων κωδικών» και του margin account, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέο μέτωπο στην αγορά με τον θεσμό του short selling, εν γνώσει την πιθανότητας να πληγεί ανυπερθέτως από την κρίση στην Σοφοκλέους το σύνολο της οικονομίας.
Ταυτόχρονα, στα δικαστήρια βρίσκονται άνω των 100 υποθέσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων από επενδυτές κατά ΑΧΕ και ΑΕΔΑΚ αλλά και επιχειρηματιών, δίκες και «βόμβες» σε χρηματιστές –όπως στην περίπτωση της ΑΚΤΙΒ ΑΕΠΕΥ– συνθέτουν την εικόνα της αγοράς, οι σχέσεις χρηματιστών και τραπεζιτών είναι σε οριακό επίπεδο και μέσα σε όλα αυτά νέο ρήγμα φαίνεται να δημιουργείται στις ίδιες τις χρηματιστηριακές αρχές για την περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου.
Ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι την περίοδο εκατέρωθεν της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου από την Morgan Stanley θα διευρυνθεί και άλλο το ωράριο των συνεδριάσεων ενώ έως τον Απρίλιο θα θεσμοθετηθεί το μέτρο του νόμιμου δανεισμού για πώληση «αέρα» («short selling»).
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του ΧΑΑ Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωνε σε συνέντευξή του τα εξής «περίεργα»: ότι το μέτρο αυτό διευκολύνει τους ξένους τραίηντερ και αποτελεί μέσο εξόντωσης των μικρών Χρηματιστηρίων καθώς και ότι δεν πρέπει να υπάρχει κοντόφθαλμη πολιτική στο θέμα αυτό, διότι υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί.
Από την άλλη πλευρά, για το μέτρο του short selling εκτιμάται ότι θα αποτελέσει νέα εστία προβλημάτων, διότι θα εφαρμοστεί με 2 μήνες καθυστέρηση στην αγορά και ενώ ακόμη αναμένεται από την κυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οριστική ρύθμιση τόσο για το margin account όσο και για τους «κόκκινους κωδικούς» και για τα μετοχοδάνεια.
Η βασική αιτία της διαμάχης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ τραπεζών και ΑΧΕ βρίσκεται στο γεγονός ότι, με ευθύνη των χρηματιστηριακών αρχών, παραμένει άγνωστη η πηγή από την οποία θα προκύψει η κεφαλαιακή επάρκεια και ο τρόπος χρηματοδότησης των αγοραπωλησιών «αέρα».
Οι περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες αναμένεται να υποστούν ασφυκτική πίεση από τις τράπεζες –από τις οποίες θα αναγκαστούν να δανειστούν εκ νέου με υψηλά επιτόκια με ωφελημένη την μειοψηφία των τραπεζικών ΑΧΕ– και να οδηγηθούν σε πώληση ή πτώχευση, την στιγμή που τα κέρδη τους μέσα στο 2000 υπέστησαν μείωση άνω του 50%.
Τις πρώτες ημέρες του 2001, ο δείκτης ρευστότητας έχει υποχωρήσει στο 0,1% και στην αγορά επικρατεί αυτήν την περίοδο η εκτίμηση ότι εάν συνεχιστεί η πτώση στο Χρηματιστήριο, η κρίση θα περάσει στον τραπεζικό χώρο και στο σύνολο της οικονομίας.
Ήδη, η αρνητική εκκίνηση για την μετοχή της ΑΤΕ προκαλεί δυσχέρειες στο μέτωπο των μετοχοποιήσεων ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην έκκληση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
Για να ολοκληρωθεί το ψηφιδωτό, στις πρόσφατες εξελίξεις προστίθενται και οι δεκάδες αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με τις οποίες εγκλωβισμένοι επενδυτές στρέφονται κατά των χρηματιστηριακών αρχών και των εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων.
ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ «ΕΚΡΗΞΗ» ΧΑΑ ΑΠΟ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Τα μεγάλα θέματα αυτής της χρηματιστηριακής εβδομάδας ήταν αναμφισβήτητα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, η τοποθέτηση στο Υπ.Εθ.Ο. του Νίκου Χριστοδουλάκη και στο Υπ.Ανάπτυξης του Άκη Τσοχατζόπουλου, η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ υπό τον έλεγχο της Τραπέζης Πειραιώς και η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζης μετά την συγχώνευσή της με την Alpha Bank.
Με τις εξελίξεις αυτές γίνεται σαφής η στροφή της ελληνικής οικονομίας προς πλέον φιλελεύθερη κατεύθυνση και ουσιαστικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δείχνει να αποδέχεται τις υποδείξεις του καθηγητή Νίκου Μουζέλη ώστε να ακολουθήσει τον λεγόμενο «τρίτο δρόμο» και να κινηθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες του νεοφιλελευθερισμού και της σοσιαλδημοκρατίας.
Βεβαίως, είναι κοινό μυστικό ότι στον οικονομικό τομέα οι κυβερνήσεις Σημίτη έχουν αποδείξει (ιδίως λόγω της ένταξης στην ΟΝΕ και αφού ακολουθούν την πολιτική Μητσοτάκη-Μάνου) ότι είναι κατά πολύ καλύτερες των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου –αλλά ποιός αμφιβάλλει ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα ήταν συντριπτικά ανώτερη στο ζήτημα της προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών;
Απλώς, ο νέος Υπ.Εθ.Ο. Νίκος Χριστοδουλάκης, που σαφώς υπερτερεί σε σοβαρότητα του προκατόχου του, κάνει τα αυτονόητα: ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές ενώ, παράλληλα, δηλώνει ότι θα αποφύγει να κάνει οποιεσδήποτε προβλέψεις για το Χρηματιστήριο.
Αυτά βλέπει η χρηματιστηριακή αγορά και σημειώνει ανάκαμψη, αν και οι Έλληνες επενδυτές δεν ξέρουν πραγματικά εάν πρέπει να γελούν ή να κλαίνε, να είναι ευχαριστημένοι ή δυσαρεστημένοι από το κλίμα που επικρατεί.
Τα δεδομένα που απαρτίζουν το πρόβλημα της σημερινής χρηματαγοράς έως σήμερα είναι τα εξής:
α)έλλειψη κινήτρων για το ευρύ επενδυτικό κοινό που παρακολουθεί εκ του μακρόθεν πλέον τον θεσμό του ΧΑΑ να οδηγείται σε αυξανόμενη απαξίωση,
β)παρουσία στην Σοφοκλέους μόνο των θεσμικών επενδυτών και των χρηματιστηριακών λόμπυ,
γ)αιχμή του δόρατος στην άνοδο είναι κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι και οι μετοχές των μπλου τσιπ, διότι τα κέρδη για τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» προήλθαν από πολιτικές-επιχειρηματικές εξελίξεις.
δ)οι ξένοι επενδυτές μόνο με τις εκθέσεις τους δίνουν το «παρών»!
Με τον τρόπο αυτό, το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε τον μήνα Οκτώβριο με συνολικά κέρδη 14,81%, αφού στις 28 Σεπτεμβρίου ήταν στις 2.226,05 μονάδες (ενώ η άνοδος, από το ναδίρ των 1.997,75 μονάδων στις 21 Σεπτεμβρίου, ανήλθε σε 23,55%).
Η ανάγνωση που μπορεί να γίνει σε όλες αυτές τις εξελίξεις είναι διττή και κανείς ειλικρινά δεν γνωρίζει εάν το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ξαφνική «εκτόξευση» της αξίας των συναλλαγών, βγαίνει όντως από την χειμερία νάρκη ή επιφυλάσσει αρνητικές εξελίξεις στο μέλλον.
Μακάρι ο Νοέμβριος να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των απλών επενδυτών.
Εύλογα τώρα δημιουργείται στην μεγάλη πλειοψηφία του κοσμάκη η προσδοκία ανόδου πάνω από τις 2.600 μονάδες ενώ ορισμένοι ενθουσιώδεις (ή μήπως εποφθαλμιούντες την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου;) έκαναν λόγο για τις… 3.500 μονάδες. Συνιστάται εγκράτεια!
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΑ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
28 Ιανουαρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Στο «μαρτύριο της σταγόνας» υποβάλλει την εθνική οικονομία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τους αποτυχημένους χειρισμούς του στην κρίση του Χρηματιστηρίου που σταδιακά διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως αποδεικνύεται από τα τραγικά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Έως σήμερα, η πτώση του Χρηματιστηρίου ήταν ελεγχόμενη και οι επενδυτές δεν αντιδρούσαν στα τεκταινόμενα τόσο, διότι η «μιθρυδατική δηλητηρίαση» της Σοφοκλέους ήταν αργή και αποσκοπούσε στην διατήρηση μιας ψυχολογικής κατάστασης που δεν απέκλειε την ελπίδα, επειδή οι πολίτες –λόγω προσωπικής αξιιοπρέπειας– δεν επιδίωκαν την δημοσιοποίηση των απωλειών τους στο οικογενειακό και συγγενικό περιβάλλον, την γειτονιά, το χωριό ή την πόλη.
Σταδιακά, ωστόσο, με μεγάλες εβδομαδιαίες πτώσεις και με μικρές «αναπνοές», το Χρηματιστήριο έφτασε κάτω από τις 3.000 μονάδες και το κέλυφος με το οποίο καλύπτονταν οι απάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα διερράγη.
Με την ατυχή συγκυρία των αυτοκτονιών, στις οποίες έφτασαν τα θύματα του Χρηματιστηρίου, με την αποκάλυψη των καταχρήσεων και με τις εγκληματικές παραλείψεις της κυβέρνησης και των χρηματιστηριακών Αρχών, το απόστημα έσπασε.
Τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν και να προχωρούν σε αποκαλύψεις, όταν έγινε φανερό ότι η απειλή επέκτασης της χρηματιστηριακής κρίσης πλησίαζε και έθιγε την ίδια την υφή του Χρηματιστηρίου, με άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές εταιρείες, τις τράπεζες, τα επενδυτικά πλάνα των επιχειρήσεων, τις ΑΕΔΑΚ και στις ΕΛΔΕ.
Η κυβέρνηση –όπως έχει ήδη αποκαλύψει η εφημερίδα αυτή– μεγέθυνε την δυσαρέσκεια της αγοράς, μη λαμβάνοντας το μήνυμα που της έστειλαν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας για να προχωρήσει δίχως διαστρεβλώσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Κατά τον ρουν των γεγονότων», οι χρηματιστές στράφηκαν εναντίων των κομματικών, διορισμένων χρηματιστηριακών αρχών διεκδικώντας την αυτονόμησή τους από την κρατική εποπτεία και αντιλαμβανόμενοι ότι με τα ανεπαρκή μέτρα που έλαβε θα συνέτεινε στην περαιτέρω πτώση του Χρηματιστηρίου.
Με την αφορμή της χρηματοδότησης του «margin account», οι χρηματιστές διαιρέθηκαν σε μικρομεσαίες και σε κρατικές ΑΧΕ, στην σύγκρουση κατόπιν ενεπλάκησαν και οι ΕΛΔΕ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι εταιρείες Α/Κ και βεβαίως το επενδυτικό κοινό.
Την μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, ενόψει της μελλοντικής πορείας της Σοφοκλέους, έχει το γεγονός ότι σε δύο στρατόπεδα είναι χωρισμένες και οι τράπεζες: οι ιδιωτικές τράπεζες θέλουν να προχωρήσει ο ανταγωνισμός έγκαιρα στο εσωτερικό της χώρας ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι εν όψει της εισόδου των ξένων τραπεζών στο παιχνίδι των δανείων ενώ οι κρατικές τράπεζες είναι έτοιμες να υποκύψουν στην πίεση που τους ασκεί η κυβέρνηση και να προχωρήσουν στην μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τους επιχειρηματίες των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών (για να εφαρμοστεί το μέτρο του «buy back» και προς τις ΑΧΕ (για να εφαρμοστεί το μέτρο του «margin account»).
Πίσω από την κυβέρνηση, όμως, και το Μέγαρο Μαξίμου υποκρύπτεται η γνωστή σε όλους ελίτ των διαπλεκομένων που εξαρτάται πλήρως από το κράτος –έως και το σημείο να δίνονται διευκολύνσεις για την πληρωμή της μισθοδοσίας ή την παροχή κινητών τηλεφώνων στο προσωπικό τους– και στο στάδιο αυτό επιδιώκει να διατηρήσει τα «κεκτημένα προνόμιά» της και να τα προστατεύσει από την νεότευκτη τάξη των «νομοταγών» επιχειρηματιών που αναδείχθηκε στο προσκήνιο και πιστεύει στην ελεύθερη, μεικτή οικονομία της αγοράς.
Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του «οίκου του χρήματος» αποτελούν και τα αμοιβαία κεφάλαια: εάν στο Χρηματιστήριο υπάρχει φαύλος κύκλος, στα Α/Κ ο κύκλος είναι… φαυλεπίφαυλος.
Μέσα στον «χρυσοθηρικό πυρετό» του 1999, η επιδίωξη του κέρδους οδήγησε τα «γεράκια» της αγοράς στο εξής τέχνασμα: οι εταιρείες του ΧΑΑ τοποθετήθηκαν σε Α/Κ εσωτερικού, με αντάλλαγμα οι εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων να αγοράσουν τις μετοχές τους.
Στα γρανάζια της υπόθεσης αυτής εμπλέκονται οι μεγαλύτερες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες των ΑΕΔΑΚ. Και η λίστα των «μπαλαντέρ» δεν τελειώνει εδώ: είναι πολλά τα λεφτά που έχουν τοποθετηθεί σε εταιρείες που ενθαρρύνθηκαν από την αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς το 1999 και το 2000, ώστε να καταθέσουν αίτηση εισαγωγής στο ΧΑΑ, και τώρα βρίσκονται συνωστισμένες στο προθάλαμο του ναού της Σοφοκλέους, δίχως να έχουν ευοίωνες προοπτικές.
Η κρίση στο Χρηματιστήριο έχει «παγώσει» την όλη διαδικασία εισαγωγής ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κωλυσιεργεί, «τρενάροντας» την εξέταση των αιτήσεών τους και επιτρέπει την εισαγωγή μόνο των κρατικών επιχειρήσεων (εξυπηρετώντας εκτάκτως την κυβέρνηση, όπως στις περιπτώσεις ΑΤΕ και ΟΠΑΠ).
Κανείς παράγοντας της αγοράς δεν έχει μείνει αλώβητος από την κρίση: ειδικά οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποστεί μιαν ακόμη παταγώδη αποτυχία, καθώς προσδέθηκαν αυτοβούλως με την πορεία του Χρηματιστηρίου και προσάρτησαν τα προϊόντα τους (Unit Linked) με την συμπεριφορά του Γενικού ο οποίος, εκ των υστέρων, υποχώρησε κατά σχεδόν 66,6%.
Όσο ζοφερή και εάν είναι η εικόνα αυτή, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει καλύψει πλήρως υπό την σκέπη της όλα αυτά τα φαινόμενα ανηθικότητας που κατακλύζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία και έχει εκμαυλίσει, ειδικά στην επαρχία, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.
Χαρακτηριστικές για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στον τραπεζικό χώρο για να εξωραϊσθούν παράνομες ενέργειες είναι οι καταγγελίες που δέχθηκε η «ΧτΚ» για υπαλλήλους προσκείμενους στην κυβέρνηση, οι οποίοι έπειτα από τους ελέγχους που έγιναν για καταχρήσεις χρημάτων αποκαλύφθηκαν –και το θέμα «διευθετήθηκε» με την «τιμωρία» της μετάθεσης των ενόχων σε άλλη κρατική τράπεζα, όπου σήμερα διαπρέπουν.
Εν τέλει, ο μεγάλος κίνδυνος –και η μεγάλη ειρωνεία ταυτόχρονα– από την παραμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην εξουσία είναι να υπονομευθεί εξ απαλών ονύχων η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, λόγω της έντασης με την οποία εκδηλώνεται το «σύνδρομο της Σοφοκλέους» σε όλα τα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας.
Εκτός εάν ο πρωθυπουργός καταφέρει εκ νέου να πείσει το εκλογικό σώμα ότι για το καταστροφικό «ντόμινο» στο Χρηματιστήριο και στις τράπεζες ευθύνονται τα «ακραία οικονομικά φαινόμενα».
ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ ΤΟ ΧΑΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΔΙΝΕΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ
20 Μαΐου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Πρωτόγνωρες αλλαγές και μάλιστα σε περίοδο ελαχίστων ημερών αναμένεται να γνωρίσει βεβιασμένα εντός του επόμενου 10ημέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η διοίκηση του ΧΑΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σπεύδουν εκτάκτως, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να εναρμονίσουν το παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο της ελληνικής χρηματαγοράς με τους κανόνες που θα έπρεπε να ισχύουν εδώ και καιρό.
Μιλώντας με όρους ΟΝΕ, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί βάσιμα ότι η κυβέρνηση και οι χρηματιστηριακές αρχές απέτυχαν στην ονομαστική και την πραγματική σύγκλιση της Σοφοκλέους με τις αναπτυγμένες κεφαλαιαγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να αντιπαραβάλλει την αναβάθμιση της ανέτοιμης και ανώριμης Σοφοκλέους με την ένταξη της ελληνικής οικονομίας στην μετα-ΟΝΕ εποχή, την στιγμή που η Ελλάδα είναι τελευταία σε ανταγωνιστικότητα και δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς.
Όπως η είσοδος στην ζώνη του ευρώ θα γίνει το 2002 χωρίς να εκπληρώνονται τα κριτήρια του Μάαστριχτ και με βάση την «δημιουργική λογιστική», το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον «οργασμό» νέων μέτρων που εφαρμόζονται εσπευσμένως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να πειστούν οι ξένοι επενδυτές ότι εκπληρώνουμε τα κριτήρια της αναβάθμισης.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια παρωδία μέτρων, ατάκτως εριμμένων εική και ως έτυχε, που δεν συνάδουν τύποις και ουσία με τα ισχύοντα στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Δύσης και της Ανατολής: είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέτρα που λαμβάνουν τώρα διαστρεβλωμένα οι αρχές του ΧΑΑ εφαρμόζονται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εδώ και 6 χρόνια!
Στην χώρα μας ακόμα δεν ισχύουν –και το «όργιο» με την ανικανότητα καθορισμού του χρόνου εφαρμογής τους έφερε τον Γενικό Δείκτη μέσα στον Μάϊο από τις 3.300 μονάδες στις 3.000 ξανά.
Βεβαίως, μέσα στο 2001 υπήρξαν δεκάδες φορές εξαγγελίες από τις χρηματιστηριακές αρχές ότι θα ληφθούν εγκαίρως τα μέτρα που οι ξένοι μας ζητούσαν πιεστικά βάσει χρονοδιαγράμματος.
Το 2000 η αναβάθμιση είχε αναβληθεί, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αλλάξει η νοοτροπία και είχε τεθεί το χρονοδιάγραμμα με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2001.
Ήδη, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σήμερα στο επίπεδο των 3.000 μονάδων, με αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών να θεωρούνται πάμφθηνες και να προσφέρονται ως «λουκούμια» στους ξένους επενδυτές.
Τα υπόλοιπα βήματα προς την κατεύθυνση της «μεταμφίεσης» του ΧΑΑ και του εξωραϊσμού των κακώς κειμένων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ήταν έως τώρα τα εξής:
· Η αποκαθήλωση μόλις την προηγούμενη Δευτέρα του ηλεκτρονικού ταμπλώ από την πρώην αίθουσα συναλλαγών, η οποία επίσης έκλεισε τον Απρίλιο για πρώτη φορά μετά το 1934.
· Η διενέργεια των συναλλαγών με το νόμισμα του ευρώ και η χρησιμοποίηση αποκλειστικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών για εντολές από τα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιρειών συνέπεσε σε συμβολικό επίπεδο με την απόσυρση του ηλεκτρονικού πίνακα, που σηματοδοτεί την απομάκρυνση του φωτός της δημοσιότητας από το Χρηματιστήριο. Αντί, δηλαδή, να προχωρεί ο «λαϊκός καπιταλισμός» και να αποκαθίστανται οι υπερβολές του παρελθόντος, ώστε να επιστρέψει ο ιδιώτης επενδυτής στην αγορά, εξοβελίζεται κάθε τι που παραπέμπει σε συμμετοχή του απλού κόσμου και καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας των συνεδριάσεων.
· Οι νέοι δείκτες που ισχύουν στο ΧΑΑ υπερβαίνουν τους 20, με αποτέλεσμα να έχει πολυδιασπασθεί η προσοχή της κοινής γνώμης και να έχει γίνει πιο δύσκολη η παρακολούθηση των συνεδριάσεων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
· Η είσοδος των ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών στην χώρα μας ως μέλη εξ αποστάσεως (remote members), μέτρο που επιβλήθηκε σωστά από την Ε.Ε. στις ελληνικές αρχές αλλά συναντά έντονες αντιδράσεις από τα κατεστημένα συμφέροντα που έκαναν το παιχνίδι τους έως τώρα με τους δικούς τους όρους,
· Η λειτουργία της Νέας Χρηματιστηριακής Αγοράς ΝΕΧΑ, όπου κανονικά θα έπρεπε να συμμετέχουν οι εταιρείες της Νέας Οικονομίας, οι δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Δυστυχώς, μόνο μία εταιρεία φαίνεται ότι έχει τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά στην «εκσυγχρονιστική» Ελλάδα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας», που εξήγγειλε πριν από 5 χρόνια ο κ. Σημίτης.
Τα επόμενα 7 μέτρα
1.Στην τελική ευθεία βρίσκεται η επέκταση των ορίων διακύμανσης για τις μετοχές, μια ακόμη αλλαγή των γνωστών limit up και limit down. Παλαιότερα, τα πλαφόν αυτά βρίσκονταν στο συν-πλην 8%, κατόπιν επεκτάθηκαν στο 10% και αργότερα διαμορφώθηκαν στο 12%.
Με το νέο καθεστώς, όταν μια μετοχή φθάνει να κερδίζει ή να χάνει 12%, τότε θα διακόπτεται η διαπραγμάτευσή της στο ΧΑΑ για ένα τέταρτο και, αφού περάσουν τα 15΄, θα μπορεί να σημειώνει επιπλέον θετική ή αρνητική μεταβολή κατά 6%, με αποτέλεσμα τα ημερήσια ποσοστά κέρδους ή ζημίας να ανέρχονται συνολικά σε 18%.
Ίσως είναι το μόνο μέτρο που εφαρμόζεται σωστά, αφού υπάρχει πρόνοια ώστε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου σε περιόδους κρίσης να μην προκαλείται πανικός και ασυγκράτητη πτώση αλλά να επικρατούν ωριμότερες σκέψεις.
2.Ύστερα από δεκάδες αναβολές, καθυστερήσεις και παλινωδίες, οι χρηματιστηριακές αρχές προχωρούν εντός των ημερών στην ταυτόχρονη εφαρμογή δύο νέων επενδυτικών εργαλείων: του Margin Account και του Short Selling.
Margin Account
To μέτρο αυτό θεωρείται δίκοπο μαχαίρι, ειδικά εφόσον το ΧΑΑ είναι σήμερα μια αγορά σε ύφεση. Δεν αφορά τον απλό επενδυτή αλλά τους επαγγελματίες traders της αγοράς που είναι ενεργοί στην ηλεκτρονική Σοφοκλέους. Οι κερδοσκόποι έχουν τώρα και νομικό δεδικασμένο που τους δίνει περιθώριο 3 μηνών για να αγοράζουν μετοχές δίχως να προκαταβάλουν χρήματα και να μην αντιμετωπίζουν κυρώσεις.
Η κριτική που γίνεται στο νέο μέτρο είναι ότι δεν βοηθά τους ισχυρούς επενδυτές, οι οποίοι πραγματικά μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του χρηματιστηρίου. Αυτό συμβαίνει διότι το ανώτατο ποσό που μπορεί να δανειστεί ένας επενδυτής από τις ΑΧΕ θα περιορίζεται σε μόλις 50 εκατ. δρχ. άσχετα από την εγγύηση. Άρα, θα υπάρχει ίδια μεταχείριση για έναν ιδιώτη επενδυτή με δεσμευμένο κεφάλαιο 10 εκατ. και με έναν μεγάλο θεσμικό επενδυτή με 100 δις. Βεβαίως, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί με ποια κριτήρια και με τι επιτόκιο θα δανείζονται οι ΑΧΕ από τις τράπεζες για να… δανείζουν τους πελάτες τους που είναι ήδη χρεωμένοι, εφόσον ακόμη δεν έχει κλείσει το θέμα των «κόκκινων κωδικών» που ίσως φτάνουν –μαζί με τα μετοχοδάνεια– 700 δις. Εάν ισχύσουν τελικά όσα έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοδότηση με βάση τα ίδια κεφάλαια, πράγμα που είναι και το πλέον πιθανό, τότε οι ΑΧΕ που ανήκουν σε τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα ευνοϊκότερης αντιμετώπισης και θα επωφεληθούν εις βάρος των μικρών, ασθενέστερων ΑΧΕ. Πάντως, θα υπάρχουν επιθεωρητές που θα ελέγχουν την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για το θέμα του χαρτοφυλακίου ασφαλείας.
Απλώς, να σημειώσουμε ότι οι «γκουρού» των χρηματιστηριακών αγορών έχουν δώσει έναν ορισμό του margin account, σύμφωνα με τον οποίο «είναι ένα τέχνασμα που έχει επινοηθεί για να προκαλεί κρίσεις και πανικό και να διατηρεί την αγορά σε αναβρασμό, προκειμένου οι χρηματιστές να κερδίζουν και οι πελάτες να χάνουν χρήματα».
Short Selling
Με την εφαρμογή του μέτρου ο επενδυτής μπορεί να κερδίζει ακόμα και όταν δεν έχει στην διάθεσή του ρευστό. Να προβεί σε ανοιχτές πωλήσεις τίτλων, τους οποίους έχει δανειστεί μέσω της ΕΣΕΤΕΠ, των ΑΧΕ και με την συνδρομή του margin account. Αργότερα, θα αγοράσει ξανά τους ίδιους τίτλους, όταν η τιμή τους υποχωρήσει, και θα είναι κερδισμένος επειδή θα καρπούται την διαφορά στην αγοραπωλησία. Η κριτική που γίνεται στο μέτρο αυτό είναι ότι εφαρμόζεται καθυστερημένα και με αρκετούς περιορισμούς και δεσμεύσεις που, ουσιαστικά, ακυρώνουν αυτό το επενδυτικό εργαλείο: οι εντολές πώλησης που θα δίνει ο κάθε επενδυτής δεν θα είναι πραγματικά «ανοιχτές» (αφού δεν θα επιτρέπεται να είναι πιο χαμηλά από την εκάστοτε τιμή της μετοχής). Θα ισχύει το λεγόμενο «zero plus tick» που εφαρμόστηκε διεθνώς για πρώτη φορά μετά το μεγάλο κραχ του 1929 στην Γουώλ Στρητ, για να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση των τιμών και να καταπολεμηθεί η χειραγώγηση που γίνεται μέσω της υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Επίσης, με το προηγούμενο καθεστώς, το short selling νοθεύεται, γιατί ο κάθε επενδυτής δεν θα έχει το δικαίωμα να πουλάει όσες μετοχές επιθυμεί (αφού απαγορεύεται οι πωλήσεις να υπερβαίνουν το 1% της ελεύθερης διασποράς –free float– των μετοχών ως προς το μετοχικό κεφάλαιο κάθε εισηγμένης εταιρείας). Άλλωστε, το μέτρο θα ισχύσει αρχικά μόνο για 75 μετοχές σε σύνολο 360 διαπραγματεύσιμων τίτλων ενώ επισήμως λέγεται ότι θα ισχύσει για όλες τις μετοχές ανεξαιρέτως έως το τέλος του 2001. Η εφαρμογή, πάντως, του «σορταρίσματος» σημαίνει ότι υπάρχουν προσδοκίες πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα σημειώσει περαιτέρω υποχώρηση, αφού οι παίκτες ποντάρουν στην πτώση (όπως συνέβαινε έως τώρα στα παράγωγα) και δημιουργεί 3 ερωτήματα: γιατί επιβλήθηκε τώρα το μέτρο από τους ξένους εν όψει της αναβάθμισης και γιατί δεν είχε εφαρμοστεί μέσα στην τελευταία διετία; Και, ακόμη, μήπως θα συντελέσει τελικά ώστε να σημειώσουν πτώση κάποιες μετοχές που θεωρούνται υπερτιμημένες;
3.Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η λειτουργία του νέου δείκτη FTSE80, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται 80 μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης.
4.Εντός του Ιουνίου η διοίκηση του ΧΑΑ θα ανακοινώσει την καθιέρωση ενός νέου δείκτη, του λεγόμενου Star Index, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται οι καλύτερες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών –αλλά ακόμη τα κριτήρια αξιολόγησης δεν έχουν διευκρινιστεί.
5.Μέσα στο καλοκαίρι θα ισχύσει η υπηρεσία που θα δίνει την δυνατότητα να δίνονται απευθείας εντολές από τους επενδυτές μέσω του Διαδικτύου (Ίντερνετ) ακόμη και από το εξωτερικό.
6.Εκείνο το μέτρο, πάντως, το οποίο ακόμη δεν προχωρά –αν και είναι το πιο σημαντικό– είναι το θέμα των ευρωπαϊκών συμμαχιών και της σύνδεσης του ΧΑΑ με κάποιο μεγάλο ξένο χρηματιστήριο ώστε αυτόματα οι κανόνες και το θεσμικό πλαίσιο της ξένης χρηματαγοράς να μεταφερθούν αυτούσια στην Ελλάδα.
Αντίθετα, φαίνεται ότι η τάση που επικρατεί είναι να μετατραπεί το ΧΑΑ σε περιφερειακό πόλο στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μετά την χρήση του ευρώ να προσελκύσει τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
7.Τέλος, οι χρηματιστηριακές αρχές εξετάζουν, σε συνεργασία με τον ΣΜΕΧΑ των χρηματιστών, την ΟΤΟΕ των τραπεζοϋπαλλήλων και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών την επέκταση του ωραρίου των συναλλαγών ώστε να εναρμονιστούν οι βιορρυθμοί των Αθηνών με τα ωράρια στα ξένα χρηματιστήρια.
Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια λύση θα επιλεγεί και είναι δύσκολο να ισχύσει για το καλοκαίρι.
Ως προς το θέμα αυτό, η θέση του αντιπροέδρου του ΧΑΑ Σωκράτη Λαζαρίδη, όπως έχει διατυπωθεί στην αρχή του έτους, είναι ότι το διευρυμένο ωράριο «χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εξόντωσης των μικρότερων χρηματιστηρίων» και «θα δώσει την δυνατότητα σε ξένους traders να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στο ΧΑΑ».
ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΚΟΧΛΑΖΕΙ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
7 Μαΐου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Καζάνι που κοχλάζει θυμίζει το Χρηματιστήριο, το οποίο βλέπει τον θεσμό του margin account να μετατρέπεται σε μπούμεραγκ για επενδυτές και ΑΧΕ και να κινδυνεύει να στραγγίξει την ρευστότητα από την αγορά.
Με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 3.200 μονάδες εξαιτίας της αποχώρησης των ξένων επενδυτών για το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η αγορά παρακολουθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι γύρω από τους ανεύθυνους χειρισμούς των χρηματιστηριακών αρχών στο θέμα του περιθωρίου ρευστότητας.
Η έλευση του μάρτζιν ακκάουντ, για την οποία απομένει η έκδοση ειδικής πράξης από τη Τ.τ.Ε. εντός του Μαΐου εξαιτίας της αβελτηρίας, των καθυστερήσεων ή της απρονοησίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την διοίκηση του ΧΑΑ, αναμένεται να αποτελέσει τη θρυαλλίδα εξελίξεων στον χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σταύρος Θωμαδάκης φέρεται έντονα δυσαρεστημένος και δεν πρέπει να αποκλείεται να αντικατασταθεί από τον Κ. Σημίτη. Ως ένδειξη για τις προθέσεις του Στ. Θωμαδάκη πρέπει να ερμηνευθεί η τελευταία αναβολή συνεδρίασης του οργάνου αλλά και η πρόφαση ασθενείας με την οποία δικαιολόγησε την απουσία του από την εκδήλωση.
Άλλωστε, σύντομα έχει προγραμματιστεί να γίνει αλλαγή στο Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και να επέλθουν εκτεταμένες αλλαγές από τον κ. Παπαντωνίου στην εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς γενικότερα. Συγκεκριμένα, προετοιμάζεται η δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης Αρχής ενώ έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με παράλληλη περικοπή των εξουσιών της διοίκησης του ΧΑΑ.
Σε αντίθεση με την θετική εικόνα που είχε το τελευταίο 8μηνο στην κοινή γνώμη ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης, μια σειρά αδικαιολόγητων ενεργειών της διοίκησης του Χρηματιστηρίου έχει προκαλέσει απορίες σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή των χρηματιστηριακών δρωμένων.
Στις αρχές Φεβρουαρίου η διοίκηση του ΧΑΑ είχε κατηγορήσει ευθέως χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παραπληροφορούν εσκεμμένα τους επενδυτές, ότι αφήνουν να διαρρεύσουν υποβολιμαίες πληροφορίες και ότι καλλιεργούν ανυπόστατη φημολογία που πλήττει τον θεσμό.
Ποτέ, όμως –αν και γνώριζε κατά τους ισχυρισμούς της αυτές τις ΑΧΕ– η διοίκηση του ΧΑΑ δεν έδωσε τα ονόματά τους στην δημοσιότητα.
Έκτοτε, τα προβλήματα με τους χρηματιστές οξύνθηκαν, καθώς έκλεισε η αίθουσα συναλλαγών στην Σοφοκλέους 10, ενώ εφαρμόστηκε και η απόφαση για εισδοχή στο ΧΑΑ ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών ως μελών εξ αποστάσεως (remote members).
Μια ενδεικτική περίπτωση κατά την οποία η διοίκηση του ΧΑΑ επέδειξε ύποπτη μεταστροφή ως προς τις αποφάσεις της είναι με τις ανακοινώσεις των Δεικτών FTSE20,40,80. Στις 27 Απριλίου είχε ανακοινώσει τις μετοχές που θα ανήκουν στους δείκτες αυτούς από την 1η Ιουνίου αλλά μόλις ύστερα από μία εβδομάδα ανακάλυψε ότι είχε κάνει λάθος… εκ παραδρομής.
Το απόγευμα, λοιπόν, της Παρασκευής 4 Μαΐου, ο κ. Αλεξάκης εξέδωσε έκτακτη διορθωτική απόφαση με την οποία (προσοχή στις ανακατατάξεις) η COSMOTE εντάσσεται στον FTSE20, από τον οποίο εξοβελίζεται η ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ για να μπει στον FTSE40, από τον οποίο εκτοπίζεται η Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίμης για να μπει στον FTSE80, από τον οποίο αποχωρεί εντελώς η Κλίμαν Ελλάς.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν ως προς το εσκεμμένο ή μη τέτοιων εντυπωσιακών αλλαγών μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφορούν τόσο τις υπηρεσίες του ΧΑΑ που ευθύνονται για τα επαναλαμβανόμενα «λάθη» ή «συμπτώσεις» όσο και την επίπτωση αυτών των «παραδρομών» στην συμπεριφορά των μετοχών την ώρα της διαπραγμάτευσης.
Στο ίδιο πλαίσιο της αστάθειας που προκαλούν στις χρηματιστηριακές συναλλαγές οι αποφάσεις των χρηματιστηριακών αρχών ανήκει και η πρόσφατη ανακοίνωση από την διοίκηση του ΧΑΑ των νέων δεικτών total return, με τους οποίους αρχικά υποτίθεται ότι θα υπολογίζονταν τα μερίσματα των μετοχών.
Ύστερα από λίγες ημέρες, η διοίκηση του ΧΑΑ αποφάσισε να καταργήσει την αποκοπή των μερισμάτων από τους τίτλους και ουσιαστικά να θέσει εκτός λειτουργίας και σε αχρηστία τους δείκτες αυτούς, οι οποίοι έκτοτε έμειναν ανενεργοί.
Αποκορύφωμα της ευμεταβλητότητας των αποφάσεων της διοίκησης του ΧΑΑ υπήρξε το εξής γεγονός: Στα τέλη Μαρτίου αποφάσισε να θέσει υπό επιτήρηση τις μετοχές 3 εταιρειών.
Ύστερα από έναν μήνα περίπου επανέφερε εύλογα τις μετοχές σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης. Δίχως να δικαιολογήσει καν την πρώτη απόφασή της που είχε καταγγελθεί ως παράνομη αφού δεν στηριζόταν σε εκ των προτέρων γνωστή νομοθεσία.
Όλα αυτά τα άκρως ανησυχητικά συμβαίνουν ενώ στον ορίζονται διαφαίνεται η προοπτική της ένταξης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Παγκόσμιο Χρηματιστήριο (Global Equity Market) και συνεργασίας του με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
1 Ιουνίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από σήμερα το πρωΐ είναι ήδη γεγονός και αποτελεί κεκτημένο για την ελληνική οικονομία –αλλά τα φαινόμενα απατούν. Στην τελευταία συνεδρίαση της σύγχρονης ιστορίας του, χθες Πέμπτη 31 Μαΐου, το ΧΑΑ σκόρπισε την απογοήτευση αφού στην εξέλιξη της συνεδρίασης αντικατοπτρίστηκαν για μιαν ακόμη φορά οι πολλαπλές ταχύτητες με τις οποίες εισήλθε τυπικά η Σοφοκλέους στις αναπτυγμένες αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ υποχώρησε κάτω από τις 3.100 μονάδες με τρόπο που κόβει τα φτερά των επενδυτών και ψυχολογικά δρα ως τροχοπέδη και για την σημερινή ημέρα που θα χαρακτηριστεί αναπόφευκτα η «πιο μεγάλη ημέρα» του Χρηματιστηρίου, με την οποία θα εγκαινιαστεί η νέα εποχή της αναβάθμισης. Πάντως, οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν κατά κοινή ομολογία την κύρια ευθύνη για την εικόνα της διχασμένης αγοράς, αφού παρά τα περί αντιθέτου διαβεβαιούμενα ακόμη δεν έχει επιτραπεί η εφαρμογή των μέτρων margin account και short selling που ούτε σήμερα θα ισχύσουν.
Αντίθετα, ισχύει από σήμερα κανονικά το +18% στην διακύμανση των τιμών για τις μετοχές καθώς και οι νέοι δείκτες FTSE20, FTSE40 και FTSE80. Βέβαια, σε ισχύ μπαίνουν και οι δείκτες της Μόργκαν Στάνλεϋ.
Είναι ενδεικτικό των διακυμάνσεων της χρηματιστηριακής αγοράς ότι χθες ενδοσυνεδριακά υπήρξε μεταβολή της τάξεως του 3,56% όταν ο ΓΔΤ από το ζενίθ των 3.171,89 μονάδων όταν και κέρδιζε 2,23% βρέθηκε να χάνει 1,33% ευρισκόμενος στις 3.061,31 μονάδες. Η μεταβολή intraday για τον ΟΤΕ ήταν 5,9% αφού κέρδιζε 4,13% και είχε βρεθεί να χάνει έως και 1,78%.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρή άνοδο, γύρισε με αρνητικό πρόσημο, έφυγε προς τα επάνω κυρίως χάρη στον ΟΤΕ αλλά ξεφούσκωσε μετά τις 2 το μεσημέρι, όταν άρχισαν οι ρευστοποιήσεις.
Ουσιαστικά η συνεδρίαση δεν τελείωσε ούτε εκείνην την στιγμή, αφού υπήρξαν εξωχρηματιστηριακά πακέτα που εκτόξευσαν τον συνολικό τζίρο στα 281 δισ. δρχ.
Γύπες στην Σοφοκλέους
Άνευ όρων παράδοση στους ξένους δίχως να ανοίξει μύτη και χωρίς μα γίνει τίποτε αντιληπτό από το ευρύ επενδυτικό κοινό αποτελούν ουσιαστικά τα περίεργα παιχνίδια που εκτυλίχθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την πλήρη κάλυψη των χρηματιστηριακών αρχών, όταν δεκάδες μετοχές κατευθύνθηκαν σε ιδιοκτήτες-φαντάσματα που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα.
Αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης άλλαξαν κατόχους μετοχές αξίας 40 δισ. δρχ. εξωχρηματιστηριακά και στην χαμηλότερη δυνατή τιμή, πράγμα που εξυπηρέτησε αφάνταστα τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που προέβησαν σε αγορές τίτλων επιλεκτικά την τελευταία ημέρα της σύγχρονης ιστορίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.
Οι πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο, ώστε οι ξένοι «γύπες» να αποκτήσουν τα χαρτιά που τους ενδιέφεραν σε ευτελιστικά επίπεδα επιβεβαιώθηκαν πλήρως, αφού –κατά σύμπτωση– μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας το Χρηματιστήριο κατρακύλησε ξανά και ο Γενικός Δείκτης γράφει πλέον μπροστά τον αριθμό «3», ευρισκόμενος στις 3.088 μονάδες.
Μάλιστα, το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ξαφνικά το ΧΑΑ βρέθηκε να «γυρίζει» με αρνητικό πρόσημο, την στιγμή που ο συνολικός τζίρος τετραπλασιάστηκε φθάνοντας χθες τα 281 δισ. δρχ. Έγκυροι και μετριοπαθείς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι σε καμία περίπτωση οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν ήταν διατεθειμένοι να αγοράσουν μετοχές στα επίπεδα των 3.200 – 3.300 μονάδων όπου βρισκόταν το ΧΑΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και για τον λόγο αυτό απαίτησαν «γη και ύδωρ» ώστε να αλώσουν το Χρηματιστήριο σε τιμές συμφέρουσες για τους ίδιους αλλά όχι για τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 12.00 και 13.00 το ΧΑΑ ήταν το μόνο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο που σημείωνε κέρδη, έχοντας αναρριχηθεί στο ζενίθ των 3.171,89 μονάδων (+2,33%) και με μετοχές όπως ο ΟΤΕ και η Eurobank Ergasias να κερδίζουν αντιστοίχως 4,13% και 4,50%. Αμφότερες μετά τις 14.00 βρέθηκαν με απώλειες 1,78% και 8,20% αντιστοίχως!
Την κερκόπορτα για την είσοδο των ξένων επενδυτών στην ηλεκτρονική και αναβαθμισμένη Σοφοκλέους με το μεγαλύτερο κόστος για τους Έλληνες απλούς επενδυτές άνοιξαν η διοίκηση του ΧΑΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφασή τους μέσα στην εβδομάδα να επιτρέψουν την μεταβίβαση πακέτων με μετοχές εξωχρηματιστηριακά έως και 10 λεπτά μετά την λήξη της κανονικής συνεδρίασης και στην τιμή κλεισίματος.
Με τον τρόπο αυτό ερμηνεύεται και το γεγονός ότι στο κλείσιμο των 14.30 το ΧΑΑ είχε πέσει στο ναδίρ των 3.061,31 μονάδων (-1,33%). Ύστερα από όλα αυτά, σήμερα το πρωΐ το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα είναι το ίδιο: με περίπου 10 κλάδους και με την πλειοψηφία των μετοχών να βρίσκονται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα με αρνητικό ρεκόρ έτους, ουσιαστικά το ΧΑΑ είναι πολύ κάτω από τις 3.000 μονάδες.
Η τυπική αναβάθμιση συνοδεύεται από την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΧΑΑ ότι από σήμερα, εκτός από τους αναθεωρημένους δείκτες της Μόργκαν Στάνλεϋ, θα ισχύσουν και οι νέοι δείκτες FTSE20, FTSE40, FTSE80 αλλά και –εντελώς ξαφνικά– ο βαρύγδουπος Δείκτης Όλων των Μετοχών, All Shares Index, του ΧΑΑ που βρισκόταν σε αδράνεια.
Το επόμενο ερώτημα προς τις χρηματιστηριακές αρχές είναι: τί, άραγε, θα γίνει σήμερα στο «βάπτισμα του πυρός» της αναβάθμισης με το +18% στην άνοδο και την πτώση, αφού το ευρώ διολισθαίνει και τί, αλήθεια, συμβαίνει με το margin account και το short selling που εκκρεμούν;
ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
3 Ιουνίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος προσβλέπει πλέον η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της θερινής παράκρουσης μετά την εκ νέου κατάρρευση των τιμών.
Οι κοσμογονικές αλλαγές που επήλθαν βίαια στο θεσμικό πλαίσιο του ΧΑΑ όχι μόνο βρήκαν απροετοίμαστο τον θεσμό που έχει γονατίσει έπειτα από την στυγνή εκμετάλλευση και τις υπέρμετρες παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά εφαρμόστηκαν διαστρεβλωμένα και εξόντωσαν και την τελευταία ικμάδα δύναμης που είχε απομείνει ως ελπίδα, δηλ τα μπλου τσιπς, που συμπεριφέρονται σαν τα χειρότερα χαρτιά της περιφέρειας.
Αυτήν την στιγμή η αγορά βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της: οι συναλλαγές με εξωχρηματιστηριακά πακέτα που διερευνώνται με αφορμή τα δημοσιεύματα της «ΧΩΡΑΣ», η κατάρρευση του Γενικού Δείκτη, οι έρευνες του ΣΔΟΕ με την επιχείρηση κάθαρσης που υποστηρίζουν αταλάντευτα οι πολιτικές συμπολιτευόμενες εφημερίδες και το σκηνικό της εισόδου ξένων χρηματιστηριακών εταιρειών με παράλληλες εξαγορές και συγχωνεύσεις εισηγμένων εταιρειών δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για το καλοκαίρι, ενώ στο ΧΑΑ περιμένουν να εισέλθουν ακόμη 370 εταιρείες.
Η έκφραση είναι βαριά και αναξιοπρεπής αλλά η υπερβολή με την οποία χρησιμοποιείται φωτίζει την αλήθεια πίσω από τα τελευταία γεγονότα: το Χρηματιστήριο Αθηνών από την βάση των 3.100 μονάδων καμαρώνει αφ’ υψηλού σαν «γύφτικο σκεπάρνι» για την τυπική του αναβάθμιση όταν οι χαίνουσες πληγές που έχουν συσσωρευθεί με την πάροδο των 21 μηνών της χρηματιστηριακής ύφεσης το καθιστούν ευάλωτο.
Τα συνεχή ρήγματα που υφίσταται η αγορά τροφοδοτούν διαρκώς σκάνδαλα, τα οποία καλείται αρχικά από την ίδια την κυβέρνηση να διερευνήσει η δικαιοσύνη αλλά, όταν το μαχαίρι «φθάσει στο κόκκαλο», ισχύει η νοοτροπία της στρεψοδικίας: ξαφνικά, γίνεται έκκληση στο κοινό συμφέρον –τάχα– και ζητείται να αποφευχθεί η «ποινικοποίηση».
Το «ωραίο» είναι ότι οι χρηματιστηριακές αρχές –δια χειλέων του προϊσταμένου τους Γιάννου Παπαντωνίου– κατόπιν καυχώνται ότι έστειλαν τις υποθέσεις στον εισαγγελέα, κρύβοντας ότι και οι ίδιοι οι επικεφαλής τους ήταν κατηγορούμενοι από τους ανακριτές και απέδιδαν τις ευθύνες εκατέρωθεν. Με τον τρόπο αυτό αναζωογονείται ο φαύλος κύκλος και φυσιολογικά οι ξένοι προβάλλονται ως οι «Μεσσίες», οι «από μηχανής Θεοί» που θα σώσουν την αγορά. Οι ξένοι, όμως, βλέπουν τις διαρθρωτικές αγορές να έχουν βαλτώσει, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας να μειώνεται και την κυβέρνηση Σημίτη να έχει αποσταθεροποιηθεί πολιτικά και θέτουν όρους για να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.
Όταν οι σοβαροί παράγοντες δεν δέχονται να υποκύψουν στις πιέσεις των ξένων, τους οποίους με την στάση τους φανερά συνδράμουν η διοίκηση του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τότε το Χρηματιστήριο αντιμετωπίζει το φάσμα της ολοκληρωτικής ταπείνωσης.
Το ίδιο το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την Παρασκευή αναφερόταν στην «τρομοκρατία των ξένων».
Γνησιότερο παράδειγμα από την καταστροφική αυτή εβδομάδα της «αναβάθμισης» που πέρασε ως τυφώνας από την Σοφοκλέους φέρνοντάς της ζημίες -6,75% σε 5 συνεδριάσεις δεν υπάρχει. Όσο πλησίαζε «η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου» τόσο πολλαπλασιάζονταν οι πιέσεις στα «βαριά χαρτιά».
Η συμπεριφορά των μετοχών μπλου τσιπς μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεκδιήγητη: σε όλες τις κρίσιμες καμπές της αγοράς, όπου κρίνεται η συνολική πορεία του Χρηματιστηρίου, η Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση έχει αποδεδειγμένα «προδώσει» την μεγάλη μάζα των επενδυτών και έχει καταστεί ανίκανη να ηγηθεί της ανάκαμψης.
Τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» έχουν εξελιχθεί σε πολύ «μικρά» και δεν έχουν σταθεί ικανά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο –ούτε καν για διάστημα επάνω από 4 ημέρες– να σημειώσουν άνοδο που να αντέχει στις πιέσεις και στις ρευστοποιήσεις για αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδοσκοπικών κερδών.
Κάθε φορά έως σήμερα, ύστερα από λίγες συνεδριάσεις περιορισμένων κερδών, οι μετοχές του κλάδου FTSE20 «γυρίζουν» αρνητικά και συμπαρασύρουν το σύνολο του ΧΑΑ. Αντίθετα, οι περιφερειακοί τίτλοι συμπεριφέρονται περισσότερο αξιοπρεπώς και διασώζουν τα προσχήματα.
Στην τελευταία συνεδρίαση της σύγχρονης ιστορίας του ΧΑΑ, όπου οι διακυμάνσεις του Γενικού δείκτη ήταν κατάφωρες και κραυγαλέες, υπήρξαν καταγγελίες από απλούς ιδιώτες επενδυτές που ζήτησαν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών ενώ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς –προκειμένου να καλυφθεί το όλο ζήτημα– έσπευσαν με διαρροές να προκαταλάβουν την Δικαιοσύνη, ισχυριζόμενοι ότι οι ίδιοι θα ερευνήσουν τις απότομες αλλαγές στις τιμές των μετοχών.
Η ουσία είναι βεβαίως ότι τύποις μόνον έγιναν όλα νομότυπα, αφού τα εξωχρηματιστηριακά πακέτα την Πέμπτη έγιναν, σύμφωνα με την σχετική απόφαση των αρχών, στην τιμή κλεισίματος (που «συνέπεσε» να είναι η χαμηλότερη δυνατή στο επίπεδο των 3.060 μονάδων).
Η διοίκηση του ΧΑΑ θεωρεί επ’ αυτού ότι –αντιγράφουμε από το επίσημο κείμενο των δηλώσεων Αλεξάκη στις 23 Μαΐου– «αναβάθμιση σημαίνει ότι λειτουργεί μια αγορά, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από συχνές και αποσταθεροποιητικές διακυμάνσεις και έχει μακροπρόθεσμη, σταθερή, ομαλή αναπτυξιακή πορεία».
Πού είναι, λοιπόν, η αναβάθμιση όταν υπάρχουν διακυμάνσεις που μπορούν να εντοπιστούν από τα τερματικά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΧΑΑ που βρίσκονται στα γραφεία των Αλεξάκη-Θωμαδάκη;
Πού είναι, αλήθεια, ο «Συνήγορος του Επενδυτή»;
Μήπως ο θεσμός που προανήγγειλε το ΥΠΕΘΟ για το… σωτήριον έτος 2002 πρόκειται να χρησιμεύσει για να «καπελώσει» τις έρευνες του ΣΔΟΕ για την επιχείρηση χρηματιστηριακής κάθαρσης που βρίσκεται σε εξέλιξη;
Άλλωστε, το ίδιο δεν συνέβη και με την εξαγγελία περί ίδρυσης της «Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων» του ΧΑΑ, που επιχειρήθηκε να θέσει στο περιθώριο την δικαστική ανακριτική έρευνα της κ. Μπουρμπούλια;
Ο τραγέλαφος με τον οποίον ολοκληρώνεται η ψυχασθένεια στο Χρηματιστήριο είναι η υπόθεση της νομιμοποίησης του λεγόμενου «αέρα». Στο θέμα αυτό, της εισαγωγής των μέτρων του margin account και του short selling, συμπυκνώνεται και αποκρυσταλλώνεται όλη η παράνοια που υπάρχει στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ενώ ελπίζεται ότι μετά την απόφαση της Τ.τ.Ε. τα εργαλεία αυτά θα τεθούν σε λειτουργία μεθαύριο.
Σημειώνεται ότι συνολικά τον μήνα Μάϊο το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε ζημίες -6% και υποχώρησε από τις 3.286 μονάδες, όπου βρισκόταν στο κλείσιμο της 30ης Απριλίου, στις 3.088 μονάδες στο κλείσιμο της 31ης Μαΐου.
Σε 8 ανοδικές συνεδριάσεις «έγραψε» κέρδη +7,77% ενώ στις υπόλοιπες 14 πτωτικές συνεδριάσεις έχασε συνολικά -13,8%
ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
9 Ιουνίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Στριμωγμένες στην γωνία και απολογούμενες κάτω από την πίεση που τους ασκούν τα δημοσιεύματα του Τύπου βρίσκονται πλέον η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς αντιμετωπίζουν το φάσμα του δικαστικού ελέγχου για την πολύκροτη συνεδρίαση του ΧΑΑ την τελευταία ημέρα πριν από την αναβάθμιση.
Για την υπόθεση αυτή πραγματοποιεί ήδη έρευνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Ασπρογέρακας, ύστερα από δημοσιεύματα της «ΧΩΡΑΣ».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χ», προκειμένου να συγκαλυφθεί το θέμα των εξωχρηματιστηριακών πακέτων μετά την συνεδρίαση της 31ης Μαΐου βγήκε στην δημοσιότητα το διαδικαστικό και πολύπλοκο ζήτημα της λεγόμενης «μεθόδου 6», για να δικαιολογηθούν τα περίεργα φαινόμενα εκείνης της ημέρας. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές έγιναν νομότυπα κατ’ αρχάς αλλά επεκτάθηκαν πολύ πέρα από τον χρόνο που προέβλεπε η σχετική απόφαση του ΧΑΑ και εφαρμόστηκαν με τρόπο ηθικά απαράδεκτο, που έφερε τις τιμές σε επίπεδο αγοράς το οποίο συνέφερε τους ξένους.
Αντίθετα, η «μέθοδος 6» είναι νόμιμη και απλά την τιμωρία μπορεί να επισύρει μόνον η πώληση «αέρα».
Για να αποπροσανατολιστεί, λοιπόν, η δικαστική έρευνα από τα δύσκολα και να τροχοδρομηθεί προς τα εύκολα εξηγήσιμα πεδία, τώρα προβάλλεται η θεωρία ότι για τα πακέτα της 31ης Μαΐου δεν ευθύνονται οι ξένοι και Έλληνες θεσμικοί επενδυτές ούτε οι χρηματιστηριακές αρχές αλλά 6 μεγάλες ΑΧΕ που πουλούσαν ανοιχτά στο κλείσιμο μετοχές που δεν είχαν, κάτι το οποίο επίσης απαγορεύεται. Το τελευταίο 24ωρο, μετά την αδυναμία εκκαθάρισης των πράξεων της κρίσιμης ημέρας, προστέθηκαν στις αποκαλύψεις για τα παιχνίδια που εξελίσσονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών δύο νέα δημοσιεύματα που δίνουν νέες διαστάσεις στο παρασκήνιο του «αναβαθμισμένου» Χρηματιστηρίου.
Ειδικότερα, «Η Καθημερινή» με τίτλο «Ακάλυπτος αέρας βυθίζει την Σοφοκλέους» ανέφερε ότι «διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έδιναν εντολές στις μεγαλύτερες ΑΧΕ με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν το ΧΑΑ χειραγωγώντας μετοχές του Δείκτη MSCI».
Επιπλέον, η εφημερίδα «Χρηματιστήριο» ανέφερε με τίτλο «Όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας» ότι υπήρξε «ενορχηστρωμένη προσπάθεια και επιχείρηση διαρπαγής, για να στηθεί το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό παιχνίδι των τελευταίων μηνών».
Με αφορμή τα σχόλια των εφημερίδων για το θέμα των συναλλαγών της «μεθόδου 6», ο πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η διοίκηση του ΧΑΑ εκτιμά ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Ωστόσο, έχει έλθει σε άμεση επαφή με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την εξέταση και αυτών των συναλλαγών που την συγκεκριμένη ημέρα ανήλθαν σε 5,4 εκατ. ευρώ, επί του συνόλου 823 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 0,6% επί του συνόλου.
Η διοίκηση του ΧΑΑ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν συγκαλύπτουν κανένα θέμα και φροντίζουν πάντοτε για την διαφάνεια και εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Δεν πρέπει να τίθεται θέμα ανοιχτών πωλήσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας, δεδομένου ότι τυχόν κεφαλαιακά κέρδη δεν καταλήγουν στον πωλητή αλλά στο Επικουρικό Κεφάλαιο.
Η “μέθοδος 6” αναφέρεται στην τελική εκκαθάριση μικρών μεγεθών είτε γιατί δεν υπάρχουν μετοχές είτε γιατί έχει πραγματοποιηθεί λάθος μετάθεσης σε θεματοφύλακα. Το σύνολο των συναλλαγών αυτής της μεθόδου είναι για την κάλυψη λαθών».
ΜΕ ΤΥΧΑΙΟ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
11 Ιουνίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του κλεισίματος του Γενικού Δείκτη σχεδιάζει η διοίκηση του ΧΑΑ μετά την αναβάθμιση, προκειμένου –κατά την επίσημη ερμηνεία– «να αντιπροσωπεύεται καλύτερα η ενδοσυνεδριακή εξέλιξη των τιμών».
Για την νέα μέθοδο, όμως, που προωθείται υπάρχει πλήθος ερωτημάτων, καθώς ο Γενικός Δείκτης θα υπολογίζεται με αμφισβητούμενα κριτήρια υπερκείμενα κάθε ελέγχου, όπως οι τυχαίες διακυμάνσεις των τιμών για τις εισηγμένες μετοχές με βάση ανώτερα μαθηματικά και πολύπλοκους αλγόριθμους.
Την ίδια στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός σκοτεινού και ζοφερού σκηνικού πλήρους απαξίωσης του θεσμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τους επαγγελματίες «παίκτες» της Νέας Σοφοκλέους, με απώτερο στόχο να πειστούν οι ιδιώτες –εγκλωβισμένοι αλλά και εκκολαπτόμενοι– επενδυτές ώστε να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τις μετοχές τους σε φθηνές τιμές προκειμένου οι τίτλοι αυτοί να αποτελέσουν βορά για τους Έλληνες και τους ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Ταυτόχρονα, για να συγκαλυφθεί το όργιο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας που έγινε στο ΧΑΑ την 31η Μαΐου και να αποπροσανατολιστεί η διεξαγόμενη εισαγγελική έρευνα, επιχειρείται αντιπερισπασμός που περνά μέσα από την ανάδειξη ενός ελάσσονος ζητήματος, γνωστού πλέον ως «μέθοδος 6» και από την επιβολή περιορισμένων χρηματικών ποινών σε περιορισμένες και επιλεγμένες χρηματιστηριακές εταιρείες.
Πάντως, οι ανακριτικές αρχές –ουσιαστικά οι ξένοι επενδυτές– έχουν επιβάλει πλήρως τους όρους τους απέναντι στην διοίκηση του ΧΑΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (και αυτό στην πράξη αποτελεί την «άλωση» ή «παράδοση» της Σοφοκλέους), ενώ οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές και τα «λόμπυ» που χειραγωγούν την αγορά προσπαθούν να δώσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι –τάχα– έχασαν διότι επιδόθηκαν εσπευσμένα σε προληπτικές τοποθετήσεις (το λεγόμενο «front running»). Η αλήθεια είναι –και ήδη η «Χ» προειδοποιούσε σχετικά την περασμένη Δευτέρα– ότι οι κερδοσκόποι ρίχνουν το ΧΑΑ με σκοπό να απογοητευθούν οι απλοί Έλληνες πολίτες, που είχαν κρατήσει τα χαρτιά τους ή σκόπευαν να μπουν σύντομα λόγω της αναβάθμισης, και να φύγουν οριστικά από την ηλεκτρονική Σοφοκλέους αφήνοντας το πεδίο της αρένας ελεύθερο.
Η μέθοδος αυτή εξόντωσης του απλού κοσμάκη λέγεται στην χρηματιστηριακή αργκό «ψάρεμα στα χαμηλά» και αποσκοπεί στην λήψη καλών θέσεων εν όψει της επικείμενης μακροπρόθεσμα εισόδου κεφαλαίων από το εξωτερικό στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
Για τον λόγο αυτό, ο σωστός επενδυτής θα πρέπει να πάει κόντρα στο ρεύμα και την ψυχολογία της μάζας και να προσέξει ότι επίτηδες καλλιεργείται έντεχνα, αντί για τον «νέο ανοδικό κύκλο» που όλοι περίμεναν, ένα κλίμα πανικού και περαιτέρω πτώσης με σενάρια καταστροφολογίας.
Στα χρηματιστηριακά γραφεία γίνονται πλέον υπολογισμοί με μολύβι και χαρτί, σύμφωνα με τους οποίους η διόρθωση για τον γενικό δείκτη από το ιστορικό ρεκόρ του ενδοσυνεδριακά ανέρχεται σε -55,5%: από τις 6.484,38 μονάδες στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 ο Γ.Δ. έφτασε στις 6 Ιουνίου 2001 στις 2.881,11 μονάδες. Δεδομένου ότι η μέγιστη πτώση–διόρθωση που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου δεν έχει υπερβεί το 66,6%, θεωρείται ότι το χειρότερο ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης για το ΧΑΑ δεν μπορεί μαθηματικά να είναι κάτω από τις 2.205 μονάδες.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι βραχυπρόθεσμα υπάρχει μια πρώτη βάση στήριξης στις 2.840 μονάδες και μεσοπρόθεσμα στις 2.680 μονάδες.
Στην κατεύθυνση αυτή παραπλάνησης βοηθά το γεγονός ότι ήδη μέσα στο 2001 το ΧΑΑ είναι το δεύτερο Χρηματιστήριο με τις μεγαλύτερες απώλειες διεθνώς (μετά το ΧΑΚ-Χρηματιστήριο Λευκωσίας) αφού από τις αρχές του 2000 χάνει 51,4% ενώ ξεκίνησε την φετινή χρονιά από τις 3.388 μονάδες και χάνει έκτοτε 12,6%.
ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
8 Σεπτεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Την άκρη του νήματος που συνδέει την κυβέρνηση Σημίτη με την ΔΕΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία και την απώλεια 35 τρισ. δρχ. διαμέσου του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην προεκλογική περίοδο αναζητούν οι εισαγγελικές αρχές, στο στόχαστρο των οποίων τίθενται άμεσα κορυφαίες κρατικές τράπεζες που ήδη επιχειρούν μέσα από πλήρως ελεγχόμενες ΕΛΔΕ να «στεγανοποιήσουν» την διαρροή πληροφοριών και να αποκρύψουν στοιχεία.
Η έρευνα του εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα –ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε από τις διακοπές του– ολοκλήρωσε την δικαστική έρευνα για την μήνυση που είχε υποβάλει ο Μ. Έβερτ και ενημέρωσε την Βουλή για τις αποχρώσες ενδείξεις περί ενοχής υπουργών, και δεν σταματά στα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη αλλά επεκτείνεται στις κορυφαίες κρατικές τράπεζες, στις θυγατρικές τους, στις ΑΧΕ και ΑΕΔΑΚ που επηρεάζουν και σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) που ελέγχει η κυβέρνηση.
Άλλωστε, η απόδειξη για την απώλεια των χρημάτων του ελληνικού λαού είναι πρόσφατη, αφού η τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο ΧΑΑ υπολογίζεται ότι κόστισε στο ελληνικό κράτος άνω των 600 δισ. δρχ.
Ο κ. Ασπρογέρακας και ο κ. Σακελλάκος έχουν ενημερωθεί για όλες τις πτυχές των ερευνών που κάνουν οι υφιστάμενοί τους λειτουργοί της Δικαιοσύνης, από τον κ. Αγγελόπουλο που ερευνά τις διακυμάνσεις στην μετοχή της Εμπορικής και της Alpha Bank έως την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια που ασχολείται με την Εθνική Ακινήτων (πρώην Γενικών Αποθηκών, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας). Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την περίοδο Φεβρουαρίου-Απριλίου 2000, προ των εκλογών, οι μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δημοσίευαν ως απολύτως φυσιολογικές τις επαφές Ι. Στουρνάρα – Π. Λάμπρου – Ν. Χριστοδουλάκη – Θ. Καρατζά – Ευάγγ. Βενιζέλου – Κων. Γεωργουτσάκου με αποκλειστικό σκοπό την εφαρμογή του σχεδίου «Σοφοκλής» που έχει ήδη αποκαλύψει «Η ΧΩΡΑ».
Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Μ. Έβερτ αναφέρεται σε παράνομες παρεμβάσεις στο ΧΑΑ των διοικήσεων της Εθνικής (Θεόδωρος Καρατζάς), της Εμπορικής (Κωνσταντίνος Γεωργουτσάκος), της Αγροτικής (Πέτρος Λάμπρου), της ΔΕΚΑ (Ιωάννης Κουσουλάκος) αλλά και στους επικεφαλής των θυγατρικών τους χρηματιστηριακών εταιρειών και εταιρειών διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων.
Όπως καταγγέλλει ο κ. Έβερτ, η ανατιμητική κερδοσκοπία και χειραγώγηση γινόταν στις μετοχές ΟΤΕ, Εθνικής, Εμπορικής, Ελληνικών Πετρελαίων, Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, ΕΤΒΑ, Αγροτικής Ασφαλιστικής.
Μπουλντόζες στο Χρηματιστήριο
Συγκλονιστικές, πράγματι, ήταν οι αποκαλύψεις που έκανε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες ο Μιλτιάδης Έβερτ: ήταν η εκδίκηση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. για το debate του 1996, όταν με την παρέμβαση του τότε συντονιστή του διαλόγου Πέτρου Ευθυμίου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κέρδισε ο Σημίτης.
Αργότερα, βέβαια, αποδείχθηκε με ομολογία του Παύλου Τσίμα ότι τις εντυπώσεις είχε κλέψει ο «μπουλντόζας» αλλά τα «διαπλεκόμενα» έκαναν την δημοσκόπηση εκείνη «γαργάρα», επειδή δεν τους συνέφερε.
Μιας και οι εισαγγελείς φαίνεται να μπαίνουν κανονικά πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών, για να δούμε τι γίνεται παραδίπλα, στην Κύπρο και το ΧΑΚ: ποινικό ανακριτή στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας διόρισε, χθες, ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.
Ο πρώην αστυνόμος Θεοφάνης Αναστασίου θα διερευνήσει τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς των επενδυτών για διάπραξη ποινικών αδικημάτων οικονομικής φύσης που αφορούν την μη έγκαιρη παράδοση τίτλων μετοχών.
Ο Αλέκος Μαρκίδης –έτσι, για να κάνουμε συγκρίσεις με τα όσα συμβαίνουν εδώ με τον Δ. Ασπρογέρακα– ενήργησε αυτεπάγγελτα, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες τις οποίες του παρέχει ο νόμος.
Εδώ ο κ. Ασπρογέρακας έγινε στόχος μιας άθλιας επίθεσης από τον Γιάννο Παπαντωνίου που δήλωσε ότι «ελάχιστοι ευτυχώς δικαστικοί λειτουργοί διευκολύνουν πολιτικά παιχνίδια».
Ευτυχώς, η Ένωση Εισαγγελέων αποκατέστησε την τιμή της ελληνικής Δικαιοσύνης, της τρίτης εξουσίας, δηλώνοντας ότι οι Έλληνες εισαγγελείς εκπληρώνουν τα λειτουργικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με τον νόμο και την συνείδησή τους, χωρίς οποιαδήποτε διάθεση ανάμειξης στην πολιτική ζωή του τόπου.
Από την Εισαγγελία Αθηνών, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ ενημερώθηκε νομότυπα ως μηνυτής για την τύχη της υπόθεσης της ΔΕΚΑ.
Σε ανακοίνωσή τους για το θέμα, οι «Φιλελεύθεροι» κατηγόρησαν την κυβέρνηση Σημίτη ότι «κρύβει στοιχεία» και ότι «η συμπεριφορά της δείχνει ενοχή» και την κάλεσαν «να ζητήσει την δημοσιοποίηση του εισαγγελικού εγγράφου εφόσον έγινε γνωστή η ύπαρξή του». Σύμφωνα με τους «Φιλελεύθερους», «έστω και αργά η κυβέρνηση οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών που πραγματοποίησαν όλοι οι ελεγχόμενοι, εποπτευόμενοι, επηρεαζόμενοι από την κυβέρνηση οργανισμοί και επιχειρήσεις από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι τον Μάϊο του 2000».
Το όλο θέμα με τις αποκαλύψεις του εγγράφου Ασπρογέρακα επισκίασε την μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών για όλες τις επιχειρήσεις, εντός ή εκτός ΧΑΑ που θα προχωρήσουν σε συγχώνευση έως τον Δεκέμβριο του 2004 αλλά και την μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3,8%. Στο ΧΑΑ μόνο την συμπεριφορά του ΟΤΕ και της Alpha Bank άξιζε να παρακολουθεί κανείς, αφού η αγορά ακολουθεί απόλυτα τα ξένα χρηματιστήρια.
Υποτίθεται ότι η ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού κάθε χρόνο στην ΔΕΘ είναι το μεγαλύτερο οικονομικό γεγονός της χρονιάς. Μετά την ομιλία χθες του ανθρώπου που είναι 5,5 χρόνια πρωθυπουργός και δεν είπε απολύτως τίποτα, νομίζω ότι ο οποιοσδήποτε άλλος τυχαίος πολίτης αυτής της χώρας θα ήταν καλύτερος για το ΧΑΑ.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΧΑΑ
9 Σεπτεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Νέες, αμφισβητούμενες, αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στον υπολογισμό της τιμής κλεισίματος του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ και προετοιμάζει την έκδοση μιας ακόμη υπουργικής απόφασης που θα αλλάζει ξανά τον τρόπο προσδιορισμού του κλεισίματος.
Προσοχή, όμως: η «νέα μέθοδος» θα είναι προσωρινή, θα ισχύσει μόνο για ένα μεταβατικό διάστημα 3 μηνών και θα αλλάξει ξανά στο τέλος του έτους! Η πρόθεση των χρηματιστηριακών αρχών, όπως άλλωστε έγινε γνωστό επισήμως και την Πέμπτη, είναι να υπολογίζεται προς το παρόν το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη Τιμών με βάση ένα μοντέλο που προβλέπει ότι ο Γ.Δ. και οι τιμές των μετοχών θα βγαίνουν από την στάθμιση της τιμής στο τελευταίο 10% των πράξεων κάθε μετοχής.
Σκοπός της διοίκησης του ΧΑΑ είναι να εφαρμοστεί η νέα μέθοδος μετά την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, διότι εκείνη την ημερομηνία συμπληρώνεται η τρίτη εβδομάδα του μήνα και λήγουν τα προθεσμιακά συμβόλαια εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο παραγώγων ΧΠΑ.
Ωστόσο, είναι εξίσου γνωστό στην χρηματιστηριακή αγορά ότι από την αρχή του 2002 θα εφαρμοστεί από την ΑΣΥΚ το νέο σύστημα των δημοπρασιών call auction»). Δηλαδή, θα σταματά ξαφνικά η συνεδρίαση λίγο πριν χτυπήσει το καμπανάκι λήξης και θα συγκεντρώνονται όλες οι εντολές αγοραπωλησιών.
Ως τιμή κλεισίματος θα θεωρείται η τιμή στην οποία θα υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος. Ταυτόχρονα, υπάρχει η πληροφορία ότι θα επιτραπεί πλέον για 10΄ μετά την λήξη των χρηματιστηριακών συνεδριάσεων να γίνονται πράξεις και συναλλαγές κανονικά και όχι μόνο μεταβιβάσεις πακέτων, όπως ίσχυε έως τώρα (θέμα για το οποίο γίνεται εισαγγελική έρευνα με αφορμή την συνεδρίαση της 31/5/2001).
Και ξαφνικά, εν μέσω αυτών, η διοίκηση του ΧΑΑ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει ήδη σε κοινοπραξία που έχει συσταθεί για να προχωρήσει ένα τριετές ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με την επωνυμία EUROSIGNAL.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προϋπολογισμό 886 εκατ. δρχ. και στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας και λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να προσομοιώνει την λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς σε πραγματικό χρόνο.
Το ερώτημα είναι: γιατί πάλι τέτοιες ανεξήγητες, ξαφνικές και προσωρινές αλλαγές;
Μήπως επειδή η χειραγώγηση του ΧΑΑ από τα παράγωγα έγινε αντιληπτή και εξήντλησε τα όριά της;
Υποτίθεται ότι η διοίκηση του ΧΑΑ θέλει τώρα να σταματήσει αυτήν την χειραγώγηση, αλλά γιατί εδώ και 3 μήνες, με άρθρο του δημοσίως, ο πρόεδρος του ΧΑΑ Π. Αλεξάκης που εξέδωσε και δύο επίσημες σχετικές ανακοινώσεις, διατράνωνε ότι δεν χειραγωγείται το ΧΑΑ από τα παράγωγα;
Γιατί τέτοιες «μακέτες», «πλατφόρμες», «πρότζεκτ» και «πατέντες»;
Γιατί τόσες δολιχοδρομήσεις την στιγμή που η αγορά ζητά σταθερό οικονομικό περιβάλλον και θεσμοθέτηση μόνιμων, σταθερών κανόνων του παιχνιδιού;
«ΗΞΕΙΣ (,) ΑΦΗΞΕΙΣ, ΕΝ… ΧΑΑ ΘΝΗΞΕΙΣ»
Θα διαβάσατε για τις προθέσεις της κυβέρνησης και των χρηματιστηριακών αρχών να αλλάξουν ξανά την μέθοδο υπολογισμού του Γενικού Δείκτη στο ΧΑΑ…
Πασχίζω να θυμηθώ πόσες φορές έχει αλλάξει ο τρόπος κλεισίματος και ειλικρινά σας λέω ότι έχω χάσει τον λογαριασμό: από το τελευταίο δεκάλεπτο στο ημίωρο και ξανά στο δεκάλεπτο είναι οι τρεις πιο πρόσφατες αλλαγές και τώρα, τσουπ, ετοιμάζονται να μας αιφνιδιάσουν ξανά.
Αλλά και η νέα μέθοδος θα ισχύσει μόνο για 3 μήνες και μετά θα ξανα-αλλάξουν τον υπολογισμό Γενικού Δείκτη και Τιμών για τις εισηγμένες μετοχές.
Και τώρα ο νέος «άσσος» είναι –λέει– το λεγόμενο «ευρωσινιάλο», ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα που θα εξομοιώνει τις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις… Πώς να μην μιλάμε μετά για εικονικό ΧΑΑ («Virtual Χρηματιστήριο»); Με όλα αυτά για μακέτες και προσομοιώσεις μας ζώνουν τα φίδια.
Στην κοινοπραξία που έχει συσταθεί –με την συμμετοχή του ΧΑΑ– στο Eurosignal θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Πάτρας… Δώστε περισσότερη προσοχή, τώρα…
Επιδίωξη είναι –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΧΑΑ– η ανάπτυξη τεχνικής προσδιορισμού της τιμής διάθεσης νεοεισερχόμενων μετοχών κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο της μεγάλης διακύμανσης μεταξύ τιμής διάθεσης και τρέχουσας τιμής της μετοχής.
Η είδηση αυτή συνέπεσε με την δημοσιοποίηση μελέτης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ερεύνησε τις αποδόσεις που έδωσαν στους επενδυτές οι «νεοεισαχθείσες» μετοχές εταιρειών που μπήκαν στην Σοφοκλέους τα τελευταία 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη, στην πρεμιέρα κάθε νέας μετοχής στο ΧΑΑ καταγράφεται κατά μέσο όρο άνοδος της τιμής κατά +71,18%.
Στις πρώτες τρεις ημέρες της εισαγωγής τους οι νέες μετοχές δίνουν απόδοση κατά μέσο όρο +144,37% και 6 μήνες μετά αποδίδουν στον επενδυτή +141,4%... με την συμπλήρωση ενός έτους από την εισαγωγή, τα κέρδη κατά μέσο όρο διαμορφώνονται σε +96,43%.
Εάν η διοίκηση του ΧΑΑ θέλει να αποφεύγει τις έντονες διακυμάνσεις, γιατί εφάρμοσε το μέτρο του συν/πλην 18% intraday και γιατί σκοπεύει να αυξήσει ή να απελευθερώσει εντελώς το όριο limit up/limit down, όπως η ίδια σκόπιμα διαρρέει;
Στην Γερμανία, πάντως, αποφασίστηκε ότι οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εταιρείες θα ευθύνονται για οποιεσδήποτε ζημίες υφίστανται οι επενδυτές εξαιτίας ψευδών στοιχείων που θα εμπεριέχονται στις ανακοινώσεις που θα γίνονται προς τα ΜΜΕ.
Ο νόμος που θα εφαρμοστεί θα έχει στόχο την ενίσχυση της προστασίας των επενδυτών.
Όσοι αποκρύπτουν ευαίσθητες και σημαντικές ειδήσεις η προβαίνουν σε γνωστοποίησή τους με καθυστέρηση ή παρέχουν ψευδή πληροφόρηση θα υπόκεινται σε υποχρέωση αποζημίωσης προς τους επενδυτές.
Έτσι, για να γίνεται η σύγκριση ανάμεσα στην Γερμανία και στην σύγχρονη Ελληνική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Η ΠΥΘΙΑ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου στις 19:00, το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «αποφάσισε όπως η τιμή κλεισίματος κάθε μετοχής που διαπραγματεύεται με την μέθοδο της συνεχούς διαπραγμάτευσης ορίζεται ως ο σταθμισμένος, με τον όγκο, μέσος όρος των τιμών του 10% του συνόλου των πράξεων της συνεδρίασης».
Και προσέθετε: «Οι πράξεις που συμμετέχουν στον υπολογισμό της τιμής κλεισίματος ξεκινούν από την τελευταία πράξη και προς την αρχή της συνεδρίασης έως την συμπλήρωση του ποσοστού 10%».
Νωρίτερα, στις 14:30, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ανοίξει πρώτη τον δρόμο, εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι στην συνεδρίασή της ενέκρινε «εισήγηση για την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 8173/Β.444/11.3.1998 απόφασης του ΥΠΕΘΟ, ώστε στο δελτίο τιμών του ΧΑΑ να αναφέρεται ότι ο προσδιορισμός της τιμής του κλεισίματος γίνεται ανά μετοχή με βάση το 10% του αριθμού των τελευταίων πράξεων με την πρέπουσα στάθμιση».
Και η ανακοίνωση κατέληγε: «Η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών θα γίνει μόλις εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση».
Ακριβώς άνωθεν (σημείωση: βλ. και «ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ» & «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ») διαβάζετε μιαν διαφωτιστική ανάλυση για το όλο ζήτημα, που θέτει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις των χρηματιστηριακών αρχών που δεν τηρούν το «fair play» ούτε ως προς τα πλέον στοιχειώδη, όπως είναι τουλάχιστον το κλείσιμο των τιμών.
Με όλα αυτά, έχουμε φθάσει να αμφισβητούμε έως και την διαμόρφωση του Γενικού δείκτη! Πώς να μην απορούμε όταν βλέπουμε πόσο έχει αυξηθεί η αίσθηση των κυβερνητικών στελεχών ότι παίζουν «εν ου παικτοίς»;
Εδώ γίνονται «σημεία και τέρατα» έως και με τις εκλογές, όπου απέκρυψαν ολόκληρο πόρισμα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις από την Δικαιοσύνη.
Ευτυχώς, ο εισαγγελέας Ιωάννης Σακελλάκος διέταξε προκαταρκτική έρευνα.
Και μια μέρα μετά, αποκαλύφθηκε αίφνης ότι η Εισαγγελία έστειλε στην Βουλή έγγραφο με το οποίο ζητά από το Νομοθετικό Σώμα να λάβει απόφαση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Νόμο περί ευθύνης υπουργών για τις προεκλογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο ΧΑΑ. Και το έγγραφο αυτό θα έμενε μυστικό εάν δεν υπήρχε ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Μιας και μιλάμε για την Βουλή, μεγάλα όργια γίνονται στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική «Δημοκρατία» μας, με την αποθράσυνση της αλαζονείας του κυβερνώντος καθεστώτος.
Όλοι ξέρουμε από τον Αριστοτέλη και τον Μοντεσκιέ την αρχή της διάκρισης των εξουσιών σε Νομοθετική, Εκτελεστική και Δικαστική. Το θέμα των ταυτοτήτων εγείρει πρωτίστως ένα ύψιστο συνταγματικό ζήτημα.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα μόνο η Βουλή νομοθετεί.
Ο Κ. Σημίτης, «δημοκρατικά εκλεγμένος», διόρισε «δημοκρατικά» –και με νόμο– μια «δημοκρατική» Αρχή Δεδομένων που, όμως, θέτει εκποδών την Βουλή και νομοθετεί εκ νέου χωρίς να αλλάζει τον ισχύοντα νόμο.
Αυτό είναι το μείζον θέμα κι όλα τα άλλα είναι «απλές οδοντόκρεμες».
Όσοι έχετε αντίρρηση, δείτε την Κίνα για να καταλάβετε πώς ένα ολοκληρωτικό καθεστώς μπορεί να συνυπάρχει με οικονομική ελευθερία (και αντίστροφα) δίχως να είναι «δημοκρατικό».
Την απόδειξη της «δημοκρατικότητας» του καθεστώτος Σημίτη θα την έχετε εάν αναλογιστείτε, επιπλέον, ότι τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ δέχονται τις σφυγμομετρήσεις – γκάλοπ – δημοσκοπήσεις και δεν δέχονται το δημοψήφισμα.
Εν τέλει, τί είναι προτιμότερο, να βγάζουμε τον Γενικό Δείκτη με δημοπρασία, άραγε, ή καλύτερα με δημοσκόπηση –exit poll;
ΑΚΡΟΒΑΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΟΣ
30 Σεπτεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Για μιαν ακόμα φορά κωφεύουν οι χρηματιστηριακές αρχές στις καταγγελίες που διατυπώνονται μέσω του Τύπου για την χειραγώγηση του ΧΑΑ με κάθε δυνατό τέχνασμα, καταγγελίες που ενισχύονται μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κλεισίματος του Γενικού Δείκτη και των τιμών των μετοχών.
Ουσιαστικά, με μιαν μονομερή αλλά σύννομη σύμβαση μεταξύ ΧΑΑ και ΥΠΕΘΟ αποφασίστηκε να μην υπολογίζεται το 90% των πράξεων αλλά μόνο το 10%: αποτέλεσμα είναι να κλείνει ο Γενικός Δείκτης εικονικά καλύτερα από την πραγματική του τιμή και να εμφανίζονται πάνω από 100 μετοχές δίχως μεταβολή, όταν ενδοσυνεδριακά έχουν μεγάλες απώλειες!
Σε δημοσίευμά της η «Ελευθεροτυπία» έγραφε προχθές τα εξής: «Ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν είναι ιδανικός, αφού διευκολύνει την χειραγώγηση της τιμής κλεισίματος, ιδίως σε μετοχές που δεν έχουν μεγάλη διασπορά. Εύκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των πράξεων που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου και χρειάζεται να κάνει σε μια μετοχή προς το τέλος της συνεδρίασης. Αγοράζει ή πουλάει έναν μικρό αριθμό μετοχών κάθε φορά μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό των πράξεων που απαιτούνται ώσπου να διαμορφωθεί η τιμή κλεισίματος στα επιθυμητά επίπεδα. Είναι αυτονόητο ότι ο τρόπος υπολογισμού χωλαίνει».
Ο Σύνδεσμος Εισηγμένων Εταιρειών ΣΕΙΣΕΤ κατήγγειλε με επίσημη ανακοίνωσή του ότι κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου, μέσα στα τελευταία δευτερόλεπτα, δόθηκε με ηλεκτρονική δισκέτα μια σειρά 9 εντολών που αφορούσε πώληση 10 τεμαχίων στο -9%!
Τα στοιχεία αυτά θα δοθούν στις χρηματιστηριακές αρχές για να εξεταστεί ποιος έδωσε αυτές τις εντολές καθώς και εάν υπήρχε πρόθεση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Ο ΣΕΙΣΕΤ καλεί όλες τις εισηγμένες εταιρείες να εξετάζουν τις διακυμάνσεις των μετοχών τους –και ιδιαίτερα τις τελευταίες κινήσεις που είναι καθοριστικές για το κλείσιμο της ημερήσιας τιμής– αλλά και να καταγγέλλουν αμέσως τις ύποπτες κινήσεις στις χρηματιστηριακές αρχές.
Και η οικονομική εφημερίδα «Χρηματιστήριο» προχώρησε προχθές σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αναφέροντας τα εξής:
«Οι μεγάλοι κερδοσκόποι της αγοράς κινούνται μεθοδικά, στα όρια της νομιμότητας, εξασφαλίζοντας μεγάλα και εύκολα κέρδη από συντονισμένες θέσεις σορτ στην αγορά παραγώγων ενώ παράλληλα πιέζουν την κυρία αγορά με μεγάλες ρευστοποιήσεις τίτλων σε δεικτοβαρείς μετοχές. Η αδυναμία της Σοφοκλέους οφείλεται στο μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι μεγάλων τραπεζικών και ανεξάρτητων ΑΧΕ που παίρνουν αντίθετες θέσεις στα παράγωγα. Στην χειραγώγηση της αγοράς πρωταγωνιστούν μεγάλες ΑΧΕ που, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικά πακέτα μετοχών από μεγάλα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς, πυροβολούν σωρηδόν το ΧΑΑ με πωλήσεις. Η ιδιότυπη συμμαχία ΑΧΕ-Τραπεζών και μερίδας θεσμικών στηρίζεται από μεγάλες τράπεζες, από το λόμπυ του Λονδίνου και από δύο διεθνείς επενδυτικούς οίκους».
Ιδρώνει, άραγε, το αυτί κανενός;
ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
25 Ιουνίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση «Χρηματιστήριο Αθηνών» για όσους ακόμη θαρραλέους επενδυτές ασχολούνται με την ψυχοφθόρο διαδικασία της προσπάθειας πρόβλεψης των τιμών.
Οι χρηματιστές και οι οικονομικοί αναλυτές έχουν διαψευστεί ολοκληρωτικά σε όλες τις εκτιμήσεις τους, μιλώντας διαρκώς για «τεχνικά όρια στήριξης» στις 6.000, στις 5.000, στις 4.000, στις 3.000 και στις 2.800 μονάδες ενώ αναγκάζονται κάθε φορά να αναπροσαρμόζουν τις βάσεις αντοχής του ΧΑΑ προς τα κάτω.
Παράλληλα, η κυβερνητική αστάθεια και η αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας, το «πάγωμα» των διαρθρωτικών αλλαγών και οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες περί νέας πτώσης κάτω από τις 2.300 ή τις 2.200 μονάδες ανατροφοδοτούν και αναζωογονούν τον φαύλο κύκλο της πτώσης.
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αυτήν την στιγμή το κύριο μέλημα της χρηματιστηριακής αγοράς που βλέπει να σταματά κάθε οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο καθώς στην κοινή γνώμη υπάρχει η αίσθηση ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.
Ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος εμφανίζεται πλήρως απογοητευμένος και αποστασιοποιημένος από την κυβέρνηση και εναποθέτει τις ελπίδες του μόνο στο ενδεχόμενο να αποφασίσουν ξαφνικά κάποιαν στιγμή οι ξένοι επενδυτές να μπουν απροειδοποίητα στην Νέα Σοφοκλέους, δηλ ό,τι έως τώρα καταγγελλόταν ως «άλωση» και «παράδοση» στους ξένους φαντάζει τώρα ως κοινή επιθυμία όλων.
Από την άλλη πλευρά, αφού πέρασε, ήδη, η αναβάθμιση και δεν φάνηκαν τα αναμενόμενα ξένα κεφάλαια, άρχισε στην αγορά να εγκαθίσταται η απαισιοδοξία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η «χιονοστοιβάδα» της νέας μεγάλης πτώσης μετά την στασιμότητα των πρώτων 5 μηνών του έτους στο φάσμα των 3.000 με 3.300 μονάδες. Η αλήθεια είναι ότι ούτε και οι πλέον απαισιόδοξοι ούτε οι ορκισμένοι εχθροί της κυβέρνησης ούτε οι φανατικότεροι πολέμιοι του Χρηματιστηρίου δεν περίμεναν πραγματικά να πέσει κάτω από τις 2.800 μονάδες.
Το ΧΑΑ ήταν στις 28 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν την αναβάθμιση, στις 3.222 μονάδες και πλέον υποχωρεί 13,5%. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ από το ανώτατο σημείο intraday των 6.484 μονάδων το 1999 έως το κατώτατο σημείο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν -57,5%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματαγοράς, άλλωστε, έχει μειωθεί από τον Σεπτέμβριο 1999 έως σήμερα κατά 37 ολόκληρα τρισεκατομμύρια δραχμές, από 72 τρισ. δρχ. σε 35 τρισ. δρχ.
Ωστόσο, υπάρχει και μια οπτική γωνία που δεν θα πρέπει κανείς να αγνοεί: οι σοβαροί οικονομικοί αναλυτές υποστήριζαν επίμονα ότι τα ξένα κεφάλαια δεν επρόκειτο να μπουν αμέσως στο ΧΑΑ αλλά σε βάθος χρόνου. Υπάρχει, λοιπόν, η άποψη ότι τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου: ήδη, την προηγούμενη Πέμπτη έγινε στην Αθήνα η εορταστική εκδήλωση για την ετεροχρονισμένη επέτειο των 125 ετών από την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (που επιστρατεύτηκε για να συμπέσει με την αναβάθμιση, αφού το ΧΑΑ ξεκίνησε να λειτουργεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876). Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των Χρηματιστηρίων Νέας Υόρκης, Μαδρίτης, Μιλάνου, Λισσαβώνας, Βουκουρεστίου, Σκοπίων και Λευκωσίας και ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν μια έκκληση προς τους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο ΧΑΑ.
Εάν δεν υπήρχε η πολιτική κρίση διακυβέρνησης που έχει δημιουργήσει ο Κ. Σημίτης, θα έλεγαν όλοι ότι από σήμερα στην πραγματικότητα αλλάζει σελίδα το ΧΑΑ και μπαίνει στην τελική ευθεία για να δείξει εάν αξίζει ή όχι.
Υπάρχει και ένα ακόμη πρόσθετο στοιχείο εδώ: όταν υπάρχει εκτεταμένη απαισιοδοξία, καλό θα είναι οι επενδυτές να πάνε κόντρα στο ρεύμα, σαν την πέστροφα. Η «θεωρία της πέστροφας» ή της «αντίθετης θέσης» (Contrarian Theory) λέει ότι πρέπει οι επενδυτές να κάνουν τα αντίθετα από την πλειοψηφία η οποία επηρεάζεται από την ψυχολογία των μαζών.
Ποιός, όμως, εάν όλα αυτά έχουν καλώς, θα αποφασίσει να ριψοκινδυνεύσει, όταν η κυβέρνηση κλυδωνίζεται και έχει ρωγμές από παντού;
Ποιός δεν ξέρει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, 6 μήνες πριν μπει στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ;
Πάντως, οι τιμές πάνω από 100 μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται σήμερα εκατέρωθεν της λογιστικής τους αξίας ενώ το «εννιάγωνο» της πτώσης των τιμών είναι εύγλωττο: 9 κλάδοι της αγοράς με προεξάρχοντες τράπεζες, μπλου τσιπς, βιομηχανίες και επενδύσεις (δηλ. τα βαριά χαρτιά) είναι στο αρνητικό ρεκόρ πτώσης των τελευταίων 40 μηνών, από τον Φεβρουάριο του 1998.
Από τους πίνακες που δημοσιεύει σήμερα η «Χ» για το χρονικό διάστημα 21 Μαΐου - 21 Ιουνίου (δηλ. 10 ημέρες πριν την αναβάθμιση και 20 ημέρες μετά την αναβάθμιση) τεκμηριώνεται ότι μόνο μία μετοχή από τις μετοχές του κλάδου FTSE20 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διασώζεται ενώ, αντίθετα, όλες οι υπόλοιπες μετοχές μπλου τσιπς (κατ’ ευφημισμόν…) χάνουν έως και 37% με τις περισσότερες εξ αυτών να χάνουν κατά μέσο όρο 15%.
Η χρηματιστηριακή αγορά είχε επενδύσει πολλά και στις «επίλεκτες 24» μετοχές της Μόργκαν Στάνλεϋ.
8 ΤΡΙΣ. ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ
2 Ιουλίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Με πτώση 19,11% ολοκλήρωσε την καθοδική του πορεία στο πρώτο εξάμηνο του 2001 το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, υποχωρώντας μετά την «αναβάθμισή» του στις 2.741,18 μονάδες από τις 3.388,86 όπου ήταν στις αρχές του έτους.
Η απογοήτευση, όμως, των επενδυτών διογκώνεται μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι έκλεισε ο κύκλος των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων (με την χαρακτηριστική φράση «Ό,τι άξιζε να ιδιωτικοποιηθεί, ιδιωτικοποιήθηκε») αλλά και με την αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης Σημίτη-Παπαντωνίου-Βερελή για την Ολυμπιακή Αεροπορία για αυτήν την εβδομάδα, παρά την γνωστοποίηση ότι η πρόταση της Credit Suiss First Boston έχει, ήδη, υποβληθεί στην κυβέρνηση.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΧΑΑ εισέρχεται σε περίοδο θερινής ραστώνης –εξ ου και ο χαρακτηρισμός περί «σκυλίσιων ημερών» – και με τις περισσότερες μετοχές να βρίσκονται λίγο ψηλότερα από τα αρνητικά ρεκόρ τους στην τρέχουσα χρονιά.
Την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την περαιτέρω πτώση, η παρέμβαση της ΔΕΚΑ και των κρατικών χαρτοφυλακίων βελτίωσε μόνο από πλευράς εντυπώσεων την τελική εικόνα.
Η άνοδος από το κατώτατο σημείο ενδοσυνεδριακά στις 2.616 μονάδες δεν είχε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την αναστροφή του κλίματος. Επρόκειτο για τεχνητή αντίδραση ενώ υπήρξαν και κινήσεις σκοπιμότητας από τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές λόγω της λήξης του εξαμήνου.
Το Χρηματιστήριο θεωρείται πολύ δύσκολο να υπερβεί τις 2.800 μονάδες και μάλιστα με τζίρους κάτω των 60 δισ. δρχ. Οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, εάν διαβαστούν «πίσω από τις γραμμές» και ερμηνευθούν σωστά, διαβλέπουν διολίσθηση και φαίνονται διστακτικοί να θέσουν ως έσχατο όριο άμυνας τις 2.600 μονάδες. Η τεχνική εικόνα θεωρείται απαισιόδοξη και για να υπάρξει άνοδος απαιτείται μεγάλη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το «margin account» ακόμη δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται και αναμένεται σήμερα από την Τ.τ.Ε. ο καθορισμός του επιτοκίου βάσης με το οποίο θα δανείζουν οι ΑΧΕ στους πελάτες τους. Μεθαύριο Τετάρτη θα δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην δημοσιότητα την εξαμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία ενώ την Πέμπτη αναμένεται περιορισμένη μείωση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (τουλάχιστον του βασικού επιτοκίου δανεισμού).
Το ΧΑΑ θα επηρεαστεί μέσα στον Ιούλιο και από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά και από την υποδοχή διεθνώς της συνόδου G7 των 7 πλουσιότερων βιομηχανικά κρατών του κόσμου στην Γένοβα στις 20 έως 22 Ιουλίου (με αντικείμενο τις διεθνείς επιπτώσεις της ύφεσης στην αμερικανική οικονομία). Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι 3 οικονομίες-κολοσσοί ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ιαπωνία ταυτόχρονα διέρχονται περίοδο οικονομικής ύφεσης.
Μόνο τον Ιούνιο που μας πέρασε, τον υποτιθέμενο μήνα της αναβάθμισης, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου έχασε 12,49% ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπέστη απώλειες της τάξεως του 16,92%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο κατασκευαστικός κλάδος εμφάνισε ζημίες κατά 16,03% ενώ τα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του κλάδου FTSE20 υποχώρησαν κατά 14,23% και η παράλληλη αγορά κατά 13%.
ΙΑΠΩΝΙΚΗ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
19 Νοεμβρίου 2000
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Σε μιαν άνευ προηγουμένου ελεύθερη πτώση, που υπερέβη τις 2.000 μονάδες, επιδόθηκε φέτος –παρά την θέληση των μικροεπενδυτών– το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς ακολούθησε ως εκκρεμές την αντίθετη ακριβώς τροχιά σε σύγκριση με το προεκλογικό «σωτήριον» έτος 1999.
Η ιλιγγιώδης εκτόξευση του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΑ από την περίοδο της υπόθεσης Οτσαλάν έως και τον μεγάλο σεισμό των Αθηνών θα καταχωρηθεί στα οικονομικά χρονικά μαζί με την λιγότερο γνωστή υπόθεση των ακινήτων της Ιαπωνίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Ιαπωνία παρουσιάστηκε το φαινόμενο της «οικονομίας της φούσκας» (Bubble Economy), καθώς εμφανίστηκαν στην αγορά ακινήτων Ιάπωνες επενδυτές οι οποίοι αγόραζαν κάθε είδους ακίνητη περιουσία αλλά και τεράστιες εκτάσεις έναντι οιουδήποτε τιμήματος, εκτοξεύοντας την αξία των ακινήτων στα ύψη, έως τη στιγμή που αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός».
Με τον ίδιο τρόπο στην Ελλάδα το έτος 2000 «ξεφούσκωσε» η υπόθεση των τεραστίων κερδών, που θα αποκόμιζε –υποτίθεται– και ο τελευταίος Έλληνας, αφήνοντας 1,5 εκατομμύριο κωδικούς σε απραξία στο Χρηματιστήριο προς όφελος λίγων χιλιάδων επιτηδείων, που εκμεταλλεύθηκαν την μαζική ψυχολογία του κέρδους και αποτελούν ήδη την βελτιωμένη επανέκδοση και εκδοχή (σε κότερα αυτή την φορά) των γνωστών από το παρελθόν «νέων τζακιών» της ελληνικής οικονομίας.
Εντός του τρέχοντος έτους η ελληνική κεφαλαιαγορά υπέστη καθίζηση και το Χρηματιστήριο της οδού Σοφοκλέους αρ. 10 απώλεσε πάνω από 2.000 μονάδες. Βρέθηκε κάτω από τις 3.480 μονάδες, όταν στα τέλη του 1999 ήταν στις 5.535 μονάδες, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες που υπερβαίνουν το 35%. Και, βεβαίως, δεν γίνεται λόγος καν για την διαφορά του Γενικού Δείκτη σήμερα από το ανώτατο επίπεδο του 1999, μια διαφορά που πλησιάζει τις 3.000 μονάδες. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 24 τρισεκατομμύρια δραχμές. Σε επίπεδο εισηγμένων εξάλλου υπάρχουν 35 εταιρείες των οποίων η κεφαλαιοποίηση μειώθηκε πάνω από 200 δισ. δρχ. από την αρχή του 2000.
Ένα στοιχείο που προκύπτει επιπλέον από την διαρκή κρίση στο ΧΑΑ είναι πως περισσότεροι από 70 τίτλοι έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα κατώτατα όρια για το σύνολο του έτους και μεταξύ αυτών τα πιο εντυπωσιακά ονόματα, που διέψευσαν τις προσδοκίες κάθε λογικού επενδυτή, και επίσης πλήθος μετοχών κατασκευαστικών εταιρειών.
Εάν κανείς εξετάσει το σύνολο της δραστηριότητας των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο τίτλων, θα ανακαλύψει ότι μόνο 25 μετοχές αποκομίζουν κέρδη έως και 200%
Όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν, πάντως, με βάση τις τεχνικές αναλύσεις, ότι κατώτερο σημείο του Γενικού Δείκτη θα είναι το επίπεδο των 3.200 μονάδων το οποίο θεωρείται λογικά (εάν δεν συμβεί κάποιο συγκλονιστικό γεγονός στο διεθνές οικονομικό πεδίο) απίθανο να διασπαστεί.
Από την άλλη πλευρά, είναι κοινό μυστικό –όπως ομολογούν σε δηλώσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό PROFIT επιφανείς αναλυτές της αγοράς– ότι το Χρηματιστήριο δεν είναι πλέον εταιρεία παραγωγής ακριβών υφασμάτων που χαρίζει κασμήρια, δεδομένου ότι και οι ξένοι γνωρίζουν πλέον πως η είσοδος της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ θα γίνει στην εικονική βάση της «δημιουργικής λογιστικής», δίχως στην πραγματικότητα να πληροί η οικονομία κανένα από τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Στις απεγνωσμένες μάλιστα προσπάθειες όσων ειλικρινά ανησυχούν, βλέποντας με πόνο ψυχής, αλλά και ζημίες στα χαρτοφυλάκιά τους το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Χρηματιστήριο και ζητούν να θεσπιστούν από τις χρηματιστηριακές αρχές κανόνες διαφάνειας για την εξυγίανση της αγοράς, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά με το έωλο εκ των πραγμάτων επιχείρημα ότι η «διαπλοκολογία» θέτει δήθεν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα.
Την ίδια στιγμή, όμως, είναι η ίδια η κυβέρνηση που ομολογεί πιέσεις από επιχειρηματίες για την ανάθεση διαγωνισμών του Δημοσίου, που βρίσκονται σε εξέλιξη.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΑ
21 Ιανουαρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Από τον «Φάκελο Χρηματιστήριο», που δημοσιεύει σήμερα το «Χρώμα του Χρήματος», προκύπτει εύγλωττα ότι η υπόθεση «ελληνικό Χρηματιστήριο» είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά και θα αποτελεί παράδειγμα στα διεθνή οικονομικά πανεπιστήμια, με αντικείμενο την χρηματιστηριακή καταστροφή σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής σταθερότητας.
Η εξήγηση για το παράδοξο αυτό είναι εξαιρετικά απλή: οι Έλληνες χρηματιστές θεωρούν πως η αγορά είναι χειραγωγούμενη από τους ξένους, με κύριο βραχίονα τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια, που ευνοούν την ανεπιτυχή άλλωστε «στήριξη» του Χρηματιστηρίου –λόγω της σοσιαλιστικής νοοτροπίας τους– μόνο ως κρατική παρέμβαση, η οποία διαστρεβλώνει την λειτουργία του θεσμού.
Παράλληλα, θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χρηματιστηρίου είναι αυτήν την στιγμή η έλλειψη ρευστότητας και, επομένως, είναι ακριβώς το γεγονός αυτό, δηλαδή η νέκρωση των αντανακλαστικών της αγοράς, που καθιστά το ΧΑΑ χειραγωγήσιμο και βρίσκεται στην ρίζα της διαπιστωμένης αδυναμίας που έχει προσβάλει την Σοφοκλέους, προκειμένου να μην μπορεί να αντιδράσει και να βγει από το τέλμα.
Σημειώστε και δύο δεδομένα που είναι πρωτοφανή και θεωρούνται απαράδεκτα για οποιοδήποτε σοβαρό χρηματιστήριο: α) το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα εφαρμόζεται έναν σωστό κατ’ αρχάς θεσμικό μέτρο, το «margin account», δίχως ταυτόχρονα να συνοδεύεται και από τον εντελώς απαραίτητο και συνοδευτικό του θεσμό, με τον οποίο «πάνε πακέτο», το λεγόμενο «short selling», δηλαδή τις ανοιχτές πωλήσεις, β) το γεγονός ότι το «margin account» ανακοινώθηκε χωρίς να έχει ακόμη κλείσει η «καυτή πατάτα» των «κόκκινων κωδικών».
Γνωρίζετε ότι από τον Σεπτέμβριο του 1999 –λίγο πριν να ξεκινήσει η πτώση του Χρηματιστηρίου– η κυβέρνηση εφηύρε για να ενισχύσει τις τράπεζες τα «μετοχοδάνεια» και αύξησε το ποσό, το οποίο θα μπορούσε να πάρει κάθε πολίτης για να επενδύσει, από τα 5 εκατ. δρχ. στα 15 εκατ. δρχ.;
Γνωρίζετε ότι παράνομα το ίδιο διάστημα οι χρηματιστηριακές αρχές επέτρεπαν στους ιδιώτες να παίζουν με ανύπαρκτα χρήματα στο Χρηματιστήριο, δημιουργώντας τους «κόκκινους κωδικούς»;
Έχουν, όμως, οι άνθρωποι αυτοί το θράσος να υποστηρίζουν δημόσια ότι τότε παρότρυναν τους πολίτες να επενδύουν από το περίσσευμά τους. Τώρα, γιατί νομιμοποιούν εκ νέου τον δανεισμό με αέρα, που αποτελεί νέα βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του Χρηματιστηρίου;
Δεν θα μπορέσει κανείς –και αυτό είναι νομοτέλεια της φύσης– να ξεφύγει από τις Ερινύες που κυνηγούν αδήριτα το σύνολο του Χρηματιστηρίου και απέναντι στο οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στέκεται παντελώς αδρανής: πρόκειται για κεφάλαια τρισεκατομμυρίων που άντλησαν από το Χρηματιστήριο οι εισηγμένες (κρατικές τράπεζες και οι εταιρείες του Ελληνικού δημοσίου, κατά κύριο λόγο) το 1999-2000 και από τα οποία μόνο ένα τμήμα κατηύθυναν σε παραγωγικές επενδύσεις.
Εν κατακλείδι, το θετικό σημείο το οποίο προκύπτει από τον «Φάκελο Χρηματιστήριο» και στον οποίο αξίζει να επιμείνει μια αντικειμενική ανάλυση για το Χρηματιστήριο, είναι ότι υπάρχουν σήμερα δεκάδες μετοχών των οποίων η αξία βρίσκεται πολύ πιο κάτω από την λογιστική τους αξία. Διεθνώς, αυτήν την στιγμή ο ορισμός που δίνεται για το ΧΑΑ είναι αυτός της «developed asset class», δηλαδή της υπό εξέλιξη ώριμης αγοράς.
ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
26 Νοεμβρίου 2000
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Με ένα μαζικό λαϊκό κίνημα, που η ίδια εξέθρεψε, θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση Σημίτη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ανεξάρτητα από την μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Το «Κόμμα Χρηματιστηρίου» απαριθμεί σήμερα χιλιάδες οικογένειες και εκατομμύρια Ελλήνων που ενεπλάκησαν από την ίδια την κυβέρνηση την περίοδο 1998-2000 στο μεγαλύτερο παιχνίδι τζόγου που γνώρισε ποτέ αυτή η χώρα.
Κορυφαία στιγμή στο όνειρο της σύγχρονης Ελλάδας, την ενθυλάκωση από παρακυβερνητικούς κύκλους κεφαλαίων ύψους 15 τρισεκατομμυρίων δραχμών, αποτέλεσαν δυστυχώς οι εικόνες από την οδό Σοφοκλέους 10, όταν οι καθηγητές των σχολείων που επισκέπτονταν την Αθήνα, μετά την Ακρόπολη, συνόδευαν προεκλογικά τους μαθητές τους, για να εισέλθουν στα άδυτα των μυστικών του κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του λεγόμενου και «ναού του χρήματος».
Η Παιδεία είναι οπωσδήποτε το πρώτο θύμα της αήθους επιχείρησης που εξελίχθηκε την προηγούμενη τριετία εις βάρος των απλών πολιτών.
Με την βοήθεια της προπαγάνδας των Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης και με το περιτύλιγμα του «λαϊκού καπιταλισμού» οι Έλληνες νέοι, οι γονείς τους αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εθίστηκαν στον χρηματιστηριακό τζόγο, ώστε να γνωρίζουν τέλεια πλέον την ειδική γλώσσα «αργκό» που χρησιμοποιείται στην Κεφαλαιαγορά, να ενδιαφέρονται για τις «αξίες» των μετοχών και να ενσταλάζουν στην ψυχή τους την –εντέχνως δημιουργηθείσα– ανάγκη επιδίωξης του κέρδους πάση θυσία, ακόμη και με αθέμιτα μέσα.
Στην δεκαετία του ’80 εφευρέθηκε ένας καινούργιος όρος στην πολιτική, ύστερα από την μετάνοια πολλών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος για την τότε επιλογή τους: οι «κοψοχέρηδες» της ψήφου.
Στην δεκαετία που σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η ακόμη πιο νέα έννοια που πρέπει να εφευρεθεί για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του επερχόμενου 21ου αιώνα –υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων με την αναβολή της υπόθεσης «Βίντεο-λόττο» είναι οι «κουλοχέρηδες» της Σοφοκλέους.
Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από όλους τους κομματικούς χώρους.
Είναι στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που πίστεψαν ότι, εάν επενδύσουν στο Χρηματιστήριο, την πανάκεια όλων των προβλημάτων τους, θα μπορέσουν επιτέλους να γαντζωθούν στο σύστημα εξουσίας, αποκομίζοντας κέρδη ικανά να τους δώσουν πραγματικά «καλύτερες ημέρες» και να φάνε με «χρυσά κουτάλια». Πίστεψαν ότι ο Κ. Σημίτης θα υλοποιούσε το όραμα του Α. Παπανδρέου. Αλίμονο, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν!
Είναι συντηρητικά στελέχη της αστικής πτέρυγας της Ν.Δ. που θεώρησαν τον Κ. Σημίτη ως έναν –υποτίθεται– συνεπή τεχνοκράτη που θα μας έβαζε στην ΟΝΕ και παρασύρθηκαν από τις σειρήνες. Φευ, δεν αντιλήφθηκαν ότι η χώρα μας μπαίνει στην ΟΝΕ χάρη στην υπεύθυνη αντιπολίτευση της Ν.Δ. που στήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας, τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και διαφύλαξε την ηρεμία στο κοινωνικό πεδίο.
Αξίζει εδώ να αποτιμηθεί φόρος τιμής σε όλους εκείνους τους διορατικούς Έλληνες που αντιστάθηκαν και δεν υπέκυψαν στην δημιουργία της μαζικής αυτής ψυχολογίας στην κοινή γνώμη ούτε όταν το ΧΑΑ έγραφε τις 6.355 μονάδες και κατακλύζονταν από τον πειρασμό και οι ίδιοι να τοποθετήσουν και τα δικά τους κεφάλαια στο Χρηματιστήριο.
Απλούστατα, ήξεραν την μέθοδο με την οποία καλλιεργείται στην μάζα του λαού το αγελαίο ένστικτο. Ήταν επίσης μυημένοι σε έναν απλό κανόνα: όταν κερδίζει κάποιος στο Χρηματιστήριο ένα μεγάλο ποσόν, δεκάδες άλλοι έχουν αντιστοίχως υποστεί ζημία.
Κατά την διάρκεια του 2000, ωστόσο, αποκαλύφθηκε και αυτή η πλευρά του ζητήματος: μέσω του Χρηματιστηρίου συγκεκριμένοι παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής –μύστες των παρασκηνίων και με πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες από το εσωτερικό του ΧΑΑ– χειραγώγησαν την αγορά σε μιαν εκρηκτική άνοδο, απέκτησαν εξωτερική πληροφόρηση (δηλ. ήξεραν εκ των προτέρων κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις πριν από την ώρα της δημόσιας ανακοίνωσής τους), λάμβαναν ενημέρωση από αρμόδιες πηγές για ρευστοποιήσεις και πωλήσεις συγκεκριμένων μετοχών (βλ. σχέδιο ΣΟΦΟΚΛΗΣ) και κατάφεραν να ενθυλακώσουν συνολικά 15 τρισεκατομμύρια δραχμές εις βάρος του απλού πολίτη.
Υπολογίζεται ότι κάθε ένας από τους ιδιώτες επενδυτές έχει χάσει λόγω της υποχώρησης των τιμών κατά μέσον όρο 17 εκατομμύρια δραχμές. Τα χρήματα αυτά απέκτησε με κόπους μιας ζωής και πιθανότατα προγραμμάτιζε να τα χρησιμοποιήσει για τις σπουδές των παιδιών του.
Οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν σήμερα το «ληστρικό λόμπυ» του Χρηματιστηρίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τους εγκλωβισμένους ως «το πιο οργισμένο λαϊκό κίνημα».
Το «Κόμμα Χρηματιστηρίου» (που τώρα έχει μεταλλαχθεί σε «Κόμμα Εγκλωβισμένων») έχει μεγάλη δύναμη στην ελληνική επαρχία, η οποία άλλωστε υποφέρει και από άλλη μια μάστιγα της σύγχρονης ιδεολογίας του «τουρμποκαπιταλισμού»: τα καζίνο που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια και πλήττουν τις ελληνικές οικογένειες.
Η κυβέρνηση θα πληρώσει αναπότρεπτα το τίμημα των παραλείψεών της στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει και που συμπυκνώνεται στην ικανοποίηση μόνο των αριθμητικών μεγεθών και παραβλέπει τα πραγματικά κριτήρια για το επίπεδο ευημερίας, την ποιότητα ζωής και τον σεβασμό του κράτους προς τον πολίτη.
ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ 39,5 ΤΡΙΣ. ΣΤΗΝ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
6 Ιανουαρίου 2002
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Δύο χρόνια και 3,5 μήνες έχουν περάσει από τις 17 Σεπτεμβρίου 1999, όταν άρχισε να καταρρέει η χρηματιστηριακή «πυραμίδα» που είχε στηθεί στην Σοφοκλέους με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη. Από τα 72,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που είχε φθάσει η αξία των υπερτιμημένων μετοχών εκείνη την εποχή του «βρώμικου 1999» -με την υποκλοπή των χρημάτων του ελληνικού λαού- μειώθηκε στα 34 τρισ. δρχ. το 2000 και έφτασε στην αρχή του 2002 στα 33 τρισ. δραχμές!
Οι απώλειες αυτές των 39,5 τρισ. δρχ. μέσα σε αυτούς τους 27 και πλέον μήνες οφείλονται στην διάψευση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργήσει οι χρηματιστηριακές αρχές ότι η αναβάθμιση του ΧΑΑ από τους ξένους επενδυτές θα έφερνε πακτωλούς κεφαλαίων από το εξωτερικό, ύψους τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίου δολλαρίων.
Σημειώστε ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑΑ υποχώρησε από τα 39,8 τρισ. δρχ. στο ύψος των 32,9 τρισ. δρχ., αν και το 2001 έγιναν στην ελληνική χρηματαγορά 24 δημόσιες εγγραφές!
Στην «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», όπως κατάντησαν το ΧΑΑ, εισήλθαν κρατικές επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΑΤΕ και ο ΟΠΑΠ αλλά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις νέες εισαγωγές το 2001 ήταν μόνο 586 δισεκατομμύρια δραχμές, όταν το 2000 είχαν φθάσει σε 3,2 τρις! Το 2001, ακόμη, η συνολική αξία των συναλλαγών στο ΧΑΑ ήταν μόνο 14,5 τρισ. δρχ. όταν το 2000 ήταν 34 τρισ. δρχ., πάνω από διπλάσια.
Με βάση την ενδοσυνεδριακή διακύμανση οι απώλειες για το ΧΑΑ ανέρχονται στο ακραίο νούμερο του -69%, εάν υπολογιστεί η πτώση για τον Γενικό Δείκτη από το ιστορικά υψηλότερο ρεκόρ των 6.484 μονάδων έως την χειρότερη επίδοση των 1.997 μονάδων στην σύγχρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Κορυφαία στιγμή του δράματος που παρουσιάστηκε εν μέση οδώ, στην Σοφοκλέους 10 στην Αθήνα, υπήρξε η αλησμόνητη φράση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη: «Λυπούμαι για όσους δεν επρόσεξαν και εκάησαν».
Για να δείτε πόσο ατιμώρητα παρέμειναν τα εγκλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε σύγκριση με το Χρηματιστήριο Λευκωσίας, θα κλείσουμε το κείμενο με τις σκληρές καταγγελίες εναντίον χρηματιστών, χρηματιστηριακών γραφείων, οικονομικών παραγόντων αλλά και δημόσιων αξιωματούχων που εξαπέλυσαν την Τετάρτη –ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Κυπριακής Βουλής– τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών:
«Διαπλοκές συνέτειναν στην κάλυψη όσων συνέβησαν το 1999 στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου/πρώην μέλη του Δ.Σ. του Χ.Α.Κ. υπήρξαν νομικοί σύμβουλοι υπό ένταξη εταιρειών/χρηματιστηριακά γραφεία κατακρατούσαν τίτλους επενδυτών, κερδοσκοπώντας εις βάρος τους/τα χρηματιστηριακά γραφεία διέθεσαν προς τους επενδυτές 800 εκατομμύρια λίρες, υπό μορφή δανείων, για να επενδύσουν/δημόσιοι αξιωματούχοι δωροδοκήθηκαν με ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών εταιρειών, προκειμένου να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν συντομότερη εισαγωγή τους/Μέσα Ενημέρωσης έλαβαν μέρος, με διάφορους τρόπους, στην οικονομική καταστροφή των επενδυτών».
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
13 Ιανουαρίου 2002
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Ύστερα από την πρεμιέρα του ευρώ, το επόμενο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει την διεθνή «παγκοσμιοποιημένη» οικονομική ενημέρωση θα είναι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο όμως θα γίνει στην Νέα Υόρκη!
Ειδικά εάν υπάρξουν νέες δραστικές διαμαρτυρίες εναντίον της παγκοσμιοποίησης, είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Από τις 31 Ιανουαρίου έως και τις 6 Φεβρουαρίου 2002, για πρώτη φορά στην 31χρονη ιστορία του World Economic Forum, το μεγαλύτερο πολιτικό και επιχειρηματικό γεγονός της χρονιάς θα διεξαχθεί στην πληγείσα Νέα Υόρκη κατ’ εξαίρεσιν και όχι στο Νταβός της Ελβετίας.
Το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Νέας Υόρκης θα είναι «Η ηγεσία σε χαλεπούς καιρούς: ένα όραμα για το κοινό μέλλον».
Στο μεταξύ, όσον αφορά την παρουσία της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη, θα πρέπει να μας προβληματίσουν οι «πυροβολισμοί» κατά ριπάς για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μετά την ένταξη στην ζώνη του ευρώ, που άρχισε να δέχεται η κυβέρνηση Σημίτη μέσω του Τύπου.
Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νικόλαος Γκαργκάνας, Γιάννης Μαρίνος και Ευθύμιος Χριστοδούλου με παρεμβάσεις τους υποδεικνύουν στον πρωθυπουργό και στο οικονομικό επιτελείο τον σωστό δρόμο.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι δεν έχουν γίνει οι διαρθρωτικές προσαρμογές που θα εξασφάλιζαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ότι η αγορά εργασίας μόνο κατ’ επίφασιν ελαστικοποιήθηκε και ότι οι μετοχοποιήσεις είναι πολιτική απάτη. Τονίζει ακόμα πως κλειδωθήκαμε σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα με συνέπειες στο ισοζύγιο πληρωμών ενώ δεν υπάρχει το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής και, άρα, «χτίζουμε ένα αδιέξοδο».
Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνας επισημαίνει ότι «οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι ανεπαρκέστατες και χρειάζονται νέες γενναίες παρεμβάσεις». Τονίζει, εξάλλου, ότι «πρέπει να εμπνευστούμε από το παράδειγμα της Ιρλανδίας» και πως «πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών» διότι «με αυτό το Δημόσιο δεν πάμε πουθενά, δεν μπορούμε να έχουμε ανταγωνιστική οικονομία με ξεπερασμένη δημόσια διοίκηση».
Ο Ι. Μαρίνος υπενθυμίζει την δήλωση Σημίτη ότι «εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε Ιρλανδία» και προσθέτει ότι η προβληματική ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων θα φανεί στην επιδείνωση του ισοζυγίου πληρωμών, καθώς οι εξαγωγές υποχωρούν. Και αναφέρει ότι «δεν φαίνονται στον ορίζοντα ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρυθμούς ανάπτυξης αναλόγους προς εκείνους της Ιρλανδίας».
Τέλος, ο Τίμος Χριστοδούλου αποκαλύπτει ότι, ενώ η Ιρλανδία αναπτύχθηκε με ρυθμούς +10%, «η ελληνική κυβέρνηση επικέντρωσε την προσοχή της στα ονομαστικά στοιχεία και ξέχασε την πραγματική οικονομία». Προειδοποιεί, άλλωστε, ότι «η πραγματικότητα επιβάλλει έγκαιρα οικονομική αναδιάρθρωση ταχύτατη» και καταλήγει πως «δεν θέλω να είμαι πεσσιμιστής αλλά έχουμε ελάχιστο χρόνο, οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτείται μια πολύ ρωμαλέα οικονομική πολιτική, διαφορετικά το ευρώ θα γίνει τροχοπέδη».
Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΡΟΜΟΧΤΥΠΗΜΑ
Η συμπλήρωση 4 μηνών από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ βρίσκει τις πρώτες ημέρες του 2002 το Χρηματιστήριο Αθηνών κάτω από τω θεωρούμενο ως ανεκτό για την αγορά όριο των 2.600 μονάδων και μόλις 20 μονάδες πάνω από το «Όριο-Μηδέν»/“Ground Zero” των 2.555 μονάδων, όπου ήταν η Σοφοκλέους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Το ΧΑΑ κερδίζει μόλις +0,78% στο 4μηνο αυτό, όταν ενδιάμεσα είχε πέσει στο ναδίρ των 1.997 μονάδων και στο μεταξύ είχε ανέβει στο ζενίθ των 2.815 μονάδων.
Η υποχώρηση του Χρηματιστηρίου έμοιαζε «σαν έτοιμη από καιρό» και συντελέστηκε εξαιτίας της προδοσίας των τραπεζικών τίτλων που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ότι είχε υπαγορευθεί από την κοινή λογική που πρόσταζε ότι η αγορά θα έπεφτε εάν τα μπλου τσιπ δεν έδειχναν τις κατάλληλες επιδόσεις για να ακολουθήσουν τα κέρδη της Περιφέρειας. Οι αρνητικές για τις τράπεζες εκθέσεις των ξένων οίκων απλώς έδωσαν το έναυσμα για να δικαιολογηθεί το κενό ρευστότητας στην Σοφοκλέους.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι από το 1985 έως και το 2001 το ΧΑΑ είχε τον μήνα Ιανουάριο 7 φορές πτώση (από -1,21% έως -9,85%) και 10 φορές άνοδο (από +2,57% έως και 24,93%).
Η κυβέρνηση, θορυβημένη από την πτώση –όταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διέρρεε πως θα υπάρξει στήριξη– επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μπορέσει να περάσει αδιαμαρτύρητα τα 2 νέα θεσμικά εργαλεία ελέγχου του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το οικονομικό της επιτελείο: α) την 15μελή Διαρκή Ειδική Επιτροπή, όπου θα τεθούν εξαρχής όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. του ΧΑΑ και θα έχει μια μορφή επιτροπείας και β) τον Διαμεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς, ένα 7μελές όργανο που θα αναλάβει –μαζί με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς– όλες τις εξουσίες των σημερινών Αρχών, που ουσιαστικά θα ευνουχιστούν από την κρατική μέγγενη.
Η διοίκηση του ΧΑΑ θα σχηματίσει μια Ειδική Διαρκή Επιτροπή Άμεσης Δράσης, αποτελούμενη από 15 άτομα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Σοφοκλέους. Η Επιτροπή αυτή πρόκειται να συνεδριάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα το κλίμα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαμορφώνεται στην αγορά.
Η άλλη πλατφόρμα που προωθείται τώρα από την διοίκηση του ΧΑΑ είναι να καλέσει και να συναντηθεί με ομάδα χρηματιστών για να βελτιωθεί το κλίμα και να επιστρέψουν στην Σοφοκλέους οι Έλληνες και οι ξένοι επενδυτές.
Σημειώνεται ότι και πριν από 10 ημέρες οι διαρροές προς τους δημοσιογράφους υπέρ του ότι θα υπάρξει μια νέα άνοδος στο ΧΑΑ γίνονταν από κυβερνητικούς αξιωματούχους έπειτα από την καθιερωμένη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλάκη με τους παράγοντες της αγοράς. Οι δημοσιογράφοι μετά αναμετέδιδαν ότι «όλη η Σοφοκλέους θα μετατραπεί σε Περιφέρεια» και ότι θα γίνει μια επιχείρηση διαμόρφωσης ανοδικής τάσης στο ΧΑΑ με χαμηλό κόστος. Υποτίθεται, με βάση τις φήμες, ότι στην προσπάθεια αυτή είχαν συμφωνήσει «ομάδα χρηματιστών, θεσμικοί διαχειριστές και επιχειρηματικά σχήματα».
Πάλι, όμως, η κυβέρνηση τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια όσων ζητούσαν –κακώς– στήριξη του Γενικού δείκτη και τους άφησε να πέσουν στο κενό σύνολο.
Όλα δείχνουν, επομένως, ότι το νέο οικονομικό επιτελείο δημιουργεί εκ του μη όντος συνθήκες τεχνητής κρίσης για να εμφανισθεί ως ο από μηχανής Θεός που, δίχως να θέλει τάχα, αναγκάζεται κάτω από τις σπονδές και τις θυσίες των παραγόντων της αγοράς να βοηθήσει την Σοφοκλέους.
Εξάλλου, προχωρεί και η υλοποίηση της τοποθέτησης του «γκαουλάϊτερ» Big Brother της κυβέρνησης στο ΧΑΑ με τον βαρύγδουπο τίτλο «Διαμεσολαβητής Κεφλαιαγοράς» και 7 μέλη να αποτελούν για 3 χρόνια την διοίκηση του νέου οργάνου.
Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο να δημιουργήσει Ειδικό Πειθαρχικό Δικαστικό Σώμα για θέματα κεφαλαιαγοράς ενώ η κυβέρνηση (με εντολή του κ. Σημίτη, άραγε;) προχωρεί ασταμάτητη στον εξοβελισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης από το ΧΑΑ.

«ΣΑΤΑΝΙΚΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ
16 Σεπτεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Με τρόμο κυριολεκτικά αναμένει η χρηματιστηριακή αγορά το άνοιγμα της Γουώλ Στρητ την Δευτέρα το απόγευμα. Κατά διαβολική τύχη, μάλιστα, η 17η Σεπτεμβρίου 2001 είναι η επέτειος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» του 1999, όταν το ΧΑΑ βρισκόταν στο αποκορύφωμα του παροξυσμού και στις 6.484,38 μονάδες.
Προχθές, Παρασκευή, το ΧΑΑ έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο των 2 αυτών «βρώμικων ετών» και στις 2.248,39 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι χάνει ποσοστό 64,62% ή άνω των 4.106 μονάδων.
Εάν πάρουμε τις ενδοσυνεδριακές τιμές, το ΧΑΑ στις 17/9/1999 ήταν στις 6.484,38 μονάδες και στις 14/9/2001 intraday ήταν στις 2.226,89 μονάδες, με πτώση 65,65% ή άνω των 4.257 μονάδων.
Είναι προφανές ότι η Νέμεσις παίζει σατανικά παιχνίδια και ότι διάλεξε την επέτειο αυτή για να τιμωρήσει την επενδυτική παράκρουση.
Προφητικά, η «ΧτΚ» είχε χρησιμοποιήσει την καρκινική επιγραφή «ΑΝΑΒΑΣΑΤΕ ΤΑ ΣΑΒΑΝΑ» για να εντυπώσει στους αναγνώστες της τις προοπτικές του ΧΑΑ αλλά ποτέ δεν περιμέναμε τόσο γρήγορη επιβεβαίωση. Τώρα οι 2.000 μονάδες είναι πολύ πιο κοντά από τις 3.000 μονάδες –αλλά τα γεγονότα στις ΗΠΑ έχουν δώσει το τέλειο άλλοθι στον πρωθυπουργό για να απεκδυθεί των ευθυνών του.
Η Εισαγγελία ζητά από την Βουλή να στείλει στο Ανώτατο Ειδικό Δκαστήριο τους Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Γιώργο Δρυ και τους συμμετόχους της ΔΕΚΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Το θέμα είναι ότι το ΧΑΑ καταρρέει αλλά το ερώτημα «τίς πταίει;» δεν έχει απαντηθεί στην πράξη.
Είναι σαφές, βέβαια, ότι όλα τα χρηματιστήρια διανύουν κυκλικές περιόδους ανόδου και καθόδου. Το ΧΑΑ, αφού διήνυσε τον κύκλο ανόδου, από την υποτίμηση της δραχμής έως και τον Σεπτέμβρη του ’99, μπήκε στον κύκλο καθόδου επί μια διετία χωρίς τίποτε και κανείς να είναι ικανός να σταματήσει την πτώση απλώς γιατί αυτή πρέπει νομοτελειακά να γίνει. Όσοι προσπάθησαν να μιλήσουν για το τέλος της πτώσης, για άνοδο ή για ο,τιδήποτε άλλο, απέτυχαν. Όσοι πολιτικοί αναμείχθηκαν πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα.
Και η ερώτηση είναι απλή: Πότε θα τελειώσει η πτώση; Κανείς δεν το ξέρει.
Το ΧΑΑ θα ανέβει από μόνο του όταν, και μόνο όταν, αυτό κρίνει ότι ο… κύκλος της πτώσης ολοκληρώθηκε. Όποιος, όμως, προσπαθήσει να μαντέψει πότε θα γίνει αυτό, είναι αλαζόνας και θα τιμωρηθεί για την ύβρη του. Άρα, ισχύει ότι «Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα».
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις αγορές και όσοι κατά καιρούς προσπάθησαν η πραγματικότητα ήρθε να τους διαψεύσει. Το -66,6% είναι το μέγιστο του χρονικού διαστήματος ενός καθοδικού κύκλου.
Το ΧΑΑ, επομένως, είναι κοντά στην κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ πτώσης αλλά, τώρα που όλα είναι ρευστά στην διεθνή κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να κάνει σωστές εκτιμήσεις πέρα από τις 3 Μοίρες Κλωθώ, Άτροπο, Λάχεση!
Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΜΙΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ ΚΥΚΛΟΙ
29 Δεκεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Νομίζω ότι είναι ώρα να σταθούμε εν τάχει στα σημαντικότερα γεγονότα που χαράχτηκαν στην μνήμη όλων μας στην Σοφοκλέους το 2001.
Κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς ήταν το λεγόμενο «πλαγιοκαθοδικό κανάλι» που έφερε την αγορά στις 29 Σεπτεμβρίου στο ναδίρ τριετίας.
Το 2001 ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη στις 3.388,86 μονάδες και η χρονιά έφυγε χθες με τον Γενικό Δείκτη στις 2.591,56 μονάδες. Το ελάχιστο έτους ήταν οι 1.997,75 μονάδες στις 21 Σεπτεμβρίου και το μέγιστο έτους ήταν οι 3,455 μονάδες στις 12 Ιανουαρίου.
Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια είχε καλέσει σε απολογία την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς και την προηγούμενη διοίκηση του ΧΑΑ υπό τον Σπ. Κουνιάκη για παραλείψεις στην αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Πράγματι, οι κύριοι Κουνιάκης-Αλεξάκης-Θωμαδάκης εξετάστηκαν κατ’ αντιπαράστασιν στην Ευελπίδων και αφέθησαν ελεύθεροι.
Τον ίδιο μήνα, θυμίζουμε, η διοίκηση του ΧΑΑ είχε κατηγορήσει ευθέως χρηματιστηριακές εταιρείες ότι παραπληροφορούσαν εσκεμμένα τους επενδυτές, ότι άφηναν να διαρρεύσουν υποβολιμαίες πληροφορίες και ότι καλλιεργούσαν ανυπόστατη φημολογία ότι δεν επρόκειτο να γίνει η αναβάθμιση του ΧΑΑ σε ώριμη και αναπτυγμένη αγορά.
Παράνοια με την εφαρμογή των θεσμών του μάρτζιν ακκάουντ και του σορτ σέλλινγκ επικράτησε στα τέλη Μαρτίου ενώ σφοδρές αντιδράσεις ηγέρθησαν στην αγορά και από την απόφαση να τεθούν μετοχές υπό επιτήρηση. Τον Ιούνιο οι τίτλοι επανήλθαν σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης.
Ημερομηνία-ορόσημο υπήρξε η 30η Μαρτίου για το ΧΑΑ, επειδή ίσχυσε η απόφαση να κλείσει η Σοφοκλέους 10 για τους χρηματιστές και τους επενδυτές! Καταργήθηκε η αίθουσα συναλλαγών, το λεγόμενο «floor», και οι χρηματιστές επέστρεψαν στα γραφεία τους.
Στις 28 Μαΐου, λίγα 24ωρα πριν την αναβάθμιση του ΧΑ από την Μόργκαν Στάνλεϋ, ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 3.222.45 μονάδες. Ωστόσο, η συνεδρίαση της 31ης Μαΐου προκάλεσε την έρευνα του εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα μετά από δημοσιεύματα της «Χ» για το θέμα των εξωχρηματιστηριακών πακέτων ύψους 79 δισ. δρχ. που έγιναν μετά την λήξη των συναλλαγών.
Λίγες ημέρες μετά, το ΧΑΑ πέφτει κάτω από τις 3.000 μονάδες ενώ στις 21 Ιουνίου γίνεται η «εορταστική» εκδήλωση στο «Χίλτον», παρουσία του προέδρου της Γουώλ Στρητ Ρίτσαρντ Γκράσσο. Την ίδια ημέρα, ανακοινώνεται η προκήρυξη συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για τον Οκτώβριο, κάτι που η Σοφοκλέους ερμηνεύει ως 4 μήνες ακυβερνησίας.
Την 1η Ιουλίου, πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλούν οι αποκαλύψεις του κ. Στέφανου Τσίπα, μέσα από την «ΧτΚ», για την χειραγώγηση του ΧΑΑ. Η εφημερίδα μας αποκαλύπτει ότι ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα. Η υπόθεση δικαίωσε τα δημοσιεύματα της «ΧτΚ» και κατέληξε σε άσκηση δίωξης για 2 κακουργήματα.
Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αναγκάζεται, μετά τις αποκαλύψεις του Μιλτιάδη Έβερτ και από το βήμα της 66ης ΔΕΘ, να δώσει εντολή στον πρόεδρο της Βουλής να γνωστοποιήσει το πόρισμα Ασπρογέρακα για την ευθύνη υπουργών στο θέμα της ΔΕΚΑ.
Αμέσως μετά ξεσπάει σάλος λόγω της έκθεσης της Μέριλ Λιντς, που υποβαθμίζει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Διατάσσεται εισαγγελική έρευνα για τις υψηλές διακυμάνσεις των τίτλων που επηρεάζουν άμεσα την Σοφοκλέους.
Στις 11 Σεπτεμβρίου γίνεται η επίθεση στις ΗΠΑ που βρίσκει το ΧΑΑ στις 2.555 μονάδες, Η αλλαγή ωραρίου (12-6) αποδεικνύεται καταστροφική.
Στις 21 Σεπτεμβρίου, μετά από καταγγελίες για χειραγώγηση του ΧΑΑ από το Χρηματιστήριο Παραγώγων κάθε τρίτη Παρασκευή του μήνα, η διοίκηση του ΧΑΑ αποφασίζει να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του Γενικού Δείκτη. Αντί για το τελευταίο ημίωρο της κάθε συνεδρίασης, οι τιμές των μετοχών θα βγαίνουν πλέον από το 10% των πράξεων κάθε μετοχής.
Στις 30 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τα 125 χρόνια λειτουργίας του ΧΑΑ ενώ από τις 15 Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ το προσωρινό ωράριο 11-4.
Στις 18 Οκτωβρίου, με έναν μήνα καθυστέρηση, έρχεται η απάντηση-απολογία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο έγγραφο Ασπρογέρακα.
Συνολικά τον μήνα Οκτώβριο η άνοδος στο ΧΑΑ έφθασε σε +14,81% και το ΧΑΑ στις 2.815 μονάδες.
Τον Νοέμβριο το μεγάλο θέμα, μετά τον ανασχηματισμό, είναι η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank ενώ στις 19 Νοεμβρίου ξεκίνησε και η εφαρμογή των Παραγώγων επί Μετοχών.
Αυτές, ήταν, συνοπτικά οι πιο σημαντικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο το 2001. Κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα ήταν στο επίκεντρο της δημοσιογραφικής κάλυψης από την εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27 Δεκεμβρίου 2001
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Πρώτη η στήλη αυτή τολμά σήμερα να προχωρήσει σε προβλέψεις για το Χρηματιστήριο Αθηνών που αφορούν την νέα σαιζόν στην Σοφοκλέους. Εμπνευσμένοι από το φως του Νοστραδάμου και της Πυθίας, σας ανακοινώνουμε τον Μεγάλο Καζαμία για το ΧΑΑ το έτος 2002.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού ανακοινώνει την πρόθεσή του να τοποθετήσει νέο πρόεδρο στο ΧΑΑ από κοινού με την Νέα Δημοκρατία. Πράγματι, τα δύο κόμματα συμφωνούν ομόφωνα και πρόεδρος του ιδιωτικοποιημένου –κατά 66,6%– Χρηματιστηρίου Αθηνών εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ με σύνθημα τον «λαϊκό καπιταλισμό». Ο Γενικός Δείκτης εκτινάσσεται στις 4.500 μονάδες και ο ημερήσιος τζίρος φθάνει στο ύψος των 300 δισ. δρχ. ή 100 τρισ. ευρώ!
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: ξεσπάει μεγάλη οικονομική κρίση μετά την αποτυχία εισαγωγής του ευρώ στην καθημερινότητα του Νεοέλληνα. Εκατομμύρια Έλληνες δεν καταφέρνουν, εξαιτίας των τραπεζών, να αλλάξουν τις δραχμές τους και χάνεται το μισό ΑΕΠ της χώρας άδικα των αδίκων. Το ΧΑΑ υποχωρεί στις 1.000 μονάδες και ο Μ. Έβερτ ζητάει την παραπομπή της κυβέρνησης στον εισαγγελέα, πλην όμως η Σοφοκλέους έχει γίνει ιδιωτική και δεν του περνάει ο λόγος.
ΜΑΡΤΙΟΣ: ο Κ. Σημίτης υπό το βάρος της πίεσης όλης της κοινωνίας και των ΗΠΑ, προκηρύσσει εκλογές, προφασιζόμενος για τρίτη συνεχόμενη φορά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι υπάρχει μείζον εθνικό θέμα. Αυτήν την φορά ο κ. Σημίτης έχει ως σύνθημα την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΟΚ των μονοπωλίων, επαναφέρει την διαπραγμάτευση της δραχμής και θέτει ως νέο όραμα του ΠΑΣΟΚ όχι την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ αλλά την πρόσδεση της ελληνικής οικονομίας στις ΗΠΑ και στο δολλάριο. Οι καταναλωτές εφοδιάζονται εκ νέου με συσκευές εξοικείωσης, με την δραχμή αυτήν την φορά.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: ο φυγαδευθείς πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντο Ντε Λα Ρούα, συνοδευόμενος από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Ιωάννη Σπράο, καταφθάνει με ελικόπτερο στην Αθήνα και αναλαμβάνει τον σχεδιασμό της εξόδου από την ύφεση. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης είναι αλυσιδωτές: οι τράπεζες Εθνική – AlphaBank – Πειραιώς – Αττική – Γενική – Εγνατία – ΕΤΒΑ - Eurobank επανακρατικοποιούνται σε κοινό joint venture και πρόεδρος του νέου εθνικού τραπεζικού κολοσσού αναλαμβάνει ο στρατηγός Γρυλλάκης, που δηλώνει: «Boys, pray for me».
ΜΑΪΟΣ: λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γιάννος Παπαντωνίου δηλώνει: «Το κόμμα του Χρηματιστηρίου πάει κανόνι και ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ αγαπάει την Σοφοκλέους». Στις εκλογές τα κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έρχονται ισοδύναμα και ενώπιον της ακυβερνησίας προσφέρουν εκατέρωθεν συναίνεση, αν και ο Γιώργος Καρατζαφέρης καταγγέλλει το compromis. Σχηματίζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα και η Ελλάδα, με οδηγία της CIA, γίνεται η 52η Πολιτεία των ΗΠΑ.
ΙΟΥΝΙΟΣ: η νέα κυβέρνηση θέτει στο αρχείο το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων από off shore εταιρείες. Μάλιστα, επειδή ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ έχει καταφέρει προεκλογικά και άνευ στηρίξεως από την ΔΕΚΑ να ανακάμψει έως τις 2.500 μονάδες, αποφασίζεται να δοθεί ένα ισχυρό «ηλεκτροσόκ» στην αγορά. ΟΤΕ, Ίντρακομ, ΟΠΑΠ, Ιντραλότ, το ΚΕΠΥΟ και η ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ συγχωνεύονται εις σάρκα μίαν. Η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία λέγεται ΚΟΡΦΟΝ (από το «κοριός») και διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει ο «πρωταθλητής των υποκλοπών» Χρήστος Μαυρίκης που αθωώνεται με απόφαση των 300 της Βουλής όπως ο Τσοβόλας το 1993.
ΙΟΥΛΙΟΣ: επιτέλους, το Χρηματιστήριο Αθηνών περνά σε ξένους επενδυτές!
Ο νέος υπουργός Συντονισμού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποφασίζει την μεταβίβαση του 100% των ΕΧΑΕ σε Ιάπωνες επενδυτές, με απώτερο σκοπό την διεκδίκηση από την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Πράγματι, το ΧΑΑ συνδέεται πλέον με το Χρηματιστήριο του Τόκυο και προσαρμόζει τις τιμές του στον Δείκτη ΝΙΚΚΕΙ. Ο Γενικός Δείκτης φτάνει στις 11.000 μονάδες.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διορίζεται ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας. Ταυτόχρονα, ψηφίζεται κοινοτική οδηγία από την Κομισσιόν που επιτρέπει στην Δικαιοσύνη να τιμωρεί ακόμη και τις κυβερνήσεις που έχουν βρεθεί ένοχες για χειραγώγηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ακόμη και εάν έχουν περάσει έως και 3 χρόνια από την τέλεση των αγοραπωλησιών. Δεκαπέντε στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την στήριξη του Γενικού Δείκτη στις εκλογές του 2000.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: έναν χρόνο μετά, αποκαλύπτεται ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ διοργανώθηκε από Έλληνες. Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας: η ανατροπή Μιλόσεβιτς, η παράδοση Οτσαλάν, τα Ύμια, ο βομβαρδισμός της Σερβίας, η εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έχουν υποκινηθεί από το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου την περίοδο 1996-2001, προκειμένου να περνάει ο Σημίτης τον Καραμανλή σε δημοτικότητα.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: η χρηματιστηριακή αγορά περνά τα πάνδεινα, έχει υποχωρήσει στις 750 μονάδες(!) και 3.500.000 Αλβανοί της Ελλάδας είναι εγκλωβισμένοι στην «πυραμίδα» της Σοφοκλέους. Ξεσπά πετρελαϊκή κρίση και ο σεΐχης Αχμέντ Ζεκί Γιαμανί καλείται εσπευσμένα, με αντάλλαγμα τις πετρελαιοπηγές Πρίνου, να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι κρατικές εισηγμένες στο ΧΑΑ καθεύδουν. ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΚΑΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ κ.τ.λ. έχουν φθάσει σε νέα ιστορικά χαμηλά 10ετίας.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: ο πρόεδρος του ΧΑΑ αποφασίζει να αντιμετωπίσει την κρίση στην Σοφοκλέους αλλάζοντας το ωράριο, κατόπιν ειδικής αδείας του Στ. Παπαθεμελή. Οι συναλλαγές θα γίνονται πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωΐ για να συμβαδίζει το ΧΑΑ με τις αγορές «τίγρεις» της Ανατολής που περνούν φάση οργασμού με ανάπτυξη έως και +25%. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών αναβαθμίζεται από το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ ενώ η Μόργκαν Στάνλεϋ, η Γκόλντμαν Σακς, η Μέριλ Λιντς και η Σάλομον Μπράδερς εκτιμούν ότι μακροπρόθεσμα όλοι οι κλάδοι της αγοράς θα έχουν άνοδο.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: στην Σοφοκλέους όλες οι τιμές των μετοχών εκφράζονται πλέον σε αμερικανικά σεντς. Μετά από το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, έχουν απομείνει μόνο 35 ελληνικές εταιρείες. Όλοι οι «διαπλεκόμενοι» επιχειρηματίες έχουν αποχωρήσει από το ΧΑΑ και μόνο 15 χρηματιστηριακές εταιρείες κάνουν αγοραπωλησίες. Οι ξένες ΑΧΕ έχουν μπει στην αγορά ενώ τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έχουν κάνει υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Αίφνης, στις 28 Δεκεμβρίου 2002 παραιτείται ο πρόεδρος της FED Άλαν Γκρήνσπαν και το ευρώ ανεβαίνει στην ισοτιμία του 1,70 δολλαρίου ΗΠΑ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει την χρονιά στις 2.555 μονάδες και ατενίζει το μέλον με αισιοδοξία.

ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ «ΠΟΥΛΕΝ» ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
10 Φεβρουαρίου 2002
Γράφει ο Χρήστος Π. Παπαχριστόπουλος
Μηδενικούς σφυγμούς εμφάνισε όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο χρηματιστηριακός παλμογράφος με δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την φυγή κεφαλαίων εκτός ΧΑΑ: την αργή αλλά σταθερή διολίσθηση του Γενικού Δείκτη και μάλιστα σε επίπεδα χειρότερα από το «Έδαφος Μηδέν»/“Ground Zero” των 2.555 μονάδων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και την καθήλωση των ημερήσιων χρηματιστηριακών συναλλαγών κάτω από το ανεκτό όριο των 40 δις.
Συμπληρώνοντας 6 συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθεί να ταλανίζεται από το βασικό πρόβλημα της απομάκρυνσης των Ελλήνων και των ξένων θεσμικών επενδυτών από την Σοφοκλέους, εξέλιξη που συνδέεται ασφαλώς με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τις δυνατότητες επενδύσεως στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές που προσφέρει η ζώνη του ευρώ μετά την μείωση των συναλλαγματικών κινδύνων.
3 είναι οι συνιστώσες της χρηματιστηριακής ύφεσης: α) η διαρροή στο εξωτερικό μεγάλων χρηματικών ποσών από ξένους θεσμικούς επενδυτές που είχαν έρθει στο ΧΑΑ τα προηγούμενα 4 χρόνια, β) η έξοδος από την αγορά των Ελλήνων του εξωτερικού που είχαν μπει στην Σοφοκλέους με σκοπό είτε να βοηθήσουν πραγματικά την ελληνική οικονομία είτε να σπεκουλάρουν και να αξιοποιήσουν προς όφελός τους τις προοπτικές εισόδου, γ) η αποχή των Ελλήνων απλών ιδιωτών επενδυτών από την Σοφοκλέους έπειτα από 24 μήνες συνεχόμενης καθοδικής πορείας, ύστερα από την εμπειρία των «βρώμικων ετών» 1999-2001 που είχαν φέρει τον Γενικό Δείκτη Τιμών του ΧΑΑ από το ιστορικό υψηλό ζενίθ των 6.484 μονάδων στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 στο κατώτατο ναδίρ των 1.997 μονάδων στις 21 Σεπτεμβρίου 2001.
Αυτή είναι η πλήρης ακτινογραφία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η «αυτοψία» της κρίσης, που προκύπτει από την ανάλυση των πινάκων με όλα τα στοιχεία για την πορεία των τίτλων. Τα πλήρη στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και οι πληροφορίες για σημαντικά δεδομένα συνθέτουν την πραγματική εικόνα του «σκληρού πυρήνα» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Από το αφιέρωμα και τους πίνακες εμφανίζεται ανάγλυφα η εικόνα.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου