*όπου ''Ενός'' στα αρχαία ελληνικά σημαίνει ''άνθρωπος''. Έν=Ένα=One=Ο.Ν.Ε.=Ο.Η.Ε=UN=Γυνή=Οίνος=Venus/Αφροδίτη.

Η ''Πλειοψηφία του Ενός'' δεν αναφέρεται μόνο στο γεγονός ότι στην ζυγαριά της οικονομίας οι πολλοί βουλιάζουν και ο ένας διασώζεται αλλά, επιπροσθέτως, σημαίνει ότι αυτός ο ένας (1) άνθρωπος διασώζει κυρία και έλκει το πλοίο της κυβέρνησης, τον κύβο που ερρίφθη και βυθίζεται (όπως ακριβώς σε μιαν ζυγαριά όπου η μάζα των πολλών χάνεται λόγω του βάρους). Η βάση της ερευνητικής μεθόδου στηρίζεται στην διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά πλειοψηφία και την έκδοση αποτελεσμάτων μετρήσεων, ερευνών, ψηφοφορίας, εκλογής στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και στις Συνόδους Κορυφής της Ε.Κ. που διασώζουν μιαν χώρα -άνευ δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο)- από την ανισορροπία του Δημοσίου και από το “φούντο” του ταμείου της, δηλ. το Δ.Ν.Τ., με βάση τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος και το εσωτερικό δίκτυο INNERNET πληρωμής της εργασίας των Ελλήνων κατ' οίκον: είναι το μοναδικό οικονομικό και τραπεζικό σύστημα στον κόσμο που λειτουργεί ως ραδιο-τηλεοπτικό κανάλι θετικών ειδήσεων και νέων μέσω προγραμμάτων και ταινιών με σκοπό την επικοινωνία με το κοινό. Αφενός χρησιμεύει ως Τράπεζα (Data Bank) πληροφοριών, δεδομένων και αίματος με προσωπική περιουσία 300 τρις Φοινίκων και αφετέρου βασίζεται στους θεσμούς της Ελεύθερης Οικονομίας ("Free Market"), στην απόλυτη τραπεζική πίστη, στο επιτόκιο Labor και στο ελληνικό νόμισμα οίκου (I.Q., συμβολική ονομασία για τον Φοίνικα, ο οποίος είναι το νόμισμα των Ελλήνων που αγαπούν την πατρίδα τους, που γνωρίζουν επαρκώς αρχαία και νέα Ελληνικά, Λατινικά, Αγγλικά, Γαλλικά κ.τ.λ., αγαπούν την έντεχνη μουσική, ελληνική και ξένη, και την ίδια την Τέχνη ενώ, με βάση την κατά κεφαλήν καλλιέργεια του Α.Ε.Π. αποτελεί την πλέον ανθούσα οικονομία στην Ευρώπη). Πρόκειται για μιαν νομισματική μονάδα που χαμηλότερη από αυτήν στον κόσμο σε αξία πλούτου δεν υπάρχει διότι πρωτίστως η νοημοσύνη και το νόμισμα των πολιτών που την χρησιμοποιούν δεν υποτιμάται ΠΟΤΕ: ειδικότερα, στηρίζεται στο νόμισμα της Αναγέννησης -ο Φοίνιξ- με βάση την ρήτρα E.C.U., δηλαδή 1 Φοίνιξ=3 Δολλάρια ενώ το Ευρώ υπολογίζεται με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των υπολοίπων νομισμάτων με βάση το E.C.U., το E.C.U. όμως υπολογίζεται ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΟΡΤΑΛ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΠΛΕΤ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: www.my-insense.blogspot.com ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: wwwpropagenda.blogspot.gr
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΡΧ.ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ: wwwmetafrasths.blogspot.com ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ TYΠΟ: www.prothexousia.blogspot.com ΜΥ-INSENSE: wwwmiss-insense.blogspot.com
ΕΔΩ ΚΑΤΕΒΑΖΩ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ: www.scribd.com/user/22895639/ChrysJazz

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΑΠΑΝΤΑ

ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ - ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΛΑΕΡΤΙΟΣ
________________________________________
ΚΑΤΑ ΤΑΔΕ ΔΙΔΩΜΙ ΤΑ ΕΜΑΥΤΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΜΥΝΟΜΑΧΩ ΦΙΛΟΚΡΑΤΟΥΣ ΒΑΤΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΕΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΙΩ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝ ΤΩ ΜΗΤΡΩΩ ΑΝΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΝ ΕΚΑΤΕΡΩ ΔΟΣΙΝ, ΕΦ’ Ω ΤΕ ΤΟΝ ΜΕΝ ΚΗΠΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΑΥΤΩ ΠΑΡΕΞΟΥΣΙΝ ΕΡΜΑΡΧΩ ΑΓΕΜΟΡΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΩ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΣΥΜΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΙΝ ΑΥΤΩ ΚΑΙ ΟΙΣ ΑΝ ΕΡΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΑΛΙΠΗ ΔΙΑΔΟΧΟΙΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, ΕΝΔΙΑΤΡΙΒΕΙΝ ΚΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΝ, ΚΑΙ ΑΕΙ ΔΕ ΤΟΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΙΝ ΑΠΟ ΗΜΩΝ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΣΥΝΔΙΑΣΩΣΩΣΙΝ ΑΜΥΝΟΜΑΧΩ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΤΗΝ ΕΝ ΤΩ ΚΗΠΩ ΔΙΑΤΡΙΒΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΤΙΘΕΜΑΙ ΤΟΙΣ Τ’ ΑΥΤΩΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙΣ, ΕΝ Ω ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΡΟΠΩ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΟΝ Η, ΟΠΩΣ ΑΝ ΚΑΚΕΙΝΟΙ ΔΙΑΤΗΡΩΣΙΝ ΤΟΝ ΚΗΠΟΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙΣ ΑΝ ΟΙ ΑΠΟ ΗΜΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΕΣ ΠΑΡΑΔΙΔΩΣΙΝ, ΤΗΝ Δ’ ΟΙΚΙΑΝ ΤΗΝ ΕΝ ΜΕΛΙΤΗ ΠΑΡΕΧΕΤΩΣΑΝ ΑΜΥΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΝΟΙΚΕΙΝ ΕΡΜΑΡΧΩ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΜΕΤ’ ΑΥΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΙΝ, ΕΩΣ ΑΝ ΕΡΜΑΡΧΟΣ ΖΗ.
ΕΚ ΔΕ ΤΩΝ ΓΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΦ’ ΗΜΩΝ ΑΜΥΝΟΜΑΧΩ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΡΙΖΕΣΘΩΣΑΝ ΜΕΘ’ ΕΡΜΑΡΧΟΥ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΤΕ ΤΑ ΕΝΑΓΙΣΜΑΤΑ ΤΩ ΤΕ ΜΗΤΡΙ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΑΔΕΛΦΟΙΣ, ΚΑΙ ΗΜΙΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΙΘΙΣΜΕΝΗΝ ΑΓΕΣΘΑΙ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΗΜΕΡΑΝ ΕΚΑΣΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑ ΔΕΚΑΤΗ ΤΟΥ ΓΑΜΗΛΙΩΝΟΣ, ΩΣΠΕΡ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΕΚΑΣΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΤΑΙΣ ΕΙΚΑΣΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΩΝ ΗΜΙΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ <ΜΝΗΜΗΝ> ΚΑΤΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗΝ. ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΩΣΑΝ ΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΗΜΕΡΑΝ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΕΩΝΟΣ, ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΩΣΑΝ ΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΤΑΓΕΙΤΝΙΩΝΟΣ ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΣΘΩΣΑΝ ΔΕ ΚΑΙ ΑΜΥΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΙΝΟΥ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΩΝΤΩΝ ΜΕΘ’ ΕΡΜΑΡΧΟΥ, ΩΣΑΥΤΩΣ ΔΕ ΤΗΣ ΘΥΓΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΝ ΠΟΙΕΙΣΘΩΣΑΝ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΝ ΕΛΘΟΥΣΑΝ ΕΚΔΟΤΩΣΑΝ Ω ΑΝ ΕΡΜΑΡΧΟΣ ΕΛΗΤΑΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΩΝ ΜΕΤ’ ΑΥΤΟΥ, ΟΥΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΥΤΑΚΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΟΥΣΗΣ ΕΡΜΑΡΧΩ. ΔΙΔΟΤΩΣΑΝ Δ’ ΑΜΥΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΗΜΙΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ ΕΙΣ ΤΡΟΦΗΝ ΤΟΥΤΟΙΣ, ΟΤΙ ΑΝ ΑΥΤΟΙΣ ΚΑΤ’ ΕΝΙΑΥΤΟΝ ΕΠΙΔΕΧΕΣΘΑΙ ΔΟΚΗ ΣΚΟΠΟΥΜΕΝΟΙΣ ΜΕΘ’ ΕΡΜΑΡΧΟΥ.
ΠΟΙΕΙΣΘΩΣΑΝ ΔΕ ΜΕΘ’ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΜΑΡΧΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΔΩΝ, ΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΑΤΑΓΕΓΗΡΑΚΟΤΟΣ ΗΜΙΝ ΕΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟΥ ΗΓΕΜΟΝΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΩΝ ΗΜΙΝ ΕΚΑΣΤΑ ΓΙΝΗΤΑΙ. ΤΗΝ ΔΕ ΠΡΟΙΚΑ ΤΩ ΘΗΛΕΙ ΠΑΙΔΙΩ, ΕΠΕΙΔΑΝ ΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΝ ΕΛΘΗ, ΜΕΡΙΣΑΤΩΣΑΝ ΑΜΥΝΟΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΣ ΟΣΟΝ ΑΝ ΕΠΙΔΕΧΗΤΑΙ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΑΡΧΟΥ ΓΝΩΜΗΣ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΣΘΩΣΑΝ ΔΕ ΚΑΙ ΝΙΚΑΝΟΡΟΣ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΗΜΕΙΣ, ΙΝ’ ΟΣΟΙ ΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΝΤΩΝ ΗΜΙΝ ΧΡΕΙΑΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΙΔΙΟΙΣ ΠΑΡΕΣΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΣΑΝ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΙ ΣΥΓΚΑΤΑΓΗΡΑΣΚΕΙΝ ΜΕΘ’ ΗΜΩΝ ΠΡΟΕΙΛΟΝΤΟ ΕΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΜΗΔΕΝΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΕΝΔΕΕΙΣ ΚΑΘΗΣΤΗΚΩΣΙΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΤΕΡΑΝ ΔΥΝΑΜΙΝ.
ΔΟΥΝΑΙ ΔΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΗΜΙΝ ΠΑΝΤΑ ΕΡΜΑΡΧΩ.
«ΕΑΝ ΔΕ ΤΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΕΡΙ ΕΡΜΑΡΧΟΝ ΓΕΝΗΤΑΙ ΠΡΟ ΤΟΥ ΤΑ ΜΗΤΡΟΔΩΡΟΥ ΟΑΙΔΙΑ ΕΙΣ ΗΛΙΚΙΑΝ ΕΛΘΕΙΝ, ΔΟΥΝΑΙ ΑΜΥΝΟΜΑΧΟΝ ΚΑΙ ΤΙΜΟΚΡΑΤΗΝ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΕΥΤΑΚΤΟΥΝΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΚΑΣΤΑ ΓΙΝΗΤΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΩΣ ΣΥΝΤΕΤΑΧΑΜΕΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΣΘΩΣΑΝ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΕΚΑΣΤΑ ΓΙΓΝΗΤΑΙ. ΑΦΙΗΜΙ ΔΕ ΤΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΜΥΝ, ΝΙΚΙΑΝ, ΛΥΚΩΝΑ, ΑΦΙΗΜΙ ΔΕ ΚΑΙ ΦΑΙΔΡΙΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑΝ.»
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΝ
________________________________________
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΗΡΟΔΟΤΩ ΧΑΙΡΕΙΝ.
ΤΟΙΣ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΙΣ, Ω ΗΡΟΔΟΤΕ, ΕΚΑΣΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΑΝΑΓΕΓΡΑΜΕΝΩΝ ΗΜΙΝ ΕΞΑΚΡΙΒΟΥΝ ΜΗΔΕ ΤΑΣ ΜΕΙΖΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΟΥΣ ΔΙΑΘΡΕΙΝ ΕΠΙΤΟΜΗΝ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΙΝ ΤΩΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΤΑΤΩΝ ΔΟΞΩΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ ΙΚΑΝΩΣ ΑΥΤΟΙΣ ΠΑΡΕΣΚΕΥΑΣΑ, ΙΝΑ ΠΑΡ’ ΕΚΑΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΥΡΙΩΤΑΤΟΙΣ ΒΟΗΘΕΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΔΥΝΩΝΤΑΙ, ΚΑΘ’ ΟΣΟΝ ΑΝ ΕΦΑΠΤΩΝΤΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΕΒΗΚΟΤΑΣ ΔΕ ΙΚΑΝΩΣ ΕΝ ΤΗ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΝ ΔΕΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΝ, ΤΗΣ ΓΑΡ ΑΘΡΟΑΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΠΥΚΝΟΝ ΔΕΟΜΕΘΑ, ΤΗΣ ΔΕ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΟΥΧ ΟΜΟΙΩΣ. ΒΑΔΙΣΤΕΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠ’ ΕΚΕΙΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ, ΕΝ <ΔΕ> ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΤΟΣΟΥΤΟ ΠΟΙΗΤΕΟΝ, ΑΦ’ ΟΥ Η ΤΕ ΚΥΡΙΩΤΑΤΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΕΠΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΣΤΑΙ ΚΑΙ ΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΚΡΙΒΩΜΑ ΠΑΝ ΕΞΕΥΡΗΣΕΤΑΙ, ΤΩΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΤΑΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΕΥ ΠΕΡΙΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ, ΕΠΕΙ ΚΑΙ ΤΩ ΤΕΤΕΛΕΣΙΟΥΡΓΗΜΕΝΩ ΤΟΥΤΟ ΚΥΡΙΩΤΑΤΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΤΟ ΤΑΙΣ ΕΠΙΒΟΛΑΙΣ ΟΞΕΩΣ ΔΥΝΑΣΘΑΙ ΧΡΗΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΩΝΑΣ ΣΥΝΑΓΟΜΕΝΟΙΣ, ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΟΝ ΤΕ ΤΟ ΠΥΚΝΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΕΙΔΕΝΑΙ ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ ΔΙΑ ΒΡΑΧΕΩΝ ΦΩΝΩΝ ΑΠΑΝ ΕΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙΝ ΕΝ ΑΥΤΩ ΤΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ
ΑΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΝ. ΟΘΕΝ ΔΗ ΠΑΣΙ ΧΡΗΣΙΜΗΣ ΟΥΣΗΣ ΤΟΙΣ ΩΚΕΙΩΜΕΝΟΙΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΙΑΥΤΗΣ ΟΔΟΥ, ΠΑΡΕΓΓΥΩΝ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΕΝΕΡΓΗΜΑ ΕΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΙΟΥΤΩ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΓΓΑΛΗΝΙΖΩΝ ΤΩ ΒΙΩ ΕΠΟΙΗΣΑ ΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΤΙΝΑ ΕΠΙΤΟΜΗΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΙΝ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΔΟΞΩΝ.
ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΤΟΙΣ ΦΘΟΓΓΟΙΣ, Ω ΗΡΟΔΟΤΕ, ΔΕΙ ΕΙΛΗΦΕΝΑΙ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΤΑ ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΑ Η ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ Η ΑΠΟΡΟΥΜΕΝΑ ΕΧΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΑΥΤΑ ΑΝΑΓΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙΝ, ΚΑΙ ΜΗ ΑΚΡΙΤΑ ΠΑΝΤΑ ΗΜΙΝ <Η> ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ
ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΣΙΝ Η ΚΕΝΟΥΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ ΕΧΩΜΕΝ, ΑΝΑΓΚΗ ΓΑΡ ΤΟ ΠΡΩΤΟΝ ΕΝΝΟΗΜΑ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΟΝ ΦΘΟΓΓΟΝ ΒΛΕΠΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΜΗΘΕΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΠΡΟΣΔΕΙΣΘΑΙ, ΕΙΠΕΡ ΕΞΟΜΕΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ Η ΑΠΟΡΟΥΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΟΝ ΕΦ’ Ο ΑΝΑΞΟΜΕΝ. ΕΤΙ ΤΕ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΔΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΡΕΙΝ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΕΠΙΒΟΛΑΣ ΕΙΤΕ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΕΙΘ’ ΟΤΟΥ ΔΗΠΟΤΕ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ, ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΑΘΗ, ΟΠΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΔΗΛΟΝ ΕΧΩΜΕΝ ΟΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΟΜΕΘΑ.
ΤΑΥΤΑ Δ4Ε ΔΙΑΛΑΒΟΝΤΑΣ <ΔΕΙ> ΣΥΝΟΡΑΝ ΗΔΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΔΗΛΩΝ, ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ. ΠΑΝ ΓΑΡ ΕΚ ΠΑΝΤΟΣ ΕΓΙΝΕΤ’ ΑΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΓΕ ΟΥΘΕΝ
ΠΡΟΣΔΕΟΜΕΝΟΝ. ΚΑΙ ΕΙ ΕΦΘΕΙΡΕΤΟ ΔΕ ΤΟ ΑΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ, ΠΑΝΤΑ ΑΝ ΑΠΩΛΩΛΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΥΚ ΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣ Α ΔΙΕΛΥΕΤΟ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΑΕΙ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΗΝ ΟΙΟΝ ΝΥΝ ΕΣΤΙ, ΚΑΙ ΑΕΙ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΕΣΤΑΙ. ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΕΣΤΙΝ ΕΙΣ Ο ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ. ΠΑΡΑ ΓΑΡ ΤΟ ΠΑΝ ΟΥΘΕΝ ΕΣΤΙΝ. Ο ΑΝ ΕΙΣΕΛΘΟΝ ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗΝ ΠΟΙΗΣΑΤΟ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ [ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΟΜΗ ΦΗΣΙ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ <Α> ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ] ΤΟ ΠΑΝ ΕΣΤΙ <ΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΟΝ>, ΣΩΜΑΤΑ ΜΕΝ ΓΑΡ ΩΣ ΕΣΤΙΝ, ΑΥΤΗ Η ΑΙΣΘΗΣΙΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΕΙ, ΚΑΘ’ ΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΤΟ ΑΔΗΛΟΝ ΤΩ ΛΟΓΙΣΜΩ ΤΕΚΜΑΙΡΕΣΘΑΙ, ΩΣΠΕΡ ΠΡΟΕΙΠΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΝ, ΕΙ <ΔΕ> ΜΗ ΗΝ Ο ΚΕΝΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΑΝ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗ ΦΥΣΙΝ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝ, ΟΥΚ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΗΝ ΟΥΔΕ ΔΙ’ ΟΥ ΕΚΙΝΕΙΤΟ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ, ΠΑΡΑ ΔΕ ΤΑΥΤΑ ΟΥΘΕΝ ΟΥΔ’ ΕΠΙΝΟΗΘΗΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΛΗΠΤΩΣ ΟΥΤΕ ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟΙΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΟΙΣ ΩΣ ΚΑΘ’ ΟΛΑΣ ΦΥΣΕΙΣ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΗ ΩΣ ΤΑ ΤΟΥΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Η ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΩΝ (ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ Δ ΚΑΙ Ε ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΟΜΗ) ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΑ ΜΕΝ
ΕΣΤΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ, ΤΑ Δ’ ΕΞ ΩΝ ΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΠΕΠΟΙΗΝΤΑΙ, ΤΑΥΤΑ ΔΕ ΕΣΤΙΝ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, ΕΙΠΕΡ ΜΗ ΜΕΛΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΦΘΑΡΗΣΕΣΘΑΙ, ΑΛΛ’ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΥΠΟΜΕΝΕΙΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΔΙΑΛΥΣΕΣΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΝ ΦΥΣΙΝ ΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΧΟΝΤΑ ΟΠΗ Η ΟΠΩΣ ΔΙΑΛΥΘΗΣΕΤΑΙ. ΩΣΤΕ ΤΑΣ ΑΡΧΑΣ ΑΤΟΜΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΦΥΣΕΙΣ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝ ΑΠΕΙΡΟΝ ΕΣΤΙ. ΤΟ ΓΑΡ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΝ ΑΚΡΟΝ ΕΧΕΙ, ΤΟ ΔΕ ΑΚΡΟΝ ΠΑΡ’ ΕΤΕΡΟΝ ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΩΣΤΕ ΟΥΚ ΕΧΟΝ ΑΚΡΟΝ ΠΕΡΑΣ ΟΥΚ ΕΧΕΙ, ΠΕΡΑΣ ΔΕ ΟΥΚ ΕΧΟΝ ΑΠΕΙΡΟΝ ΑΝ ΕΙΗ ΚΑΙ ΟΥ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΝ.
ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΙ ΤΩ ΠΛΗΘΕΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΠΕΙΡΟΝ ΕΣΤΙ
ΤΟ ΠΑΝ ΚΑΙ ΤΩ ΜΕΓΕΘΕΙ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ. ΕΙ ΤΕ ΓΑΡ ΗΝ ΤΟ ΚΕΝΟΝ ΑΠΕΙΡΟΝ, ΤΑ ΔΕ ΣΩΜΑΤΑ ΩΡΙΣΜΕΝΑ, ΟΥΘΑΜΟΥ ΑΝ ΕΜΕΝΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ, ΑΛΛ’ ΕΦΕΡΕΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟΝ ΚΕΝΟΝ ΔΙΕΣΠΑΡΜΕΝΑ, ΟΥΚ ΕΧΟΝΤΑ ΤΑ ΥΠΕΡΕΙΔΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΛΟΝΤΑ ΚΑΤ ΑΤΑΣ ΑΝΑΚΟΠΑΣ, ΕΙ ΤΕ ΤΟ ΚΕΝΟΝ ΗΝ ΩΡΙΣΜΕΝΟΝ, ΟΥΚ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΑ ΑΠΕΙΡΑ ΣΩΜΑΤΑ ΟΠΟΥ ΕΝΕΣΤΗ.
ΠΡΟΣ ΤΕ ΤΟΥΤΟΙΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΤ, ΕΞ ΩΝ ΚΑΙ ΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΣ Α ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ, ΑΠΕΡΙΛΗΠΤΑ ΕΣΤΙ ΤΑΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑΙΣ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ, ΟΥ ΓΑΡ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΤΑΣ ΤΟΣΑΥΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΙΛΗΜΜΕΝΩΝ. ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΗΝ ΔΕ ΣΧΗΜΑΤΙΣΙΝ ΑΠΛΩΣ ΑΠΕΙΡΟΙ ΕΙΣΙΝ ΑΙ ΟΜΟΙΑΙ, ΤΑΙΣ ΔΕ ΔΙΑΦΟΡΑΙΣ ΟΥΧ ΑΠΛΩΣ ΑΠΕΙΡΟΙ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΑΠΕΡΙΛΗΠΤΟΙ, (ΟΥΔΕ ΓΑΡ ΦΗΣΙΝ ΕΝΔΟΤΕΡΩ ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΤΗΝ ΤΟΜΗΝ ΤΥΓΧΑΝΕΙΝ. ΛΕΓΕΙ ΔΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ), ΕΙ ΜΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΜΗ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΜΕΓΕΘΕΣΙΝ ΑΠΛΩΣ ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΑΥΤΑΣ ΕΚΒΑΛΛΕΙΝ. ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΙ ΑΤΟΜΟΙ (ΦΗΣΙ ΔΕ ΕΝΔΟΤΕΡΩ ΚΑΙ ΙΣΟΤΑΧΩΣ ΑΥΤΑΣ ΚΙΝΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΤΗΝ ΕΙΞΙΝ ΟΜΟΙΑΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΥΦΟΤΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΥΤΑΤΗ) ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ, ΚΑΙ ΑΙ ΜΕΝ ΕΙΣ ΜΑΚΡΑΝ ΑΠ’ ΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΙΣΤΑΜΕΝΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΝ ΠΑΛΜΟΝ ΙΣΧΟΥΣΑΙ, ΟΤΑΝ ΤΥΧΩΣΙ ΤΗ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΚΕΚΛΕΙΜΕΝΑΙ Η ΣΤΕΓΑΖΟΜΕΝΑΙ ΠΑΡΑ ΤΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΩΝ, Η ΤΕ ΓΑΡ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΦΥΣΙΣ Η ΔΙΟΡΙΖΟΥΣΑ ΕΚΑΣΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ, ΤΗΝ ΥΠΕΡΕΙΣΙΝ ΟΥΧ ΟΙΑ ΤΕ ΟΥΣΑ ΠΟΙΕΙΣΘΑΙ, Η ΤΕ ΣΤΕΡΕΟΤΗΣ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΥΤΑΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΝ ΤΟΝ ΑΠΟΠΑΛΜΟΝ ΠΟΙΕΙ, ΕΦ’ ΟΠΟΣΟΝ ΑΝ Η ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΝ ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΔΙΔΩ. ΑΡΧΗ ΔΕ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ, ΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΟΥΣΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ. (ΦΗΣΙ Δ’ ΕΝΔΟΤΕΡΩ ΜΗΔΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΑΣ ΑΤΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΝ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ, ΤΟ ΔΕ ΧΡΩΜΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΑΛΛΑΤΤΕΣΘΑΙ ΕΝ ΤΑΙΣ ΔΩΔΕΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕΣΙ ΦΗΣΙ. ΠΑΝ ΤΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙ ΑΥΤΑΣ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΓΟΥΝ ΑΤΟΜΟΣ ΩΦΘΗ ΑΙΣΘΗΣΕΙ.)
Η ΤΟΣΑΥΤΗ ΔΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΝ ΤΥΠΟΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ <ΤΑΙΣ ΠΕΡΙ> ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΝΤΩΝ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΝΟΙΑΙΣ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΕΙΣΙΝ, ΟΙ Θ’ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥΤΩ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΙ. ΑΙ ΤΕ ΓΑΡ ΑΤΟΜΟΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΟΥΣΑΙ, ΩΔ ΑΡΤΙ ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ, ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΡΡΩΤΑΤΩ. ΟΥ ΓΑΡ ΚΑΤΑΝΗΛΩΝΤΑΙ ΑΙ ΤΟΙΑΥΤΑΙ ΑΤΟΜΟΙ, ΕΞ ΩΝ ΑΝ ΓΕΝΟΙΤΟ ΚΟΣΜΟΣ Η ΥΦ’ ΩΝ ΑΝ ΠΟΙΗΘΕΙΗ, ΟΥΤ’ ΕΙΣ ΕΝΑ ΟΥΤ’ ΕΙΣ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥΣ, ΟΥΘ’ ΟΣΟΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΟΥΘ’ ΟΣΟΙ ΔΙΑΦΟΡΙ ΤΟΥΤΟΙΣ. ΩΣΤΕ ΟΥΔΕΝ ΤΟ ΕΜΠΟΔΟΣΤΑΤΗΣΟΝ ΕΣΤΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΣΜΩΝ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΟΜΟΙΟΣΧΗΜΟΝΕΣ ΤΟΙΣ ΣΤΕΡΕΜΝΙΟΙΣ ΕΙΣΙ, ΛΕΠΤΟΤΗΣΙΝ ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΚΡΑΝ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ. ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΙΝ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟΙΑΥΤΑΙ ΟΥΤ’ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΤΗΤΩΝ [ΓΙΝΕΣΘΑΙ], ΟΥΤΕ ΑΠΟΡΡΟΙΑΙ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΘΕΣΙΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΝ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΙ, ΗΝΠΕΡ ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΣΤΕΡΕΜΝΙΟΙΣ ΕΙΧΟΝ, ΤΟΥΤΟΥΣ ΔΕ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΕΙΔΩΛΑ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑ ΜΗΔΕΜΙΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΙΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΟΨΑΝΤΩΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗ ΠΑΝ ΜΗΚΟΣ ΠΕΡΙΛΗΠΤΟΝ ΕΚ ΑΠΕΡΙΝΟΗΤΩ ΧΡΟΝΩ ΣΥΝΤΕΛΕΙ. ΒΡΑΔΟΥΣ ΓΑΡ ΚΑΙ ΤΑΧΟΥΣ ΑΝΤΙΚΟΠΗ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΝΤΙΚΟΠΗ ΟΜΟΙΩΜΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ. ΟΥ ΜΗΝ ΟΥΔ’ ΑΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΘΕΩΡΗΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ ΣΩΜΑ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΑΦΙΚΝΕΙΤΑΙ – ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΝ ΓΑΡ -, ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΣΥΝΑΦΙΚΝΟΥΜΕΝΟΝ ΕΝ ΑΙΣΘΗΤΩ ΧΡΟΝΩ ΟΘΕΝ ΔΗΠΟΘΕΝ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΟΥΚ ΕΞ ΟΥ ΑΝ ΠΕΡΙΛΑΒΩΜΕΝ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΤΟΠΟΥ ΕΣΤΑΙ ΑΦΙΣΤΑΜΕΝΟΝ, ΑΝΤΙΚΟΠΗ ΓΑΡ ΟΜΟΙΟΝ ΕΣΤΑΙ, ΚΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΣΟΥΤΟΥ ΤΟ ΤΑΧΟΣ ΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΜΗ ΑΝΤΙΚΟΠΕΝ ΚΑΤΑΛΙΠΩΜΕΝ. ΧΡΗΣΙΜΟΝ ΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΙΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟΝ. ΕΙΘ’ ΟΤΙ ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΑΙΣ ΛΕΠΤΟΤΗΣΙΝ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟΙΣ ΚΕΧΡΗΤΑΙ, ΟΥΘΕΝ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ, ΟΘΕΝ ΚΑΙ ΤΑΧΗ ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΕΧΕΙ, ΠΑΝΤΑ ΠΟΡΟΝ ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΕΧΟΝΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟΙΣ ΑΥΤΩΝ ΜΗΘΕΝ ΑΝΤΙΚΟΠΤΕΙΝ Η ΟΛΙΓΑ ΑΝΤΙΚΟΠΤΕΙΝ, ΠΟΛΛΑΙΣ ΔΕ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΟΙΣ ΕΥΘΥΣ ΑΝΤΙΚΟΠΤΕΙΝ Η ΟΛΙΓΑ ΑΝΤΙΚΟΠΤΕΙΝ ΤΙ. ΠΡΟΣ ΤΕ ΤΟΥΤΟΙΣ, ΟΤΙ Η ΓΕΝΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ ΑΜΑ ΝΟΗΜΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. ΚΑΙ ΓΑΡ ΡΕΥΣΙΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΗΣ, ΟΥΚ ΕΠΙΔΗΛΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΝΑΠΛΗΡΩΣΙΝ, ΣΩΖΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΜΝΙΟΥ ΘΕΣΙΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΕΠΙ ΠΟΛΥΝ ΧΡΟΝΟΝ, ΕΙ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ ΣΥΓΧΕΟΜΕΝΗ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝ ΤΩ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΙ ΟΞΕΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΜΗ ΔΕΙΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΓΙΝΑΣΘΑΙ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕ ΤΡΟΠΟΙ ΤΙΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΦΥΣΕΩΝ ΕΙΣΙΝ. ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΤΟΥΤΩΝ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙ<ΤΑΙ> ΤΑΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΣΙΝ, ΑΝ ΒΛΕΠΗ ΤΙΣ, ΤΙΝΑ ΤΡΟΠΟΝ ΤΑΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ [ΙΝΑ] ΚΑΙ ΤΑΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΞΩΘΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΑΝΟΙΣΕΙ. ΔΕΙ ΔΕ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΕΠΕΙΣΙΟΝΤΟΣ ΤΙΝΟΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΕΞΩΘΕΝ ΤΑΣ ΜΟΡΦΑΣ ΟΡΑΝ ΗΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΕΙΣΘΑΙ, ΟΥ ΓΑΡ ΑΝ ΕΝΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΑΙΤΟ ΤΑ ΕΞΩ ΤΗΝ ΕΑΥΤΩΝ ΦΥΣΙΝ ΤΟΥ ΤΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΗΜΩΝ ΤΕ ΚΑΚΕΙΝΩΝ, ΟΥΔΕ ΔΙΑ ΤΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ Η ΩΝ ΔΗΠΟΤΕ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΦ’ ΗΜΩΝ ΠΡΟΣ ΕΚΕΙΝΑ ΠΑΡΑΓΙΝΟΜΕΝΩΝ, ΟΥΤΩΣ ΩΣ ΤΥΠΩΝ ΤΙΝΩΝ ΕΠΕΙΣΙΟΝΤΩΝ ΗΜΙΝ ΑΠΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΜΟΧΡΟΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΑΡΜΟΤΤΟΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΟΨΙΝ Η ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΑΝ, ΩΚΕΩΣ ΤΑΙΣ ΦΟΡΑΙΣ ΧΡΩΜΕΝΩΝ, ΕΙΤΑ ΔΙΑ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑΝ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΩΖΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΚΕΙΘΕΝ ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΕΠΕΡΕΙΣΜΟΝ ΕΚ ΤΗΣ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΕΝ ΤΩ ΣΤΕΡΕΜΝΙΩ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΑΛΣΕΩΣ. ΚΑΙ ΗΝ ΑΝ ΛΑΒΩΜΕΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΩΣ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ Η ΤΟΙΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΙΣ ΕΙΤΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΙΤΕ ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΤΩΝ, ΜΟΡΦΗ ΕΣΤΙΝ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΣΤΕΡΕΜΝΙΟΥ, ΓΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΥΚΝΩΜΑ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΩΛΟΥ, ΤΟ ΔΕ ΨΕΥΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΗΜΑΡΤΗΜΕΝΟΝ ΕΝ ΤΩ ΠΡΟΣΔΟΞΑΖΟΜΕΝΩ ΑΕΙ ΕΣΤΙΝ. (.... ΕΠΙΜΑΡΤΥΡΗΘΗΣΕΣΘΑΙ, ΕΙΤ’ ΟΥΚ ΕΠΙΜΑΡΤΥΡΟΥΜΕΝΟΥ <Η ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΟΥΜΕΝΟΥ> ΚΑΤΑ ΤΙΝΑ ΚΙΝΗΣΙΝ ΕΝ ΗΜΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ, ΔΙΑΛΗΨΙΝ ΔΕ ΕΧΟΥΣΑΝ, ΚΑΘ’ ΗΝ ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.) Η ΤΕ ΓΑΡ ΟΜΟΙΟΤΗΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΩΝ ΟΙΟΝΕΙ ΕΚ ΕΙΚΟΝΙ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ Η ΚΑΘ’ ΥΠΝΟΥΣ ΓΙΝΟΜΕΝΩΝ Η ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΤΙΝΑΣ ΕΠΙΒΟΛΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ Η ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΟΥΚ ΑΝ ΠΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟΙΣ ΟΥΣΙ ΤΕ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΣΙ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙΣ, ΕΙ ΜΗ ΗΝ ΤΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΑ ΠΡΟΣ Α ΒΑΛΛΟΜΕΝ, ΤΟ ΔΕ ΔΙΗΜΑΡΤΗΜΕΝΟΝ ΟΥΚ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕΝ, ΕΙ ΜΗ ΕΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΝ ΤΙΝΑ ΚΙΝΗΣΙΝ ΕΝ ΗΜΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗΝ ΜΕΝ <ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ>, ΔΙΑΛΗΨΙΒ ΔΕ ΕΧΟΥΣΑΝ, ΚΑΤΑ ΔΕ ΤΑΥΤΗΝ [ΤΗΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΗΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ, ΔΙΑΛΗΨΙΝ ΔΕ ΕΧΟΥΣΑΝ], ΕΑΝ ΜΕΝ ΜΗ ΕΠΙΜΑΡΤΥΡΗΘΗ Η ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΗΘΗ, ΤΟ ΨΕΥΔΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΕΑΝ ΔΕ ΕΠΙΜΑΡΤΥΡΗΘΗ Η ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΗΘΗ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΗΝ ΟΥΝ ΣΦΟΔΡΑ ΓΕ ΔΕΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΚΑΤΕΧΕΙΝ, ΙΝΑ ΜΗΤΕ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΝΑΙΡΗΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ ΜΗΤΕ ΤΟ ΔΙΗΜΑΡΤΗΜΕΝΟΝ ΟΜΟΙΩΣ ΒΕΒΑΙΟΥΜΕΝΟΝ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΤΑΡΑΤΤΗ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΕΙΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΙΝΟΣ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥ ΦΩΝΟΥΝΤΟΣ Η ΗΧΟΥΝΤΟΣ Η ΨΟΦΟΥΝΤΟΣ Η ΟΠΩΣ ΔΗΠΟΤΕ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΝ ΠΑΘΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΔΕ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥΤΟ ΕΙΣ ΟΜΟΙΟΜΕΡΕΙΣ ΟΓΚΟΥΣ ΔΙΑΣΠΕΙΡΕΤΑΙ, ΑΜΑ ΤΙΝΑ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΣ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΔΙΟΤΡΟΠΟΝ, ΔΙΑΤΕΙΝΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΙΣΘΗΣΙΝ ΤΗΝ ΕΠ’ ΕΚΕΙΝΟΥ ΩΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΙΟΥΣΑΝ, ΕΙ ΔΕ ΜΗ ΓΕ, ΤΟ ΕΞΩΘΕΝ ΜΟΝΟΝ ΕΚΔΗΛΟΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΣΑΝ, ΑΝΕΥ ΓΑΡ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΤΙΝΟΣ ΕΚΕΙΘΕΝ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ ΟΥΚ ΑΝ ΓΕΝΟΙΤΟ Η ΤΟΙΑΥΤΗ ΕΠΑΙΣΘΗΣΙΣ. ΟΥΚ ΑΥΤΟΝ ΟΥΝ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΥΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΙΕΜΕΝΗΣ ΦΩΝΗΣ Η ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΣΘΑΙ – ΠΟΛΛΗΝ ΓΑΡ ΕΝΔΕΙΑΝ ΕΞΕΙ ΤΟΥΤΟ ΠΑΣΧΩΝ ΥΠ’ ΕΚΕΙΝΗΣ -, ΑΛΛ’ ΕΥΘΙΥΣ ΤΗΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΝ ΠΛΗΓΗΝ ΕΝ ΗΜΙΝ, ΟΤΑΝ ΦΩΝΗΝ ΑΦΙΩΜΕΝ, ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΕΚΘΛΙΨΙΝ ΟΓΚΩΝ ΤΙΝΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΕΙΣΘΑΙ, Η ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΝ ΗΜΙΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΜΗΝ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ, ΩΣΠΕΡ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΗΝ ΟΥΚ ΑΝ ΠΟΤΕ ΟΥΘΕΝ ΠΑΘΟΣ ΕΡΓΑΣΑΣΘΑΙ, ΕΙ ΜΗ ΟΓΚΟΙ ΤΙΝΕΣ ΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΡΟΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΟΝ ΚΙΝΕΙΝ, ΟΙ ΜΕΝ ΤΟΙΟΙ ΤΕΤΑΡΑΓΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΣ, ΟΙ ΔΕ ΤΟΙΟΙ ΑΤΑΡΑΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΩΣ ΕΧΟΝΤΕΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΤΟΜΟΥΣ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ ΜΗΔΕΜΙΑΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣΘΑΙ ΠΛΗΝ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΥΗ ΕΣΤΙ. ΠΟΙΟΤΗΣ ΓΑΡ ΠΑΣΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ, ΑΙ ΔΕ ΑΤΟΜΟΙ ΟΥΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΥΣΙΝ, ΕΠΕΙΔΗ [ΕΡ ΔΕΙ ΤΙ ΥΠΟΜΕΝΕΙΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΔΙΑΛΥΣΕΣΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΕΡΕΟΝ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΥΤΟΝ, Ο ΤΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΑΣ ΟΥΚ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΠΟΙΗΣΕΤΑΙ ΟΥΔ’ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΟΝΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ, ΤΙΝΩΝ ΔΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΟΔΟΥΣ. ΟΘΕΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΤΑ [ΜΗ] ΜΕΤΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΦΥΣΙΝ ΟΥΚ ΕΧΟΝΤΑ, ΟΓΚΟΥΣ ΔΕ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ, ΤΑΥΤΑ ΓΑΡ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΥΠΟΜΕΝΕΙΝ. ΚΑΙ ΓΑΡ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΜΕΝΟΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΑΙΡΕΣΙΝ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΕΝΥΠΑΡΧΟΝ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΚ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΣΑΙ ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΙ, ΩΣΠΕΡ ΕΚΕΙΝΟ ΚΑΤΑΛΕΙΠΕΤΑΙ, ΑΛΛ’ ΕΞ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟΛΛΥΜΕΝΑΙ. ΙΚΑΝΑ ΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΑΥΤΑ ΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΣΕΩΝ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΠΟΙΕΙΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡ ΥΠΟΛΕΙΠΕΣΘΑΙ ΓΕ ΤΙΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΚΑΙ <ΜΗ> ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΦΘΕΙΡΕΣΘΑΙ.
ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΟΥΔΕ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΠΑΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝ ΤΑΙΣ ΑΤΟΜΟΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙΝ, ΙΝΑ ΜΗ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΑΣ ΔΕ ΤΙΝΑΣ ΜΕΓΕΘΩΝ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ ΕΙΝΑΙ. ΒΕΛΤΙΟΝ ΓΑΡ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΥ ΠΡΟΣΟΝΤΟΣ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΓΙΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΔΟΘΗΣΕΤΑΙ. ΠΑΝ ΔΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙΝ ΟΥΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΝ ΕΣΤΙ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΟΡΑΤΑΣ ΑΤΟΜΟΥΣ, Ο ΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΝΟΜΕΝΟΝ ΟΥΘ’ ΟΠΩΣ ΑΝ ΓΕΝΟΙΤΟ ΟΡΑΤΗ ΑΤΟΜΟΣ ΕΣΤΙΝ ΕΠΙΝΟΗΣΑΙ. ΠΡΟΣ ΔΕ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΥ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΕΝ ΤΩ ΩΡΙΣΜΕΝΩ ΣΩΜΑΤΙ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΔ’ ΟΠΗΛΙΚΟΥΣ ΟΥΝ. ΩΣΤΕ ΟΥ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΟΝ ΑΝΑΓΚΑΖΩΜΕΘΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΘΛΙΒΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΙΣΚΕΙΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΙΝ ΜΗ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΩΡΙΣΜΕΝΟΙΣ ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΜΗΔ’ Ε<ΠΙ> ΤΟΥΛΑΤΤΟΝ. ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΟΠΩΣ, ΕΠΕΙΔΑΝ ΑΠΑΞ ΤΙΣ ΕΙΠΗ ΟΤΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΟΓΚΟΙ ΕΝ ΤΙΝΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΙΝ Η ΟΠΗΛΙΚΟΙ ΟΥΝ, ΕΣΤΙ ΝΟΗΣΑΙ, ΠΩΣ Τ’ ΑΝ ΕΤΙ ΤΟΥΤΟ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΝ ΕΙΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ; ΠΗΛΙΚΟΙ ΓΑΡ ΤΙΝΕΣ ΔΗΛΟΝ ΩΣ ΟΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΕΙΣΙΝ ΟΓΚΟΙ ΚΑΙ ΟΥΤΟΙ [ΕΞ ΩΝ] ΟΠΗΛΙΚΟΙ ΑΝ ΠΟΤΕ ΩΣΙΝ, ΑΠΕΙΡΟΝ ΑΝ ΗΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ, ΑΚΡΟΝ ΤΕ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΔΙΑΛΗΠΤΟΝ, ΕΙ ΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΟ ΘΕΩΡΗΤΟΝ, ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΜΗ ΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΝΟΕΙΝ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΟΥΜΠΡΟΣΘΕΝ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑ ΕΙΣ ΤΟ ΑΠΕΙΡΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΑΦΙΚΝΕΙΣΘΑΙ ΤΗ ΕΝΝΟΙΑ.
ΤΟ ΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΕΝ ΤΗ ΑΙΣΘΗΣΕΙ ΔΕΙ ΚΑΤΑΝΟΕΙΝ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΕΣΤΙΝ ΟΙΟΝ ΤΟ ΤΑΣ ΜΕΤΑΒΑΣΕΙΣ ΕΧΟΝ ΟΥΤΕ ΠΑΝΤΗ ΠΑΝΤΩΣ ΑΝΟΜΟΙΝ, ΑΛΛ’ ΕΧΟΝ ΜΕΝ ΤΙΝΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΑΤΩΝ, ΔΙΑΛΗΨΙΝ ΔΕ ΜΕΡΩΝ ΟΥΚ ΕΧΟΝ, ΑΛΛ’ ΟΤΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΠΡΟΣΕΜΦΕΡΕΙΑΝ ΟΙΗΘΩΜΕΝ ΔΙΑΛΗΨΕΣΘΑΙ ΤΙ ΑΥΤΟΥ, ΤΟ ΜΕΝ ΕΠΙΤΑΔΕ, ΤΟ ΔΕ ΕΠΕΚΕΙΝΑ, ΤΟ ΙΣΟΝ ΗΜΙΝ ΔΕΙ ΠΡΟΣΠΙΠΤΕΙΝ, ΕΞΗΣ ΤΕ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝ ΤΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑΡΧΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΝ ΤΩΝ ΑΥΤΩ, ΟΥΔΕ ΜΕΡΕΣΙ ΜΕΡΩΝ ΑΠΤΟΜΕΝΑ, ΑΛΛ’ Η ΕΝ ΤΗ ΙΔΙΟΤΗΙ ΤΗ ΕΑΥΤΩΝ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΟΥΝΤΑ, ΤΑ ΠΛΕΙΩ ΠΛΕΙΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΤΤΩ ΕΛΑΤΤΟΝ, ΤΑΥΤΗ ΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ ΤΗ ΑΤΟΜΩ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΕΧΡΗΣΘΑΙ, ΜΙΚΡΟΤΗΤΙ ΓΑΡ ΕΚΕΙΝΟ ΔΗΛΟΝ ΩΣ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟΥ, ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΔΕ ΤΗ ΑΥΤΗ ΚΕΧΡΗΤΑΙ, ΕΠΕΙ ΠΕΡ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΧΕΙ Η ΑΤΟΜΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΥΘΑ ΑΝΑΛΟΓΙΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΜΕΝ, ΜΙΚΡΟΝ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΜΑΚΡΑΝ ΕΚΒΑΛΟΝΤΕΣ. ΕΤΙ ΤΕ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΕΡΗ ΠΕΡΑΤΑ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΤΩΝ ΜΗΚΩΝ ΤΟ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΜΑ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΤΟΙΣ ΜΕΙΖΟΣΙ ΚΑΙ ΕΛΑΤΤΟΣΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑ ΤΗ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΟΡΑΤΩΝ.Η ΓΑΡ ΚΟΙΝΟΤΗΣ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΥΤΟΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΜΕΤΑΒΟΛΑ ΙΚΑΝΗ ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΑΙ, ΣΥΜΦΟΡΗΣΙΝ ΔΕ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΚΙΝΗΣΙΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΟΥΧ ΟΙΟΝ ΤΕ ΓΙΝΕΣΘΑΙ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΩΣ ΜΕΝ ΑΝΩΤΑΤΩ Η ΚΑΤΩΤΑΤΩ ΟΥ ΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΝ ΤΟ ΑΝΩ Η ΚΑΤΩ. ΕΙΣ ΜΕΝΤΟΙ ΤΟ ΥΠΕΡ ΚΕΦΑΛΗΣ, ΟΘΕΝ ΑΝ ΣΤΩΜΕΝ, ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΑΓΕΙΝ ΟΝ ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΦΑΝΕΙΣΘΑΙ ΤΟΥΤΟ ΗΜΙΝ, Η ΤΟ ΥΠΟΚΑΤΩ ΤΟΥ ΝΟΗΘΕΝΤΟΣ ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΑΜΑ ΑΝΩ ΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΥΤΟ. ΤΟΥΤΟ ΓΑΡ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΔΙΑΝΟΗΘΗΝΑΙ. ΩΣΤΕ ΕΣΤΙ ΜΙΑΝ ΛΑΒΕΙΝ ΦΟΡΑΝ ΤΗΝ ΑΝΩ ΝΟΟΥΜΕΝΗΝ ΕΙΣ ΑΠΕΙΡΟΝ ΚΑΙ ΜΙΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΩ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΥΡΙΑΚΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟ ΠΑΡ’ ΗΜΩΝ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ <ΕΙΣ> ΤΟΥΣ ΥΠΕΡ ΚΕΦΑΛΗΣ ΗΜΩΝ ΤΟΠΟΥΣ ΑΦΙΚΝΗΤΑΙ Η ΕΠΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΩ ΤΟ ΠΑΡ’ ΗΜΩΝ ΚΑΤΩ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ, Η ΓΑΡ ΟΛΑ ΦΟΡΑ ΟΥΘΕΝ ΗΤΤΟΝ ΕΚΑΤΕΡΑ ΕΚΑΤΕΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠ’ ΑΠΕΙΡΟΝ ΝΟΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΑΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΝ ΤΑΣ ΑΤΟΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΤΑΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΕΙΣΦΕΡΩΝΤΑΙ ΜΗΘΕΝΟΣ ΑΝΤΙΚΟΠΤΟΝΤΟΣ. ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΘΑΤΤΟΝ ΟΙΣΘΗΣΕΤΑΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΦΩΝ, ΟΤΑΝ ΓΕ ΔΗ ΜΗΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ, ΠΑΝΤΑ ΠΟΡΟΝ ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΕΧΟΝΤΑ, ΟΤΑΝ ΜΗΘΕΝ ΜΗΔΕ ΕΚΕΙΝΟΙΣ ΑΝΤΙΚΟΠΤΗ, ΟΥΘ’ Η ΑΝΩ ΟΥΘ’ Η ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΑΓΙΟΝ ΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΕΩΝ ΦΟΡΑ, ΟΥΘ’ Η ΚΑΤΩ ΔΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΒΑΡΩΝ. ΕΦ’ ΟΠΟΣΟΝ ΓΑΡ ΑΝ ΚΑΤΙΣΧΗ ΕΚΑΤΕΡΟΝ, ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΤΟΝ ΑΜΑ ΝΟΗΜΑΤΙ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΣΧΗΣΕΙ, ΕΩΣ ΑΝΤΙΚΟΨΗ Η ΕΞΩΘΕΝ Η ΕΚ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥ ΠΛΗΞΑΝΤΟΣ` ΔΥΝΑΜΙΝ. ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΑΤΤΩΝ ΕΤΕΡΑ ΡΗΘΗΣΕΤΑΙ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΙΣΟΤΑΧΩΝ ΟΥΣΩΝ, ΤΩ ΕΦ’ ΕΝΑ ΤΟΠΟΝ ΦΕΡΕΣΘΑΙ ΤΑΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΘΡΟΙΣΜΑΣΙΝ ΑΤΟΜΟΥΣ [ΚΑΙ] ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΟΝ, ΕΙ <ΚΑΙ> ΜΗ ΕΦ’ ΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΘΕΩΡΗΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΥΚΝΟΝ ΑΝΤΙΚΟΠΤΟΥΣΙΝ, ΕΩΣ ΑΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΓΙΝΗΤΑΙ, ΤΟ ΓΑΡ ΠΡΟΣΔΟΞΑΖΟΜΕΝΟΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ, ΩΣ ΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ ΘΕΩΡΗΤΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΤΗΣ ΦΟΡΑΣ ΕΞΟΥΣΙΝ, ΟΥΚ ΑΛΗΘΕΣ ΕΣΤΙΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ, ΕΠΕΙ ΤΟ ΓΕ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟΝ ΠΑΝ Η ΚΑΤ’ ΕΠΙΒΟΛΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΑΛΗΘΕΣ ΕΣΤΙ; ΜΕΤΑ ΔΕ ΤΑΥΤΑ ΔΕΙ ΣΥΝΟΡΑΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙ ΤΑΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ – ΟΥΤΩ ΓΑΡ Η ΒΕΒΑΙΟΤΑΤΗ ΠΙΣΤΙΣ ΕΣΤΑΙ -, ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΣΩΜΑ ΕΣΤΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣ ΠΑΡ΄ ΟΛΟΝ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΠΑΡΕΣΠΑΡΜΕΝΟΝ, ΠΡΟΣΕΜΦΕΡΕΣΤΑΤΟΝ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙ ΘΕΡΜΟΥ ΤΙΝΑ ΚΡΑΣΙΝ ΕΧΟΝΤΙ ΚΑΙ ΠΗ ΜΕΝ ΤΟΥΤΩ ΠΡΟΣΕΜΦΕΡΕΣ, ΠΗ ΔΕ ΤΟΥΤΩ, ΕΣΤΙ ΔΕ ΤΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΛΛΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΝ ΕΙΛΗΦΟΣ ΤΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΣΥΜΠΑΘΕΣ ΔΕ ΤΟΥΤΩ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΩ ΛΟΙΠΩ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΙ, ΤΟΥΤΟ ΔΕ ΠΑΝ ΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΔΗΛΟΥΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΙ ΕΥΚΙΝΗΣΙΑΙ ΚΑΙ ΑΙ ΔΙΑΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΩΝ ΣΤΕΡΟΜΕΝΟΙ ΘΝΗΣΚΟΜΕΝ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ ΤΗΝ ΠΛΕΙΣΤΗΝ ΑΙΤΙΑΝ ΔΕΙ ΚΑΤΕΧΕΙΝ ΟΥ ΜΗΝ ΕΙΛΗΦΕΙ ΑΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΕΙ ΜΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ ΕΣΤΕΓΑΖΕΤΟ ΠΩΣ. ΤΟ ΔΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑΝ ΤΑΥΤΗΝ ΜΕΤΕΙΛΗΦΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΙΟΥΤΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡ’ ΕΚΕΙΝΗΣ, ΟΥ ΜΕΝΤΟΙ ΠΑΝΤΩΝ ΩΝ ΕΚΕΙΝΗ ΚΕΚΤΗΤΑΙ, ΔΙΟ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΟΥΚ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ. ΟΥ ΓΑΡ ΑΥΤΟ ΕΝ ΕΑΥΤΩ ΤΑΥΤΗΝ ΕΚΕΚΤΗΤΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ, ΑΛΛ’ ΕΤΕΡΩ ΑΜΑ ΣΥΓΓΕΓΕΝΗΜΕΝΩ ΑΥΤΩ ΠΑΡΕΣΚΕΥΑΖΕΝ, Ο ΔΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΘΕΙΣΗΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΙΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΝ ΕΥΘΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΕΑΥΤΩ ΑΠΕΔΙΔΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΟΥΡΗΣΙΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΩ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΙΠΟΝ. ΔΙΟ ΔΗ ΚΑΙ ΕΝΥΠΑΡΧΟΥΣΑ Η ΨΥΧΗ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΤΙΝΟΣ ΜΕΡΟΥΣ ΑΠΗΛΛΑΓΜΕΝΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΤΕΙ, ΑΛΛ’ Α ΑΝ ΚΑΙ ΤΑΥΤΗΣ ΞΥΝΑΠΟΛΗΤΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΟΣ ΛΥΘΕΝΤΟΣ ΕΙΘ’ ΟΛΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΙΝΟΣ, ΕΑΝ ΠΕΡ ΔΙΑΜΕΝΗ, ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ. ΤΟ ΔΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΟΥΚ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΣΙΘΗΣΙΝ ΕΚΕΙΝΟΥ ΑΠΗΛΛΑΓΜΕΝΟΥ, ΟΣΟΝ ΟΤΕ ΕΣΤΙ ΤΟ ΣΥΝΤΕΙΝΟΝ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΦΥΣΙΝ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΛΥΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ Η ΨΥΧΗ ΔΙΑΣΠΕΙΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΥΚΕΤΙ ΕΧΕΙ ΤΑΣ ΑΥΤΑΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΥΔΕ ΚΙΝΕΙΤΑΙ, ΩΣΤΕ ΟΥΔ’ ΑΙΣΘΗΣΙΝ ΚΕΚΤΗΤΑΙ. ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΟΝ ΤΕ ΝΟΕΙΝ ΑΥΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΝΟΝ ΜΗ ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΤΩ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΚΙΝΗΣΕΣΙ ΤΑΥΤΑΙΣ ΧΡΩΜΕΝΟΝ, ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑ ΜΗ ΤΟΙΑΥΤΑ Η, ΕΝ ΟΙΣ ΝΥΝ ΟΥΣΑ ΕΧΕΙ ΤΑΥΤΑΣ ΤΑΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟΔΕ (ΛΕΓΕΙ ΕΝ ΑΛΛΟΙΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΤΟΜΩΝ ΑΥΤΗΝ ΣΥΓΚΕΙΣΘΑΙ ΛΕΙΟΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΩΤΑΤΩΝ, ΠΟΛΛΩ ΤΙΝΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΣΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝ ΤΙ ΑΛΟΓΟΝ ΑΥΤΗΣ, Ο ΤΩ ΛΟΙΠΩ ΠΑΡΕΣΠΑΡΘΑΙ ΣΩΜΑΤΙ, ΤΟ ΔΕ ΛΟΓΙΚΟΝ ΕΝ ΤΩ ΘΩΡΑΚΙ, ΩΣ ΔΗΛΟΝ Ε ΤΕ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ. ΥΠΝΟΝ ΤΕ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΤΩΝ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΕΡΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡ’ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΡΕΣΠΑΡΜΕΝΩΝ ΕΓΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Η ΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕΝΩΝ, ΕΙΤΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΝΤΩΝ ΤΟΙΣ ΠΟΡΓΜΟΙΣ. ΤΟ ΤΕ ΣΠΕΡΜΑ ΑΦ’ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΦΕΡΕΣΘΑΙ.) ΓΕ ΔΕΙ ΠΡΟΣΚΑΤΑΝΟΕΙΝ, ΟΤΙ ΤΟ ΑΣΩΜΑΤΟΝ ΛΕΓΟΜΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑΝ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΟ ΝΟΗΘΕΝΤΟΣ ΑΝ, ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΟ ΔΕ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΝΟΗΣΑΙ ΤΟ ΑΣΩΜΑΤΟΝ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ. ΤΟ ΔΕ ΚΕΝΟΝ ΟΥΤΕ ΠΟΙΗΣΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΘΕΙΝ ΔΥΝΑΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΣΙΝ ΜΟΝΟΝ ΔΙ’ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΙΣ ΣΩΜΑΣΙ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ. ΩΣΤ’ ΟΙ ΛΕΓΟΝΤΕΣ ΑΣΩΜΑΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΜΑΤΑΖΟΥΣΙΝ. ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΑΝ ΕΔΥΝΑΤΟΝ ΠΟΙΕΙΝ ΟΥΤΕ ΠΑΣΧΕΙΝ, ΕΙ ΗΝ ΤΟΙΑΥΤΗ, ΝΥΝ Δ’ ΕΝΑΡΓΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΤΑΥΤΑ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ. ΤΑΥΤΑ ΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΑΤΑ <ΤΑ> ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ ΑΝΑΓΩΝ ΤΙΣ ΕΠΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΜΝΗΜΟΝΕΥΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΑΡΧΗ ΡΗΘΕΝΤΩΝ, ΙΚΑΝΩΣ ΚΑΤΟΨΕΤΑΙ ΤΟΙΣ ΤΥΠΟΙΣ ΕΜΠΕΡΙΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΤΩΝ ΕΞΑΚΡΙΒΟΥΣΘΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ. ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΟΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΩΣΑΝΕΙ ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΤΑ Η ΠΑΣΙΝ Η ΤΟΙΣ ΟΡΑΤΟΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΓΝΩΣΤΟΙΣ, ΟΥΘ’ ΩΣ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΑΣ ΕΙΣΙ ΦΥΣΕΙΣ ΔΟΞΑΣΤΕΟΝ –ΟΥ ΓΑΡ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΠΙΝΟΗΣΑΙ ΤΟΥΤΟ- ΟΥΤΕ ΟΛΩΣ ΩΣ ΟΥΚ ΕΙΣΙΝ, ΟΥΘ’ ΩΣ ΕΤΕΡ’ ΑΤΤΑ ΠΡΟΣΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΤΟΥΤΩ ΑΣΩΜΑΤΑ, ΟΥΘ’ ΩΣ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΤΟΥ, ΑΛΛ’ ΩΣ ΤΟ ΟΛΟΝ ΣΩΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΑΥΤΟΥ ΦΥΣΙΝ ΕΧΟΝ ΑΙΔΙΟΝ, ΟΥΧ ΟΙΟΝ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΕΦΟΡΗΜΕΝΟΝ – ΩΣΠΕΡ ΟΤΑΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ ΜΕΙΖΟΝ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΣΥΣΤΗ ΗΤΟΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ Η ΤΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ ΤΟΥΔΕ ΤΙΝΟΣ ΕΛΑΤΤΟΝΩΝ-, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ, ΩΣ ΛΕΓΩ, ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΑΥΤΟΥ ΦΥΣΙΝ ΕΧΟΝ ΑΙΔΙΟΝ. ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΑΣ ΜΕΝ ΕΧΟΝΤΑ ΙΔΙΑΣ ΠΑΝΤΑ ΤΑΥΤΑ ΕΣΤΙ ΚΑΙ ΔΙΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΟΣ ΔΕ ΤΟΥ ΑΘΡΟΟΥ ΚΑΙ ΟΥΘΑΜΗ ΑΠΟΣΧΙΖΟΜΕΝΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΘΡΟΑΝ ΕΝΝΟΙΑΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ ΕΙΛΗΦΟΤΟΣ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΣΩΜΑΣΙ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΙΔΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ ΟΥΤ’ ΕΝ ΤΟΙΣ ΑΟΡΑΤΟΙΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΣΩΜΑΤΑ. ΩΣΤΕ ΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΣΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΤΟΥΤΩ ΤΩ ΟΝΟΜΑΤΙ ΣΡΩΜΕΝΟΙ ΦΑΝΕΡΑ ΠΟΙΟΥΜΕΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΦΥΣΙΝ ΕΧΕΙΝ, Ο ΣΥΛΛΑΒΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΘΡΟΟΝ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝ, ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΙΔΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ, ΩΝ ΑΝΕΥ ΣΩΜΑ ΟΥ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΟΕΙΣΘΑΙ. ΚΑΤ’ ΕΠΙΒΟΛΑΣ Δ’ ΑΝ ΤΙΝΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΡΟΟΥ ΕΚΑΣΤΑ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΘΕΙΗ, ΑΛΛ’ ΟΤΕ ΔΗΠΟΕ ΕΚΑΣΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΟΥΚ ΑΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ. ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΞΕΛΑΤΕΟΝ ΕΚ ΤΟΥ ΟΝΤΟΣ ΤΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΓΕΙΑΝ, ΟΤΙ ΟΥΚ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΦΥΣΙΝ Ω ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ Ο ΔΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝ, ΟΥΔΕ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΙΔΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ, ΟΥΔ’ ΑΥ ΚΑΘ’ ΑΥΤΑ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ – ΟΥΔΕ ΓΑΡ ΤΟΥΤΟ ΔΙΑΝΟΗΤΟΝ ΟΥΤ’ ΕΠΙ ΤΟΥΤΩΝ ΟΥΤ’ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΔΙΟΝ ΣΥΜΒΕΒΗΚΟΤΩΝ-, ΑΛΛ’ ΟΠΕΡ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ, ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΙΔΙΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑ ΟΥΔ’ ΑΥ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΑ ΤΑΓΜΑ ΕΧΟΝΤΑ, ΑΛΛ’ ΟΝ ΤΡΟΠΟΝ ΑΥΤΗ Η ΑΙΣΘΗΣΙΣ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΠΟΙΕΙ, ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΟΔΕ ΓΕ ΔΕΙ ΠΡΟΣΚΑΤΑΝΟΗΣΑΙ ΣΦΟΔΡΩΣ, ΤΟΝ ΓΑΡ ΔΗ ΧΡΟΝΟΝ ΟΥ ΖΗΤΗΤΕΟΝ ΩΣΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, ΟΣΑ ΕΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΩ ΖΗΤΟΥΜΕΝ ΑΝΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙ ΤΑΣ ΒΛΕΠΟΜΕΝΑΣ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ, ΑΛΛ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΑΡΓΗΜΑ, ΚΑΘ’ Ο ΤΟΝ ΠΟΛΥΝ Η ΟΛΙΓΟΝ ΧΡΟΝΟΝ ΑΝΑΦΩΝΟΥΜΕΝ, ΣΥΓΓΕΝΙΚΩΣ ΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΟΝ. ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥΣ ΩΣ ΒΕΛΤΙΟΥΣ ΜΕΤΑΛΗΠΤΕΟΝ, ΑΛΛ’ ΑΥΤΑΙΣ ΤΑΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΙΣ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΥ ΧΡΗΣΤΕΟΝ, ΟΥΤΕ ΑΛΛΟ ΤΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΕΟΝ, ΩΣ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΥΣΙΑΝ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΩ ΙΔΙΩΜΑΤΙ ΤΟΥΤΩ – ΚΑΙ ΓΑΡ ΤΟΥΤΟ ΠΟΙΟΥΣΙ ΤΙΝΕΣ -, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ Ω ΣΥΜΠΛΕΚΟΜΕΝ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΜΕΝ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΛΟΓΙΣΤΕΟΝ. ΚΑΙ ΓΑΡ ΤΟΥΤΟ ΟΥΚ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΠΡΟΣΔΕΙΤΑΙ ΑΛΛ’ ΕΠΙΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΟΤΙ ΤΑΙΣ ΗΜΕΡΑΙΣ ΚΑΙ ΤΑΣΙ ΝΥΞΙ ΣΥΜΠΛΕΚΟΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΤΟΥΤΩΝ ΜΕΡΕΣΙΝ ΩΣΑΥΤΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΘΕΣΙ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΑΠΑΘΕΙΑΙΣ, ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΣΙ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΣΙΝ, ΙΔΙΟΝ ΤΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΠΕΡΙ ΤΑΥΤΑ ΠΑΛΙΝ ΑΥΤΟ ΤΟΥΤΟ ΕΝΝΟΟΥΝΤΕΣ, ΚΑΘ’ Ο ΧΡΟΝΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝ. (ΦΗΣΙ ΔΕ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΟΜΗ). ΕΠΙ ΤΕ ΤΟΙΣ ΠΡΟΕΙΡΗΜΕΝΟΙΣ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΔΕΙ ΚΑΙ ΠΑΣΑΝ ΣΥΓΚΡΙΣΙΝ ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗΝ ΤΟ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΤΟΙΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟΙΣ ΠΥΚΝΩΣ ΕΧΟΥΣΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΓΕΓΟΝΕΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ, ΠΑΝΤΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΚ ΣΥΣΤΡΟΦΩΝ ΙΔΙΩΝ ΑΠΟΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΤΟΝΩΝ, ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΔΙΑΛΥΕΣΘΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΤΑ ΜΕΝ ΘΑΤΤΟΝ, ΤΑ ΔΕ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΙΩΣΔΕ, ΤΑ ΔΕ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΙΩΣΔΕ ΤΟΥΤΟ ΠΑΣΧΟΝΤΑ. ΔΗΛΟΝ ΟΥΝ ΩΣ ΚΑΙ (<ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ. ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ> ΦΘΑΡΤΟΥΣ ΦΗΣΙ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΡΩΝ. ΚΑΙ ΕΝ ΑΛΛΟΙΣ, ΤΗΝ ΓΗΝ ΤΩ ΑΕΡΙ ΕΠΟΧΕΙΣΘΑΙ.) ΕΤΙ ΔΕ ΤΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥΣ ΟΥΤΕ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΕΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΝ ΕΧΟΝΤΑΣ, ΑΛΛΑ (ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΕΝ ΤΗ <Β> ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΦΗΣΙΝ, ΟΥΣ ΜΕΝ ΓΑΡ ΣΦΑΙΡΟΕΙΔΕΙΣ, ΚΑΙ ΩΟΕΙΔΕΙΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΟΣΧΗΜΟΝΑΣ ΕΤΕΡΟΥΣ, ΟΥ ΜΕΝΤΟΙ ΠΑΝ ΣΧΗΜΑ ΕΧΕΙΝ. ΟΥΔΕ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΡΙΘΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ.) ΟΥΔΕ ΓΑΡ ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΕΝ ΟΥΔΕΙΣ, ΩΣ <ΕΝ> ΜΕΝ ΤΩ ΤΟΙΟΥΤΩ ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΝ ΕΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ΣΠΕΡΜΑΤΑ, ΕΞ ΩΝ ΖΩΑ ΤΕ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΠΑΝΤΑ <ΤΑ> ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ, ΕΝ ΔΕ ΤΩ ΤΟΙΟΥΤΩ ΟΥΚ ΑΝ ΕΔΥΝΗΘΗ. (ΩΣΑΥΤΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΕΝΤΡΑΦΗΝΑΙ.) ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΔΕ ΤΡΟΠΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΝΟΜΙΣΤΕΟΝ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΥΠΟΛΗΠΤΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΗΣΙΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΙΑ ΥΠΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΔΙΔΑΧΘΗΝΑΙ ΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΘΗΝΑΙ, ΤΟΝ ΔΕ ΛΟΓΙΣΜΟΝ ΤΑ ΥΠΟ ΤΑΥΤΗΣ ΠΑΡΕΓΓΥΗΘΕΝΤΑ ΥΣΤΕΡΟΝ ΕΠΑΚΡΙΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΕΥΡΙΣΚΕΙΝ ΕΝ ΜΕΝ ΤΙΣΙ ΘΑΤΤΟΝ, ΕΝ ΔΕ ΤΙΣΙ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΝ ΤΙΣΙ ΠΕΡΙΟΔΟΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΙΣ [ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ] <ΚΑΤΑ ΜΕΙΖΟΥΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ>, ΕΝ ΔΕ ΤΙΣΙ ΚΑΤ’ ΕΛΑΤΤΟΥΣ. ΟΘΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΜΗ ΘΕΣΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ, ΑΛΛ’ ΑΥΤΑΣ ΤΑΣ ΦΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΑ ΕΘΝΗ ΙΔΙΑ ΠΑΣΧΟΥΣΑΣ ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΙΔΙΩΣ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙΝ ΣΤΕΛΛΟΜΕΝΟΝ ΥΦ’ ΕΚΑΣΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ, ΩΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΥΣΤΕΡΟΝ ΔΕ ΚΟΙΝΩΣ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΑ ΕΘΝΗ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΕΘΗΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΤΤΟΝ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥΣ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΩΣ ΔΗΛΟΥΜΕΝΑΣ, ΤΙΝΑ ΔΕ ΚΑΙ ΟΥ ΣΥΝΟΡΩΜΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΟΤΑΣ ΠΑΡΕΓΓΥΗΣΑΙ ΤΙΝΑΣ ΦΘΟΓΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΘΕΝΤΑΣ ΑΝΑΦΩΝΗΣΑΙ, ΤΟΥΣ ΔΕ ΤΩ ΛΟΓΙΣΜΩ ΕΛΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΣΤΗΝ ΑΙΤΙΑΝ ΟΥΤΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΙ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ ΦΟΡΑΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΗΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΙΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΝ ΚΑΙ ΔΥΣΙΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΟΙΧΑ ΤΟΥΤΟΙΣ ΜΗΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΙΝΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΔΕΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΤΤΟΝΤΟΣ Η ΔΙΑΤΑΞΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΗΝ ΠΑΣΑΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ – ΟΥ ΓΑΡ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΙ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΙ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΙ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΕΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΙ, ΑΛΛ’ ΕΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΕΗΣΕΙ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΑΥΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ-, ΜΗΤΕ ΑΥ ΠΥΡ ΑΜΑ ΟΝΤΑ ΣΥΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΝ ΤΗΝ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΙΝ ΤΑΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΑΥΤΑΣ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ, ΑΛΛΑ ΠΑΝ ΤΟ ΣΕΜΝΩΜΑ ΤΗΡΕΙΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΙ ΤΑΣ ΤΟΙΑΥΤΑΣ ΕΝΝΟΙΑΣ, ΕΑΝ ΜΗΔΕΝ ΥΠΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΤΩ ΣΕΜΝΩΜΑΤΙ ΔΟΞΗ, ΕΙ ΔΕ ΜΗ, ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΤΑΡΑΧΟΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΑΥΤΗ Η ΥΠΕΝΑΝΤΙΟΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕΙ. ΟΘΕΑΝ ΔΗ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΠΟΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΝ ΤΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΕΝΕΣΕΙ ΔΕΙ ΔΟΞΑΖΕΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΤΑΤΩΝ ΑΙΤΙΑΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΕΝ ΤΗ ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΓΝΩΣΕΙ ΕΝΤΑΥΘΑ ΠΕΠΤΩΚΕΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ ΤΙΝΕΣ ΦΥΣΕΙΣ ΑΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΤΑΥΤΙ, ΚΑΙ ΟΣΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑΝ, ΕΤΙ ΤΕ ΟΥ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΤΟΙΟΥΤΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΣ ΠΩΣ ΕΧΕΙΝ, ΑΛΛ’ ΑΠΛΩΣ ΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΑΦΘΑΡΤΩ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΑ ΦΥΣΕΙ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΙΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΩΝ Η ΤΑΡΑΧΟΝ ΜΗΘΕΝ. ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΝ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΑ ΕΣΤΙΝ ΑΠΛΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΟ Δ’ ΕΝ ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΕΠΤΩΚΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΕΩΣ ΚΑΙ ΟΣΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΤΟΥΤΟΙΣ ΜΗΘΕΝ ΕΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ ΣΥΝΤΕΙΝΕΙΝ, ΑΛΛ’ ΟΜΟΙΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΕΧΕΙΝ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΑ ΚΑΤΕΙΔΟΤΑΣ, ΤΙΝΕΣ Δ’ ΑΙ ΦΥΣΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΝΕΣ ΑΙ ΚΥΡΙΩΤΑΤΑΙ ΑΙΤΙΑΙ, ΚΑΙ ΕΙ ΜΗ ΠΡΟΣΗΔΕΣΑΝ ΤΑΥΤΑ, ΤΑΧΑ ΔΕ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΑΜΒΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΤΟΥΤΩΝ ΠΡΟΣΚΑΤΑΝΟΗΣΕΩΣ ΜΗ ΔΥΝΗΤΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΙΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ. ΔΙΟ ΔΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΥΣ ΑΙΤΙΑΣ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝ ΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΝ ΩΣΠΕΡ ΚΑΙ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΓΙΝΟΜΕΝΟΙΣ, ΚΑΙ ΟΥ ΔΕΙ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥΤΩΝ ΧΡΕΙΑΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΝ ΜΗ ΑΠΕΙΛΗΦΕΝΑΙ, ΟΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΤΑΡΑΧΟΝ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΗΜΩΝ ΣΥΝΤΕΙΝΕΙ. ΩΣΤΕ ΠΑΡΑΘΕΩΡΟΥΝΤΑΣ ΠΟΣΑΧΩΣ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΤΟ ΟΜΟΙΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΕΟΝ ΥΠΕΡ ΤΕ ΤΩΝ ΟΥΤΕ <ΤΟ> ΜΟΝΑΧΩΣ ΕΧΟΝ Η ΓΙΝΟΜΕΝΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΩΝ ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΝ, ΤΗΝ ΕΚ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΠΑΡΙΔΟΝΤΩΝ, ΕΤΙ ΤΕ ΑΓΝΟΟΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΙΟΙΣ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΤΑΡΑΚΤΗΣΑΙ <ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΙΟΙΣ ΟΜΟΙΩΣ ΑΤΑΡΑΚΤΗΣΑΙ>. ΑΝ ΟΥΝ ΟΙΩΜΕΘΑ ΚΑΙ ΩΔΙ ΠΩΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΣΘΑΙ [ΚΑΙ ΕΝ ΠΟΙΟΙΣ ΟΜΟΙΩΣ ΑΤΑΡΑΚΤΗΣΑΙ], ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ, ΩΣΠΕΡ ΚΑΝ ΟΤΙ ΩΔΙΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΔΩΜΕΝ, ΑΤΑΡΑΚΤΗΣΟΜΕΝ. ΕΠΙ ΔΕ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΛΩΣ ΑΠΑΣΙΝ ΕΚΕΙΝΟ ΔΕΙ ΚΑΤΑΝΟΕΙΝ, ΟΤΙ ΤΑΡΑΧΟΣ Ο ΚΥΡΙΩΤΑΤΟΣ ΤΑΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑΙΣ ΨΥΧΑΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΤΩ ΤΑΥΤΑ ΜΑΚΑΡΙΑ ΤΕ ΔΟΞΑΖΕΙΝ <ΕΙΝΑΙ> ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΕΧΕΙΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΑΜΑ ΒΟΥΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ ΑΙΩΝΙΟΝ ΤΙ ΔΕΙΝΟΝ Η ΠΡΟΣΔΟΚΑΝ Η ΥΠΟΠΤΕΥΕΙΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑΝ ΤΗΝ ΕΝ ΤΩ ΤΕΘΝΑΤΑΙ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣΠΕΡ ΟΥΣΑΝ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΝ ΤΩ ΜΗ ΔΟΞΑΙΣ ΤΑΥΤΑ ΠΑΣΧΕΙΝ ΑΛΛ’ ΑΛΟΓΩ ΓΕ ΤΙΝΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙ, ΟΘΕΝ ΜΗ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΙΝΟΝ ΤΗΝ ΙΣΗΝ Η ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΤΑΜΕΝΗΝ ΤΑΡΑΧΗΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΤΩ ΕΙ ΚΑΙ ΕΔΟΞΑΖΟΝ ΤΑΥΤΑ, Η ΔΕ ΑΤΑΡΑΞΙΑ ΤΩ ΤΟΥΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΠΟΛΕΛΥΣΘΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΜΝΗΜΗΝ ΕΧΕΙΝ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΤΑΤΩΝ. ΟΘΕΝ ΤΟΙΣ ΠΑΘΕΣΙ ΠΡΟΣΕΚΤΕΟΝ ΤΟΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙ ΚΑΙ ΤΑΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΣΙ, ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΑΙΣ ΚΟΙΝΑΙΣ, ΚΑΤΑ ΔΕ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΤΑΣ ΙΔΙΑΙΣ, ΚΑΙ ΠΑΣΗ ΤΗ ΠΑΡΟΥΣΗ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΕΝΑΡΓΕΙΑ. ΑΝ ΓΑΡ ΤΟΥΤΟΙΣ ΠΡΟΣΕΧΩΜΕΝ, ΤΟ ΟΘΕΝ Ο ΤΑΡΑΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΕΓΙΝΕΤΟ ΕΞΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΜΕΝ ΟΡΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΟΜΕΝ, ΥΠΕΡ ΤΕ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΝ, ΟΣΑ ΦΟΒΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΣΧΑΤΩΣ. ΤΑΥΤΑ ΣΟΙ, Ω ΗΡΟΔΟΤΕ, ΕΣΤΙ ΚΕΦΑΛΑΙΩΔΕΣΤΑΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΤΕΤΜΗΜΕΝΑ, ΩΣΤ’ ΕΑΝ ΓΕΝΗΤΑΙ ΟΥΤΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣ ΜΕΤ’ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, ΟΙΜΑΙ, ΕΑΝ ΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΒΑΔΙΣΗ ΤΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΚΡΙΒΩΜΑΤΩΝ, ΑΣΤΜΒΛΗΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΔΡΟΤΗΤΑ ΛΗΨΕΣΘΑΙ. ΚΑΙ ΓΑΡ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΦ’ ΕΑΥΤΟΥ ΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΕΞΑΚΡΙΒΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΛΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑΝ ΗΜΙΝ, ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑΥΤΑ ΕΝ ΜΝΗΜΗ ΤΙΘΕΜΕΝΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ. ΤΟΙΑΥΤΑ ΓΑΡ ΕΣΤΙΝ, ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΗΔΗ ΕΞΑΚΡΙΒΟΥΝΤΑΣ ΙΚΑΝΩΣ Η ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ, ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΟΙΑΥΤΑΣ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΕΠΙΒΟΛΑΣ ΤΑΣ ΠΛΕΙΣΤΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΟΙΕΙΣΘΑΙ,ΟΣΟΙ ΔΕ ΜΗ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΣΙΝ,ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΕΥ ΦΘΟΓΓΩΝ ΤΡΟΠΟΝ ΤΗΝ ΑΜΑ ΝΟΗΜΑΤΙ ΠΕΡΙΟΔΟΝ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΤΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΓΑΛΗΝΙΣΜΟΝ ΠΟΙΟΥΝΤΑΙ.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΕΝΟΙΚΕΑ
________________________________________
8.121 ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΜΕΝΟΙΚΕΙ ΧΑΙΡΕΙΝ.
122 ΜΗΤΕ ΝΕΟΣ ΤΙΣ ΩΝ ΜΕΛΛΕΤΩ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ, ΜΗΤΕ ΓΕΡΩΝ ΥΠΑΡΧΩΝ ΚΟΠΙΑΤΩ ΦΙΛΟΣΟΦΩΝ. ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΑΩΡΟΣ ΟΥΔΕΙΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥΤΕ ΠΑΡΩΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑ ΨΥΧΗΝ ΥΓΙΑΙΝΟΝ. Ο ΔΕ ΛΕΓΩΝ Η ΜΗΠΩ ΤΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΕΙΝ ΥΠΑΡΧΕΙΝ ΩΡΑΝ Η ΠΑΡΕΛΗΛΥΘΕΝΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑΝ ΟΜΟΙΟΣ ΕΣΤΙ ΤΩ ΛΕΓΟΝΤΙ ΠΡΟΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΝ Η ΜΗ ΠΑΡΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑΝ Η ΜΗΚΕΤΙ ΕΙΝΑΙ. ΩΣΤΕ ΦΙΛΟΣΟΦΗΤΕΟΝ ΚΑΙ ΝΕΩ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙ, ΤΩ ΜΕΝ ΟΠΩΣ ΓΗΡΑΣΚΩΝ ΝΕΑΖΗ ΤΟΙΣ ΑΓΑΘΟΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ, ΤΩ ΔΕ ΟΠΩΣ ΝΕΟΣ ΑΜΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΣ Η ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΦΟΒΙΑΝ ΤΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΩΝ, ΜΕΛΕΤΑΝ ΟΥΝ ΧΡΗ ΤΑ ΠΟΙΟΥΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΝ, ΕΙΠΕΡ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΜΕΝ ΑΥΤΗΣ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΜΕΝ, ΑΠΟΥΣΗΣ ΔΕ ΠΑΝΤΑ ΠΡΑΤΤΟΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΤΑΥΤΗΝ ΕΧΕΙΝ.
123 Α ΔΕ ΣΟΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΑΡΗΓΓΕΛΛΟΝ, ΤΑΥΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΑ, ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ ΤΑΥΤ’ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΩΝ. ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΖΩΟΝ ΑΦΘΑΡΤΟΝ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΝΟΜΙΖΩΝ, ΩΣ Η ΚΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΟΗΣΙΣ ΥΠΕΓΡΑΦΗ, ΜΗΘΕΝ ΜΗΤΕ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ ΜΗΤΕ ΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΟΣ ΑΝΟΙΚΕΙΟΝ ΑΥΤΩ ΠΡΟΣΑΠΤΕ, ΠΑΝ ΔΕ ΤΟ ΦΥΛΑΤΤΕΙΝ ΑΥΤΟΥ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑ ΑΦΘΑΡΣΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΝ ΔΟΞΑΖΕ. ΘΕΟΙ ΜΕΝ ΓΑΡ ΕΙΣΙΝ, ΕΝΑΡΓΗΣ ΓΑΡ ΑΥΤΩΝ ΕΣΤΙΝ Η ΓΝΩΣΙΣ, ΟΙΟΥΣ Δ’ ΑΥΤΟΥΣ <ΟΙ> ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ, ΟΥΚ ΕΙΣΙΝ, ΟΥ ΓΑΡ ΦΥΛΑΤΤΟΥΣΙΝ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ. ΑΣΕΒΗΣ ΔΕ ΟΥΧ Ο ΤΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΘΕΟΥΣ ΑΝΑΙΡΩΝ,
124 ΑΛΛ’ Ο ΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΔΟΞΑΣ ΘΕΟΙΣ ΠΡΟΣΑΠΤΩΝ, ΟΥ ΓΑΡ ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ ΕΙΣΙΝ ΑΛΛ’ ΥΠΟΛΗΨΕΙΣ ΨΕΥΔΕΙΣ ΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΥΠΕΡ ΘΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΕΝΘΕΝ ΑΙ ΜΕΓΙΣΤΑΙ ΒΛΑΒΑΙ ΑΙΤΙΑΙ ΤΟΙΣ ΚΑΚΟΙΣ ΕΚ ΘΕΩΝ ΕΠΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΑΙ. ΤΑΙΣ ΓΑΡ ΙΔΙΑΙΣ ΟΙΚΕΙΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΕΤΑΙΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΠΑΝ ΤΟ ΜΗ ΤΟΙΟΥΤΟΝ ΩΣ ΑΛΛΟΤΡΙΟΝ ΝΟΜΙΖΟΝΤΕΣ.
ΣΥΝΕΘΙΖΕ ΔΕ ΕΝ ΤΩ ΝΟΜΙΖΕΙΝ ΜΗΔΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΕΠΕΙ ΠΑΝ ΑΓΑΘΟΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΝ ΕΝ ΑΙΣΘΗΣΕΙ, ΣΤΕΡΗΣΙΣ ΔΕ ΕΣΤΙΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ. ΟΘΕΝ ΓΝΩΣΙΣ ΟΡΘΗ ΤΟΥ ΜΗΘΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΟΝ ΠΟΙΕΙ ΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΘΝΗΤΟΝ, ΟΥΚ ΑΠΕΙΡΟΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΙΣΑ
125 ΧΡΟΝΟΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΑΦΕΛΟΜΕΝΗ ΠΟΘΟΝ. ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΕΣΤΙΝ ΕΝ ΤΩ ΖΗΝ ΔΕΙΝΟΝ ΤΩ ΚΑΤΕΙΛΗΦΟΤΙ ΓΝΗΣΙΩΣ ΤΟ ΜΗΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙΝ ΕΝ ΤΩ ΜΗ ΖΗΝ ΔΕΙΝΟΝ. ΩΣΤΕ ΜΑΤΑΙΟΣ Ο ΛΕΓΩΝ ΜΕΛΛΩΝ. Ο ΓΑΡ ΠΑΡΟΝ ΟΥΚ ΕΝΟΧΛΕΙ, ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟΝ ΚΕΝΩΣ ΛΥΠΕΙ. ΤΟ ΦΡΙΚΩΔΕΣΤΑΤΟΝ ΟΥΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΥΘΕΝ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ, ΕΠΕΙΔΗΠΕΡ ΟΤΑΝ ΜΕΝ ΗΜΕΙΣ ΩΜΕΝ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΥ ΠΑΡΕΣΤΙΝ, ΟΤΑΝ ΔΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΡΗ, ΤΟΘ’ ΗΜΕΙΣ ΟΥΚ ΗΜΕΙΣ ΟΥΚ ΕΣΜΕΝ. ΟΥΤΕ ΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥΤΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΕΤΕΛΕΥΤΗΚΟΤΑΣ, ΕΠΕΙΔΗΠΕΡ ΠΕΡΙ ΟΥΣ ΜΕΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ, ΟΙ Δ’ ΟΥΚΕΤΙ ΕΙΣΙΝ. ΑΛΛ’ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ ΟΤΕ ΜΕΝ ΩΣ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΦΕΥΓΟΥΣΙΝ, ΟΤΕ ΔΕ ΩΣ
126 ΑΝΑΠΑΥΣΙΝ ΤΩΝ ΕΝ ΤΩ ΖΗΝ <ΚΑΚΩΝ ΑΙΡΟΥΝΤΑΙ. Ο ΔΕ ΣΟΦΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΖΗΝ> ΟΥΤΕ ΦΟΒΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΗ ΖΗΝ, ΟΥΤΕ ΓΑΡ ΑΥΤΩ ΠΡΟΣΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΖΗΝ ΟΥΤΕ ΔΟΞΑΖΕΙ ΚΑΚΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΤΟ ΜΗ ΖΗΝ, ΩΣΠΕΡ ΔΕ ΤΟ ΣΙΤΙΟΝ ΟΥ ΤΟ ΠΛΕΙΟΝ ΠΑΝΤΩΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΗΔΙΣΤΟΝ ΑΙΡΕΙΤΑΙ, ΟΥΤΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΝ ΟΥ ΤΟΝ ΜΗΚΙΣΤΟΝ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΗΔΙΣΤΟΝ ΚΑΡΠΙΖΕΤΑΙ. Ο ΔΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΛΩΝ ΤΟΝ ΜΕΝ ΝΕΟΝ ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ, ΤΟΝ ΔΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΝ, ΕΥΗΘΗΣ ΕΣΤΙΝ ΟΥ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΣΠΑΣΤΟΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΗΝ ΤΟΥ ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΛΩΣ ΑΠΟΘΝΗΣΚΕΙΝ. ΠΟΛΥ ΔΕ ΧΕΙΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΛΕΓΩΝ ΚΑΛΟΝ ΜΕΝ ΜΗ ΦΥΝΑΙ
ΦΥΝΤΑ Δ’ ΟΠΩΣ ΩΚΙΣΤΑ ΠΥΛΑΣ ΑΙΔΑΟ ΠΕΡΗΣΑΙ.
127 ΕΙ ΜΕΝ ΓΑΡ ΠΕΠΟΙΘΩΣ ΤΟΥΤΟ ΦΗΣΙΝ, ΠΩΣ ΟΥΚ ΑΠΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΖΗΝ; ΕΝ ΕΤΟΙΜΩ ΓΑΡ ΑΥΤΩ ΤΟΥΤ’ ΕΣΤΙΝ, ΕΙΠΕΡ ΗΝ ΒΕΒΟΥΛΕΥΜΕΝΟΝ ΑΥΤΩ ΒΕΒΑΙΩΣ, ΕΙ ΔΕ ΜΩΚΩΜΕΝΟΣ, ΜΑΤΑΙΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΟΥΚ ΕΠΙΔΕΧΟΜΕΝΟΙΣ. ΜΝΗΜΟΝΕΥΤΕΟΝ ΔΕ ΩΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ <ΟΥΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΗΜΕΤΕΡΟΝ> ΟΥΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΟΥΧ ΗΜΕΤΕΡΟΝ, ΙΝΑ ΜΗΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΣΜΕΝΩΜΕΝΩΣ ΕΣΟΜΕΝΟΝ ΜΗΤΕ ΑΠΕΛΠΙΖΩΜΕΝ ΩΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΥΚ ΕΣΟΜΕΝΟΝ.
ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΟΝ ΔΕ ΩΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΑΙ ΜΕΝ ΕΙΣΙ ΦΥΣΙΚΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΚΕΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΙ ΜΕΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΦΥΣΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΤΩΝ ΔΕ ΑΝΑΓΚΑΙΝ ΑΙ ΜΕΝ ΠΡΟΣ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΝ ΕΙΣΙΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑΙ, ΑΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥ
128 ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΟΧΛΗΣΙΑΝ, ΑΙ ΔΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟΥΤΩΝ ΓΑΡ ΑΠΛΑΝΗΣ ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΣΑΝ ΑΙΡΕΣΙΝ ΚΑΙ ΦΥΓΗΝ ΕΠΑΝΑΓΕΙΝ ΟΙΔΕΝ ΕΠΙ ΤΗΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΥΓΙΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ <ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ> ΑΤΑΡΑΞΙΑΝ, ΕΠΕΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΣ ΖΗΝ ΕΣΤΙ ΤΕΛΟΣ. ΤΟΥΤΟΥ ΓΑΡ ΧΑΡΙΝ ΠΑΝΤΑ ΠΡΑΤΤΟΜΕΝ, ΟΠΩΣ ΜΗΤΕ ΑΛΓΩΜΕΝ ΜΗΤΕ ΤΑΡΒΩΜΕΝ, ΟΤΑΝ ΔΕ ΑΠΑΞ ΤΟΥΤΟ ΠΕΡΙ ΗΜΑΣ ΓΕΝΗΤΑΙ, ΛΥΕΤΑΙ ΠΑΣ Ο ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΧΕΙΜΩΝ, ΟΥΚ ΕΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΖΨΟΥ ΒΑΔΙΖΕΙΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΕΝΔΕΟΝ ΤΙ ΚΑΙ ΖΗΤΕΙΝ ΕΤΕΡΟΝ Ω ΤΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΓΑΘΟΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΑΙ. ΤΟΤΕ ΓΑΡ ΗΔΟΝΗΣ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ, ΟΤΑΝ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΠΑΡΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗΝ ΑΛΓΩΜΕΝ, ΟΤΑΝ ΔΕ ΜΗ ΑΛΓΩΜΕΝ,> ΟΥΚΕΤΙ ΤΗΣ ΗΔΟΝΗΣ ΔΕΟΜΕΘΑ.
ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗΝ ΑΡΧΗΝ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΛΕΓΟΜΕΝ
129 ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΣ ΖΗΝ. ΤΥΑΤΗΝ ΓΑΡ ΑΓΑΘΟΝ ΠΡΩΤΟΝ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΝ ΕΓΝΩΜΕΝ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑΥΤΗΣ ΚΑΤΑΡΧΟΜΕΘΑ ΠΑΣΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΥΓΗΣ, ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑΥΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΩΜΕΝ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙ ΤΩ ΠΑΘΕΙ ΠΑΝ ΑΓΑΘΟΝ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ. ΚΑΙ ΕΠΕΙ ΠΡΩΤΟΝ ΑΓΑΘΟΝ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΥΤΟΝ, ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΟΥ ΠΑΣΑΝ ΗΔΟΝΗΝ ΑΙΡΟΥΜΕΘΑ, ΑΛΛ’ ΕΣΤΙΝ ΟΤΕ ΠΟΛΛΑΣ ΗΔΟΝΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΜΕΝ, ΟΤΑΝ ΠΛΕΙΟΝ ΗΜΙΝ ΤΟ ΔΥΣΧΕΡΕΣ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΕΠΗΤΑΙ, ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΣ ΑΛΓΗΔΟΝΑΣ ΗΔΟΝΩΝ ΚΡΕΙΤΤΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ, ΕΠΕΙΔΑΝ ΜΕΙΖΩΝ ΗΜΙΝ ΗΔΟΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗ ΠΟΛΥΝ ΧΡΟΝΟΝ ΥΠΟΜΕΙΝΑΣΙ ΤΑΣ ΑΛΓΗΔΟΝΑΣ. ΠΑΣΑ ΟΥΝ ΗΔΟΝΗ ΔΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΝ ΕΧΕΙΝ ΟΙΚΕΙΑΝ ΑΓΑΘΟΝ, ΟΥ ΠΑΣΑ ΜΕΝΤΟΙ ΑΙΡΕΤΗ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΑΛΓΗΔΩΝ ΠΑΣΑ ΚΑΚΟΝ, ΟΥ ΠΑΣΑ ΔΕ ΑΕΙ
130 ΦΕΥΚΤΗ ΠΕΦΥΚΥΙΑ. ΤΗ ΜΕΝΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΩΝ ΒΛΕΨΕΙ ΤΑΥΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΡΙΝΕΙΝ ΚΑΘΗΚΕΙ. ΧΡΩΜΕΘΑ ΓΑΡ ΤΩ ΜΕΝ ΑΓΑΘΩ ΚΑΤΑ ΤΙΝΑΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΩΣ ΚΑΚΩ, ΤΩ ΔΕ ΚΑΚΩ ΤΟΥΜΠΑΛΙΝ ΩΣ ΑΓΑΘΩ.
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΝ ΔΕ ΑΓΑΘΟΝ ΜΕΓΑ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ, ΟΥΧ ΙΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΙΣ ΟΛΙΓΟΙΣ ΧΡΩΜΕΘΑ, ΑΛΛ’ ΟΠΩΣ ΕΑΝ ΜΗ ΕΧΩΜΕΝ ΤΑ ΠΟΛΛΑ, ΤΟΙΣ ΟΛΙΓΟΙΣ ΑΡΚΩΜΕΘΑ, ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΓΝΗΣΙΩΣ ΟΤΙ ΗΔΙΣΤΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΑΠΟΛΑΥΟΥΣΙΝ ΟΙ ΗΚΙΣΤΑ ΤΑΥΤΗΣ ΔΕΟΜΕΝΟΙ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΝ ΦΥΣΙΚΟΝ ΠΑΝ ΕΥΠΟΡΙΣΤΟΝ ΕΣΤΙ, ΤΟ ΔΕ ΚΕΝΟΝ ΔΥΣΠΟΡΙΣΤΟΝ, ΟΤΙ ΤΕ ΛΙΤΟΙ ΧΥΛΟΙ ΙΣΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙ ΔΙΑΙΤΗ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗΝ ΕΠΙΦΕΡΟΥΣΙΝ, ΟΤΑΝ ΑΠΑΝ ΤΟ
131 ΑΛΓΟΥΝ ΚΑΤ’ ΕΝΔΕΙΑΝ ΕΞΑΙΡΕΘΗ, ΚΑΙ ΜΑΖΑ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΤΗΝ ΑΚΡΟΤΑΤΗΝ ΑΠΟΔΙΔΩΣΙΝ ΗΔΟΝΗΝ, ΕΠΕΙΔΑΝ ΕΝΔΕΩΝ ΤΙΣ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΕΝΕΓΚΗΤΑΙ. ΤΟ ΣΥΝΕΘΙΖΕΙΝΟΥΝ ΕΝ ΤΑΙΣ ΑΠΛΑΙΣ ΚΑΙ ΟΥ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΙ ΔΙΑΙΤΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΕΣΤΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΤΙΚΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΟΚΝΟΝ ΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΙΝ ΕΚ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΟΙΣ ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΗΜΑΣ ΔΙΑΤΙΘΗΣΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗΝ ΑΦΟΒΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ. ΟΤΑΝ ΟΥΝ ΛΕΓΩΜΕΝ ΗΔΟΝΗΝ ΤΕΛΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙΝ, ΟΥ ΤΑΣ ΤΩΝ ΑΣΩΤΩΝ ΗΔΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΕΝ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙ ΚΕΙΜΕΝΑΣ ΛΕΓΟΜΕΝ, ΩΣ ΤΙΝΕΣ ΑΓΝΟΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΥΧ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ Η ΚΑΚΩΣ ΕΚΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΗΤΕ ΑΛΓΕΙΝ ΚΑΤΑ ΣΩΜΑ ΜΗΤΕ ΤΑΡΑΤΤΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΨΥΧΗΝ,
132 ΟΥ ΓΑΡ ΠΟΤΟΙ ΚΑΙ ΚΩΜΟΙ ΣΥΝΕΙΡΟΝΤΕΣ ΟΥΔ’ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΥΔ’ ΙΧΘΥΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΟΣΑ ΦΕΡΕΙ ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΟΝ ΗΔΥΝ ΓΕΝΝΑ ΒΙΟΝ, ΑΛΛΑ ΝΗΦΩΝ ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΙΤΙΑΣ ΕΞΕΡΕΥΝΩΝ ΠΑΣΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΔΟΞΑΣ ΕΞΕΛΑΥΝΩΝ, ΕΞ ΩΝ ΠΛΕΙΣΤΟΣ ΤΑΣ ΨΥΧΑΣ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΘΟΡΥΒΟΣ.
ΤΟΥΤΩΝ ΔΕ ΠΑΝΤΩΝ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟΝ ΑΓΑΘΟΝ ΦΡΟΝΗΣΙΣ. ΔΙΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΟΝΗΣΙΣ, ΕΞ ΗΣ ΑΙ ΛΟΙΠΑΙ ΠΑΣΑΙ ΠΕΦΥΚΑΣΙΝ ΑΡΕΤΑΙ, ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ ΩΣ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΗΔΕΩΣ ΖΗΝ ΑΝΕΥ ΤΟΥ ΦΡΟΝΙΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ <ΟΥΔΕ ΦΡΟΝΙΜΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ> ΑΝΕΥ ΤΟΥ ΗΔΕΩΣ. ΣΥΜΠΕΦΥΚΑΣΙ ΓΑΡ ΑΙ ΑΡΕΤΑΙ ΤΩ ΖΗΝ ΗΔΕΩΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΝ ΗΔΕΩΣ ΤΟΥΤΩΝ ΣΤΕΙΝ ΑΧΩΡΙΣΤΟΝ.
133 ΕΠΕΙ ΤΙΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΙΤΤΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΘΕΩΝ ΟΣΙΑ ΔΟΞΑΖΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΑΦΟΒΩΝ ΕΧΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΠΙΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΟΥ ΤΕΛΟΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΝ ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΠΕΡΑΣ ΩΣ ΕΣΤΙΝ ΕΥΣΥΜΠΛΗΡΩΤΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΕΥΠΟΡΙΣΤΟΝ ΔΙΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ, ΤΟ ΔΕ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΩΣ Η ΧΡΟΝΟΥΣ Η ΠΟΝΟΥΣ ΕΧΕΙ ΒΡΑΧΕΙΣ; ΤΗΝ ΔΕ ΥΠΟ ΤΙΝΩΝ ΔΕΣΠΟΤΙΝ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗΝ ΠΑΝΤΩΝ ΑΓΓΕΛΟΝΤΟΣ (<ΛΕΓΕΙ ΕΝ ΑΛΛΟΙΣ ΓΕΝΕΣΘΑΙ Α ΜΕΝ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗΝ>, Α ΔΕ ΑΠΟ ΤΥΧΗΣ, Α ΔΕ ΠΑΡ’ ΗΜΑΣ, ΔΙΑ ΤΟ ΤΗΝ ΜΕΝ ΑΝΑΓΚΗΝ ΑΝΥΠΕΥΘΥΝΟΝ ΕΙΝΑΙ, ΤΗΝ ΔΕ ΤΥΧΗΝ ΑΣΤΑΤΟΝ ΟΡΑΝ, ΤΟ ΔΕ ΠΑΡ’ ΗΜΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΟΝ, Ω ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΜΠΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
134 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ ΠΕΦΥΚΕΝ)- ΕΠΕΙ ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΗΝ ΤΩ ΠΕΡΙ ΘΕΩΝ ΜΥΘΩ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥΘΕΙΝ Η ΤΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΥΕΙΝ, Ο ΜΕΝ ΓΑΡ ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΘΕΩΝ ΔΙΑ ΤΙΜΗΣ, Η ΔΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗΝ – ΤΗΝ ΔΕ ΤΥΧΗΝ ΟΥΤΕ ΘΕΟΝ ΩΣ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙΝ ΥΠΟΛΑΜΒΑΝΩΝ – ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΑΤΑΚΤΩΣ ΘΕΩ ΠΡΑΤΤΕΤΑΙ – ΟΥΤΕ ΑΒΕΒΑΙΟΝ ΑΙΤΙΑΝ - <ΟΥΚ> ΟΙΕΤΑΙ ΜΕΝ ΓΑΡ ΑΓΑΘΟΝ Η ΚΑΚΟΝ ΕΚ ΤΑΥΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΩΣ ΖΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ ΔΙΔΟΣΘΑΙ, ΑΡΧΑΣ ΜΕΝΤΟΙ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΑΘΩΝ Η
135 ΚΑΚΩΝ ΥΠΟ ΤΑΥΤΗΣ ΧΟΡΗΓΕΙΣΘΑΙ – ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩΝ ΕΥΛΟΓΙΣΤΩΣ ΑΤΥΧΕΙΝ Η ΑΛΟΓΙΣΤΩΣ ΕΥΤΥΧΕΙΝ – ΒΕΛΤΙΟΝ ΓΑΡ ΕΝ ΤΑΙΣ ΠΡΑΞΕΣΙ ΤΟ ΚΑΛΩΣ ΚΡΙΘΕΝ <ΜΗ ΟΡΘΩΘΗΝΑΙ Η ΤΟ ΜΗ ΚΑΛΩΣ ΚΡΙΘΕΝ> ΟΡΘΩΘΗΝΑΙ ΔΙΑ ΤΑΥΤΗΝ.
ΤΑΥΤΑ ΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΤΟΙΣ ΣΥΓΓΕΝΗ ΜΕΛΕΤΑ ΠΡΟΣ ΣΕΑΥΤΟΝ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΝΥΚΤΟΣ ΠΡΟΣ <ΤΕ> ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΣΕΑΥΤΩ, ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΥΘ’ ΥΠΑΡ ΟΥΤ’ ΟΝΑΡ ΔΙΑΤΑΡΑΧΘΗΣΗ, ΖΗΣΗ ΔΕ ΩΣ ΘΕΟΣ ΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ. ΟΥΘΕΝ ΓΑΡ ΕΟΙΚΕ ΘΝΗΤΩ ΖΩΩ ΖΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝ ΑΘΑΝΑΤΟΙΣ ΑΓΑΘΟΙΣ.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΠΥΘΟΚΛΗ
________________________________________
7.83 ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΠΥΘΟΚΛΕΙ ΧΑΙΡΕΙΝ.
84 ΗΝΕΓΚΕ ΜΟΙ ΚΛΕΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗΝ ΠΑΡΑ ΣΟΥ,ΕΝ Η ΦΙΛΟΦΡΟΝΟΥΜΕΝΟΣ ΤΕ ΠΕΡΙ ΗΜΑΣ ΔΙΕΤΕΛΕΙΣ ΑΞΙΩΣ ΤΗΣ ΗΜΕΤΕΡΑΣ ΠΕΡΙ ΣΕΑΥΤΟΝ ΣΠΟΥΔΗΣ, ΚΑΙ ΟΥΚ ΑΠΙΘΑΝΩΣ ΕΠΕΙΡΩ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΙΝ ΤΩΝ ΕΙΣ ΜΑΚΑΡΙΟΝ ΒΙΟΝ ΣΥΝΤΕΙΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΩΝ, ΕΔΕΟΥ ΤΕ ΣΕΑΥΤΩ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΥΝΤΟΜΟΝ ΚΑΙ ΕΥΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΝ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΙ, ΙΝΑ ΡΑΔΙΩΣ ΜΝΗΜΟΝΕΥΗΣ, ΤΑΓΑΡ ΕΝ ΑΛΛΟΙΣ ΗΜΙΝ ΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΔΥΣΜΝΗΜΟΝΕΥΤΑ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙΤΟΙ, ΩΣ ΕΦΗΣ, ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΤΑ ΒΑΣΤΑΖΕΙΣ, ΗΜΕΙΣ ΔΕ ΗΔΕΩΣ ΤΕ ΣΟΥ ΤΗΝ ΔΕΗΣΙΝ ΑΠΕΔΕΞΑ-
85 -ΜΕΘΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΣΙΝ ΗΔΕΙΑΙΣ ΣΥΝΕΣΧΕΘΗΜΕΝ, ΓΡΑΨΑΝΤΕΣ ΟΥΝ ΤΑ ΛΟΙΠΟΑ ΠΑΝΤΑ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝ ΑΠΕΡ ΗΞΙΩΣΑΣ ΠΟΛΛΟΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΣ ΕΣΟΜΕΝΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΑ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΑΤΑ ΤΑΥΤΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΙΣ ΝΕΩΣΤΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΓΝΗΣΙΟΥ ΓΕΥΟΜΕΝΟΙΣ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΕΙΣ ΑΣΧΟΛΙΑΣ ΒΑΘΥΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΤΙΝΟΣ ΕΜΠΕΠΛΕΓΜΕΝΟΙΣ. ΚΑΛΩΣ ΔΗ ΑΥΤΑ ΔΙΑΛΑΒΕ, ΚΑΙ ΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΧΩΝ ΟΞΕΩΣ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΕ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΩΝ ΕΝ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΕΠΙΤΟΜΗ ΠΡΟΣ ΗΡΟΔΟΤΟΝ ΑΠΕΣΤΕΙΛΑΜΕΝ.
ΠΡΩΤΟΝ ΜΕΝ ΟΥΝ ΜΗ ΑΛΛΟ ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΠΕΡΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΑΦΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΩΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΤΕΛΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΝ <ΔΕΙ> ΕΙΝΑΙ ΗΠΕΡ ΑΤΑΡΑΞΙΑΝ
86 ΚΑΙ ΠΙΣΤΙΝ ΒΕΒΑΙΟΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ, <ΚΑΙ> ΜΗΤΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΝ [ΚΑΙ] ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΣΘΑΙ ΜΗΤΕ ΟΜΟΙΑΝ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑΝ ΕΧΕΙΝ Η ΤΟΙΣ ΠΕΡΙ ΒΙΩΝ ΛΟΓΟΙΣ Η ΤΟΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΛΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΣΙΝ, ΟΙΟΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΝ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗΣ ΦΥΣΙΣ ΕΣΤΙΝ, Η ΟΤΙ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ. [Η] ΟΣΑ ΜΟΝΑΧΗΝ ΕΧΕΙ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΝ, ΟΠΕΡ ΕΠΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΟΥΧ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΑ ΓΕ ΠΛΕΟΝΑΧΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΕΩΣ ΑΙΤΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΑΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΣΙ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΝ. ΟΥ ΓΑΡ ΚΑΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΗΤΕΟΝ, ΑΛΛ’ ΩΣ ΤΑ
87 ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΚΑΛΕΙΤΑΙ ΟΥ ΓΑΡ ΙΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΗΣ ΔΟΞΗΣ Ο ΒΙΟΣ ΗΜΩΝ ΕΧΕΙ ΧΡΕΙΑΝ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΑΘΟΡΥΒΩΣ ΗΜΑΣ ΖΗΝ. ΠΑΝΤΑ ΜΕΝ ΟΥΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΣΕΙΣΤΩΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΠΛΕΟΝΑΧΟΝ ΤΡΟΠΟΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ, ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΝ ΥΠΕΡ ΑΥΤΩΝ ΔΕΟΝΤΩΣ ΚΑΤΑΛΙΠΗ, ΟΤΑΝ ΔΕ ΤΙΣ ΤΟ ΜΕΝ ΑΠΟΛΙΠΗ, ΤΟ ΔΕ ΕΚΒΑΛΗ ΟΜΟΙΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΟΝ ΤΩ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩ, ΔΗΛΟΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚ ΠΑΝΤΟΣ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ, ΕΠΙ ΔΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟΝ ΚΑΤΑΡΡΕΙ. ΣΗΜΕΙΑ Δ’ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΕΡΕΙ ΤΩΝ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΤΙΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ, Α ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΥΠΑΡΧΕΙ, ΚΑΙ ΟΥ ΤΑ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΑΥΤΑ ΓΑΡ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ.
88 ΤΟ ΜΕΝΤΟΙ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΕΚΑΣΤΟΥ ΤΗΡΗΤΕΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΤΟΥΤΩ ΔΙΑΙΡΕΤΕΟΝ, Α ΟΥΚ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙΤΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΓΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ.
ΚΟΣΜΟΣ ΕΣΤΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΙΣ ΟΥΡΑΝΟΥ, ΑΣΤΡΑ ΤΕ ΚΑΙ ΓΗΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΣΑ, ΑΠΟΤΟΜΗΝ ΕΧΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ [ΚΑΤΑ]ΛΗΓΟΥΣΑ ΕΝ ΠΕΡΑΤΙ Η ΑΡΑΙΩ Η ΠΥΚΝΩ ΚΑΙ ΟΥ ΛΥΟΜΕΝΟΥ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΕΝ ΑΥΤΩ ΣΥΓΧΥΣΙΝ ΛΗΨΕΤΑΙ-, [ΚΑΙ ΛΗΓΟΥΣΑΝ] Η ΕΝ ΠΕΡΙΑΓΟΜΕΝΩ Η ΕΚ ΣΤΑΣΙΝ ΕΧΟΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΝ Η ΤΡΙΓΩΝΟΝ Η ΟΙΑΝ ΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΝ, ΠΑΝΤΑΧΩΣ ΓΑΡ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ, ΤΩΝ ΓΑΡ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΥΔΕΝ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙ <ΕΝ> ΤΩΔΕ ΤΩ ΚΟΣΜΩ, ΕΝ Ω
89 ΛΗΓΟΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΝ. ΟΤΙ ΔΕ ΚΑΙ ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΕΙΣΙΝ ΑΠΕΙΡΟΙ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΣΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΝ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΙΟΥΤΟΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ (ΚΑΙ ΕΝ ΚΟΣΜΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΣΜΙΩ, Ο ΛΕΓΟΜΕΝ ΜΕΤΑΞΥ ΚΟΣΜΩΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ) ΕΝ ΠΟΛΥΚΕΝΩ ΤΟΠΩ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΝ ΜΕΓΑΛΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΕΝΩ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΤΙΝΕΣ ΦΑΣΙΝ, ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΤΙΝΩΝ ΣΠΕΡΜΑΤΩΝ ΡΥΕΝΤΩΝ ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΜΕΤΑΚΟΣΜΙΟΥ Η ΑΠΟ ΠΛΕΙΟΝΩΝ ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΟΝ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΙΟΥΝΤΩΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΝ ΤΟΠΟΝ, ΕΑΝ ΟΥΤΩ ΤΥΧΗ, ΚΑΙ ΕΠΑΡΔΕΥΣΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΣ ΕΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΤΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΝΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΝ
90 ΠΡΟΣΔΟΧΗΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΟΙΕΙΣΘΑΙ. ΟΥ ΓΑΡ ΑΘΡΟΙΣΜΟΝ ΔΕΙ ΜΟΝΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΟΥΔΕ ΔΙΝΟΝ ΕΝ Ω ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΚΟΣΜΟΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΕΝΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΞΑΖΟΜΕΝΟΝ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ, ΑΥΞΕΣΘΑΙ ΤΕ, ΕΩΣ ΑΝ ΕΤΕΡΩ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΚΑΘΑΠΕΡ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ ΦΗΣΙ ΤΙΣ. ΤΟΥΤΟ ΓΑΡ ΜΑΧΟΜΕΝΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ.
ΗΛΙΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΣΤΡΑ <ΟΥ> ΚΑΘ’ ΕΑΥΤΑ ΓΕΝΟΜΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΝ ΕΜΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕΤΟ ΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΣΑ ΓΕ ΔΗ ΣΩΖΕΙ, ΑΛΛ’ ΕΥΘΥΣ ΔΙΕΠΛΑΤΤΕΤΟ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΙΝ ΕΛΑΜΒΑΝΕΝ (ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΤΤΑ) ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΝΗΣΕΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΝ ΤΙΝΩΝ ΦΥΣΕΩΝ, ΗΤΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ Η ΠΥΡΟΕΙΔΩΝ Η ΤΟ ΣΥΝΑΜΦΟΤΕΡΟΝ
91 ΚΑΙ ΓΑΡ ΤΑΥΤΑ ΟΥΤΩΣ Η ΑΙΣΘΗΣΙΣ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ. ΤΟ ΔΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΗΛΙΟΥ ΤΕ <ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗΣ> ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ ΤΗΛΙΚΟΥΤΟΝ ΕΣΤΙΝ ΗΛΙΚΟΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. (ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΙΑ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ, «ΕΙ ΓΑΡ», ΦΗΣΙ, «ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟΒΕΒΛΗΚΕΙ, ΠΟΛΛΩ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΤΗΝ ΧΡΟΑΝ».) ΑΛΛΟ ΓΑΡ ΤΟΥΤΩ ΣΥΜΜΕΤΡΟΤΕΡΟΝ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΟΥΘΕΝ ΕΣΤΙ, ΚΑΤΑ ΔΕ ΤΟ ΚΑΘ’ ΑΥΤΟ ΗΤΟΙ ΜΕΙΖΟΝ ΤΟΥ ΟΡΩΜΕΝΟΥ Η ΜΙΚΡΩ ΕΛΑΤΤΟΝ Η ΤΗΛΙΚΟΥΤΟΝ (ΟΥΧ ΑΜΑ). ΟΥΤΩ ΓΑΡ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΠΥΡΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΙΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΠΑΝ ΔΕ ΤΟ ΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΣΤΗΜΑ ΡΑΔΙΩΣ ΔΙΑΛΥΘΗΣΕΤΑΙ, ΕΑΝ ΤΙΣ ΤΟΙΣ ΕΝΑΡΓΗΜΑΣΙ ΠΡΟΣΕΧΗ, ΟΠΕΡ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ
92 ΒΙΒΛΙΟΙΣ ΔΕΙΚΝΥΜΕΝ. ΑΝΑΤΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΕΙΣ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΝΑΨΙΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΒΕΣΙΝ, ΤΟΙΑΥΤΗΣ ΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΣ (ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΕΚΑΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ), ΩΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΕΙΡΗΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣΘΑΙ, ΟΥΔΕΝ ΓΑΡ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙ. <ΚΑΙ> ΚΑΤ’ ΕΚΦΑΝΕΙΑΝ ΤΕ ΥΠΕΡ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΗΣΙΝ ΤΟ ΠΡΟΕΙΡΗΜΕΝΟΝ ΔΥΝΑΙΤ’ ΑΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ, ΟΥΔΕ ΓΑΡ ΤΙ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΜΑΡΤΥΡΕΙ. ΤΑΣ ΤΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΩΝ ΟΥΚ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΔΙΝΗΝ, Η ΤΟΥΤΟΥ ΜΕΝ ΣΤΑΣΙΝ, ΑΥΤΩΝ ΔΕ ΔΙΝΗΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
93 ΑΝΑΓΚΗΝ ΑΠΟΓΕΝΝΗΘΕΙΣΑΝ (ΕΠ’ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΣΙΑ...) <Η ΚΑΙ> ΚΑΤΑ ΤΙΝΑ ΕΠΙΝΕΜΗΣΙΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΑΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΤΟΠΟΥΣ ΙΟΝΤΟΣ. ΤΡΟΠΑΣ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΛΟΞΩΣΙΝ ΟΥΡΑΝΟΥ ΟΥΤΩΣ ΤΟΙΣ ΧΡΟΝΟΙΣ ΚΑΤΗΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΥ, ΟΜΟΙΩΣ ΔΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΕΡΟΣ ΑΝΤΕΞΩΣΙΝ Η ΚΑΙ ΥΛΗΣ ΑΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΑΣ ΕΧΟΜΕΝΗΣ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΗΣ, ΤΗΣ ΔΕ ΚΑΤΑΛΕΙΠΟΜΕΝΗΣ, Η ΚΑΙ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΔΙΝΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΘΗΝΑΙ ΤΟΙΣ ΑΣΤΡΟΙΣ ΤΟΥΤΟΙΣ, ΩΣΘ’ ΟΙΟΝ ΤΙΝ’ ΕΛΙΚΑ ΚΙΝΕΙΣΘΑΙ. ΠΑΝΤΑ ΓΑΡ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΤΟΙΣ ΣΥΓΓΕΝΗ ΟΥΘΕΝΙ ΤΩΝ ΕΝΑΡΓΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ, ΕΑΝ ΤΙΣ ΑΕΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΜΕΡΩΝ ΕΧΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΕΚΑΣΤΟΝ ΤΟΥΤΩΝ ΔΥΝΗΤΑΙ ΕΠΑΝΑΓΕΙΝ, ΜΗ ΦΟΒΟΥΜΕΝΟΣ ΤΑΣ ΑΝΔΡΑΠΟΔΩΔΕΙΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ ΤΕΧΝΙΤΕΙΑΣ.
94 ΚΕΝΩΣΙΣ ΤΕ ΣΕΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΠΛΗΡΩΣΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΤΡΟΦΗΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥΤΟΥ ΔΥΝΑΙΤ’ ΑΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΑΕΡΟΣ ΟΜΟΙΩΣ, ΕΤΙ ΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΠΡΟΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΚΑΘ’ ΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΚΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΣΟΥΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ, ΕΑΝ ΜΗ ΤΙΣ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΗ ΤΡΟΠΟΝ ΚΑΤΗΓΑΠΗΚΩΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΕΝΩΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΗ, ΟΥ ΤΕΘΕΩΡΗΚΩΣ ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩ ΘΕΩΡΗΣΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ, ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΑΔΥΝΑΤΑ ΘΕΩΡΕΙΝ ΕΠΙΘΥΜΩΝ. ΕΤΙ ΤΕ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ <ΜΕΝ> ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗΝ ΕΞ ΕΑΥΤΗΣ ΕΧΕΙΝ ΤΟ ΦΩΣ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ
95 ΔΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΚΑΙ ΓΑΡ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΝ ΕΞ ΕΑΥΤΩΝ ΕΧΟΝΤΑ, ΠΟΛΛΑ ΔΕ ΑΦ’ ΕΤΕΡΩΝ. ΚΑΙ ΟΥΘΕΝ ΕΜΠΟΔΟΣΤΑΤΕΙ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ, ΕΑΝ ΤΙΣ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΧΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΑΕΙ ΜΝΗΜΗΝ ΕΧΗ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΑΥΤΟΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΜΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΘΕΩΡΗ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΒΛΕΠΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΑΥΤ’ ΟΓΚΟΙ ΜΑΤΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΕΠΗ ΑΛΛΟΤΕ ΑΛΛΩΣ ΕΠΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΝ ΤΡΟΠΟΝ. Η ΔΕ ΕΜΦΑΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΝ ΑΥΤΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΜΕΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΝ ΜΕΡΝ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΠΡΟΣΘΗΣΙΝ, ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΟΤ’ ΑΝ ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΩΡΟΙΝΤΟ ΤΟ
96 ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΙ. ΕΠΙ ΠΑΝΤΩΝ ΓΑΡ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΗΝ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΙΧΝΕΥΣΙΝ ΟΥ ΠΡΟΕΤΕΟΝ. ΗΝ ΓΑΡ ΤΙΣ Η ΜΑΧΟΜΕΝΟΣ ΤΟΙΣ ΕΝΑΡΓΗΜΑΣΙΝ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΗ ΔΥΝΗΣΕΤΑΙ ΑΤΑΡΑΞΙΑΣ ΓΝΗΣΙΟΥ ΜΕΤΑΛΑΒΕΙΝ.
ΕΚΛΕΙΨΙΣ ΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΗΣ ΔΥΝΑΤΑΙ ΜΕΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΒΕΣΙΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΗΜΙΝ ΤΟΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΓΙΝΟΜΕΝΟΝ, ΚΑΙ ΕΤΙ ΚΑΤ’ ΕΠΙΠΡΟΣΘΗΣΙΝ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ, Η ΓΗΣ Η ΟΥΡΑΝΟΥ Η ΤΙΝΟΣ ΕΤΕΡΟΥ ΤΟΙΟΥΤΟΥ. ΚΑΙ ΩΔΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΝΘΕΩΡΗΤΕΟΝ, ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΜΑ ΣΥΓΚΥΡΗΣΕΙΣ ΤΙΝΩΝ ΟΤΙ ΟΥΚ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ. (ΕΝ ΔΕ ΤΗ ΙΒ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΥΤΑ ΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ, ΗΛΙΟΝ ΕΚΛΕΙΠΕΙΝ ΣΕΛΗΝΗΣ ΕΠΙΣΚΟΤΟΥΣΗΣ, ΣΕΛΗΝΗΝ ΔΕ ΤΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΚΙΑΣΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΧΩΡΗΣΙΝ. ΤΟΥΤΟ ΔΕ ΚΑΙ ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΕΠΙΚΟΥ-
97 -ΡΕΙΟΣ ΕΝ ΤΗ Α ΤΩΝ ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ). ΕΤΙ ΤΕ ΤΑΞΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΤΩΝ ΤΥΧΟΝΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΛΑΜΒΑΝΕΣΘΩ, ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΦΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑΥΤΑ ΜΗΔΑΜΗ ΠΡΟΣΑΓΕΣΘΩ, ΑΛΛ’ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΘΩ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΠΑΣΗ ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΙ. ΩΣ ΕΙ ΤΟΥΤΟ ΜΗ ΠΡΑΧΘΗΣΕΤΑΙ, ΑΠΑΣΑ Η ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΜΑΤΑΙΑ ΕΣΤΑΙ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΤΙΣΙΝ ΗΔΗ ΕΓΕΝΕΤΟ ΟΥ ΔΥΝΑΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΕΦΑΨΑΜΕΝΟΙΣ, ΕΙΣ ΔΕ ΤΟ ΜΑΤΑΙΟΝ ΕΚΠΕΣΟΥΣΙ ΤΩ ΚΑΘ’ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙΕΣΘΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ, ΤΟΥΣ Δ’ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΝ ΕΚΒΑΛΛΕΙΝ ΕΙΣ ΤΕ ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟΝ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, Α ΔΕΙ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΣΘΑΙ, ΜΗ ΔΥΝΑΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΘΕΩΡΕΙΝ.
98 ΜΗΚΗ ΝΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΩΝ ΠΑΡΑΛΛΑΤΟΝΤΑ... ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΗΛΙΟΥ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΒΡΑΔΕΙΑΣ <ΚΑΙ> (ΥΠΕΡ ΓΗΣ) ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΗΚΗ ΤΟΠΩΝ ΠΑΡΑΛΛΟΤΟΝΤΑ ... (ΚΑΙ ΤΟΠΟΥΣ ΤΙΝΑΣ ΠΕΡΑΙΟΥΝΤΑ ΤΑΧΙΟΝ), ΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΗΜΙΝ ( Η ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ) ΤΙΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, ΟΙΣ ΣΥΜΦΩΝΩΣ ΔΕΙ ΛΕΓΕΙΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ. ΟΙ ΔΕ ΤΟ ΕΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΕΣ ΤΟΙΣ ΤΕ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥ Η ΔΥΝΑΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩ ΘΕΩΡΗΣΑΙ ΔΙΑΠΕΠΤΩΚΑΣΙΝ.
ΕΠΙΣΗΜΑΣΙΑΙ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΓΚΥΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙΡΩΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΜΦΑΝΕΣΙ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΖΩΟΙΣ, ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΕΤΕΡΟΙΩΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΑΣ, ΑΜΦΟΤΕΡΑ
99 ΓΑΡ ΤΑΥΤΑ ΟΥΜΑΧΕΤΑΙ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ. ΕΠΙ ΔΕ ΠΟΙΟΙΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΤΟ Η ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΑΙΤΙΟΝ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΟΥΚ ΕΣΤΙ ΣΥΝΙΔΕΙΝ.
ΝΕΦΗ ΔΥΝΑΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑΣΘΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΙΛΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΕΡΙΠΛΟΚΑΣ ΑΛΛΗΛΟΥΧΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΤΟΥΤΟ ΤΕΛΕΣΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΑΠΟ ΤΕ ΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΕΙΟΥΣ ΑΙ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΟΥΚ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ. ΗΔΗ Δ’ ΑΠ’ ΑΥΤΩΝ Η ΜΕΝ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ, Η ΔΕ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΥΔΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑΙ
100 ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ, ΕΤΙ ΤΕ (ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΑΠΟΦΟΡΑΝ ΑΠΟ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΤΟΠΩΝ) ΚΑΙ ΔΙ’ ΑΕΡΟΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ, ΒΙΑΙΟΤΕΡΑΣ ΕΠΑΡΔΕΥΣΕΩΣ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΝΩΝ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΟΙΑΥΤΑΣ ΕΠΙΠΕΜΨΕΙΣ.
ΒΡΟΝΤΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΟΙΛΩΜΑΣΙ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΑΝΕΙΛΗΣΙΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΝ ΤΟΙΣ ΗΜΕΤΕΡΟΙΣ ΑΓΓΕΙΟΙΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΥΡΟΣ ΠΕΠΝΕΥΜΑΤΩΜΕΝΟΥ ΒΟΜΒΟΝ ΕΚ ΑΥΤΟΙΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΡΗΞΕΙΣ ΔΕ ΝΕΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΤΡΙΨΕΙΣ ΝΕΦΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΠΗΞΙΝ ΕΙΛΗΦΟΝΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΕΙΔΗ, ΚΑΙ ΤΟ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΛΕΓΕΙΝ ΕΚΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΑ ΦΑΙΝO-
101 ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΑΙ Δ’ ΩΣΑΥΤΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΓΑΡ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΤΡΙΨΙΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΝ ΝΕΦΩΝ Ο ΠΥΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΟΛΙΣΘΑΙΝΩΝ ΑΣΤΡΑΠΗΝ ΓΕΝΝΑ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΚΡΙΠΙΣΜΟΝ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Α ΤΗΝ ΛΑΜΠΗΔΟΝΑ ΤΑΥΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΚΠΙΑΣΜΟΝ, ΘΛΙΨΕΩΣ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΘ’ ΥΠ’ ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΙΘ’ ΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ, ΚΑΙΚΑΤ’ ΕΜΠΕΡΙΛΗΨΙΝ ΔΕ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΚΑΤΕΣΠΑΡΜΕΝΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΕΙΤΑ ΣΥΝΕΛΑΥΝΟΜΕΝΟΥ ΥΠΟ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΝΕΦΩΝ ΤΕ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΚΠΙΠΤΟΝΤΟΣ ΔΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ, Η ΚΑΤΑ ΔΙΗΘΗΣΙΝ <ΔΙΑ> ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΤΟΥ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΣΤΑΤΟΥ ΦΩΤΟΣ (Η ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΝΕΦΗ ΣΥΝΕΙΛΕΧΘΑΙ ΚΑΙ ΤΑΣ ΒΡΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣΘΑΙ) ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΗΣΙΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΚΠΥΡΩΣΙΝ ΤΗΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΝ ΔΙΑ ΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΑΝ ΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΣΦΟΔΡΑΝ
________________________________________
102 ΚΑΤΕΙΛΗΣΙΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΡΗΞΕΙΣ ΔΕ ΝΕΦΩΝ ΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ <ΚΑΙ> ΕΚΠΤΩΣΙΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΠΗΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΠΛΕΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΡΑΔΙΩΣ ΕΣΤΑΙ ΚΑΘΟΡΑΝ ΕΧΟΜΕΝΟΝ ΑΕΙ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΤΟΙΣ ΟΜΟΙΟΝ ΔΥΝΑΜΕΝΟΝ ΣΥΝΘΕΩΡΕΙΝ. ΠΡΟΤΕΡΕΙ ΔΕ ΑΣΤΡΑΠΗ ΒΡΟΝΤΗΣ ΕΝ ΤΟΙΑΔΕ ΤΙΝΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙ ΝΕΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΑΜΑ ΤΩ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΜΠΙΠΤΕΙΝ ΕΞΩΘΕΙΣΘΑΙ ΤΟΝ ΑΣΤΡΑΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΤΙΚΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΝ, ΥΣΤΕΡΟΝ ΔΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΝΕΙΛΟΥΜΕΝΟΝ ΤΟΝ ΒΟΜΒΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΝ ΤΟΥΤΟΝ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΜΠΤΩΣΙΝ ΔΕ ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ ΑΜΑ, ΤΩ ΤΑΧΕΙ ΣΥΝΤΟΝΟΤΕΡΩ ΚΕΧΡΗΣΘΑΙ ΠΡΟΣ ΗΜΑΣ
103 ΤΗΝ ΑΣΤΡΑΠΗΝ, ΥΣΤΕΡΕΙΝ ΔΕ ΤΗΝ ΒΡΟΝΤΗΝ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΕΠ’ ΕΝΙΩΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΓΑΣ ΤΙΝΑΣ ΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ.
ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΝΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΙΛΗΣΙΝ ΙΣΧΥΡΑΝ ΤΕ ΕΚΠΥΡΩΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΗΞΙΝ ΜΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΙΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΟΠΟΥΣ, ΤΗΣ ΡΗΞΕΩΣ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑ ΤΟ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΟΤΕΡΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑ ΠΙΛΗΣΙΝ ΝΕΦΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΗΝ ΔΕ ΤΗΝ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΕΚΠΤΩΣΙΝ ΑΝΕΙΛΟΥΜΕΝΟΥ, ΚΑΘΑ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ, ΠΛΕΙΟΝΟΣ ΓΕΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΩΘΕΝΤΟΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΝ ΚΑΙ ΡΗΞΑΝΤΟΣ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΔΙΑ ΤΟ ΜΗ ΔΥΝΑΣΘΑΙ ΥΠΟΧΩΡΕΙΝ ΕΙΣ ΤΑ ΕΞΗΣ, ΤΩ ΠΙΛΗΣΙΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ (ΤΟ ΜΕΝ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣ ΟΡΟΣ ΤΙ ΥΨΗΛΟΝ, ΕΝ Ω ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΠΙΠΤΟΥΣΙΝ) ΑΕΙ ΠΡΟΣ
104 ΑΛΛΗΛΑ. ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΕΙΟΝΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣΘΑΙ, ΜΟΝΟΝ Ο ΜΥΘΟΣ ΑΠΕΣΤΩ, ΑΠΕΣΤΑΙ ΔΕ, ΕΑΝ ΤΙΣ ΚΑΛΩΣ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΦΑΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΤΑΙ.
ΠΡΗΣΤΗΡΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΘΕΣΙΝ ΝΕΦΟΥΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΥΛΟΕΙΔΩΣ ΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΘΡΟΟΥ ΩΣΘΕΝΤΟΣ (ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΛΛΟΥ ΦΕΡΟΜΕΝΟΥ), ΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΦΟΣ ΕΙΣ ΤΟ ΠΛΑΓΙΟΝ ΩΘΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΝ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΙΣ ΚΥΚΛΟΝ, ΑΕΡΟΣ ΤΙΝΟΣ ΕΠΙΣΥΝΩΘΟΥΜΕΝΟΥ ΑΝΩΘΕΝ, ΚΑΙ ΡΥΣΕΩΣ ΠΟΛΛΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΟΥ ΔΥΝΑΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΑ
105 ΠΛΑΓΙΑ ΔΙΑΡΡΥΗΝΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ ΠΙΛΗΣΙΝ, ΚΑΙ ΕΩΣ ΜΕΝ ΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΗΣΤΗΡΟΣ ΚΑΘΙΕΜΕΝΟΥ ΣΤΡΟΒΙΛΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ, ΩΣ ΑΝ ΚΑΙ Η ΑΠΟΓΕΝΝΗΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΝΗΤΑΙ, ΕΩΣ ΔΕ ΘΑΛΑΤΤΗΣ ΔΙΝΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ.
ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΓΗ ΑΠΟΛΗΨΙΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΑΥΤΗΣ ΠΑΡΑΘΕΣΙΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΚΙΝΗΣΙΝ, Ο ΤΟΝ ΚΡΑΔΑΣΜΟΝ ΤΗ ΓΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΙ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥΤΟ Η ΕΞΩΘΕΝ ΕΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ <Η> ΕΚ ΤΟΥ ΠΙΠΤΕΙΝ [ΕΙΣ] ΕΔΑΦΗ ΕΙΣ ΑΝΔΡΟΕΙΔΕΙΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΚΠΝΕΥΜΑΤΟΥΝΤΑ ΤΟΝ ΠΕΠΙΛΗΜΕΝΟΝ ΑΕΡΑ. <ΚΑΙ> ΚΑΤ’ ΑΥΤΗΝ ΔΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΕΩΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΤΩΣΕΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΙΝ, ΟΤΑΝ ΠΥΚΝΩΜΑΣΙ ΣΦΟΔΡΟΤΕΡΟΙΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ
106 ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΣΘΑΙ. ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΠΛΕΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΑΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΑΥΤΑΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΓΙΝΕΣΘΑΙ. (ΤΑ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΧΡΟΝΟΝ ΑΛΛΟΦΥΛΙΑΣ ΤΙΝΟΣ ΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΚΡΟΝ ΠΑΡΕΙΣΔΥΟΜΕΝΗΣ, ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΥΔΑΤΟΣ ΑΦΘΟΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΝ, [ΤΑ ΔΕ ΛΟΙΠΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ] ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΛΩΜΑΤΑ, ΔΙΑΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥΤΩΝ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ.)
ΧΑΛΑΖΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΗΞΙΝ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑΝ, ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΔΕ ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΝ ΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΙΝ, ΚΑΙ <ΚΑΤΑ> ΠΗΞΙΝ ΜΕΤΡΙΩΤΕΡΑΝ, ΥΔΑΤΟΕΙΔΩΝ <ΔΕ> ΤΙΝΩΝ ΟΜΟΥΡΗΣΙΝ ΑΜΑ ΤΗΝ ΤΕ ΣΥΝΩΣΙΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΙΟΥΜΕΝΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΡΡΗΞΙΝ ΠΡΟΝ ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΕΡΗ
107 ΣΥΝΙΣΤΑΣΘΑΙ ΠΗΓΝΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΑΘΡΟΤΗΤΑ. Η ΔΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΥΚ ΑΔΥΝΑΤΩΣ ΜΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΑΠΟΤΤΗΚΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΘΕΝ, ΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ, ΚΑΤΑ ΜΕΡΗ ΟΜΑΛΩΣ ΠΕΡΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΙΤΕ ΥΔΑΤΟΕΙΔΩΝ ΤΙΝΩΝ ΕΙΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ.
ΧΙΟΝΑ ΔΕ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΕΚΧΕΟΜΕΝΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ (ΔΙΑ ΠΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΛΙΨΕΩΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΝΕΦΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΠΟΡΑΣ), ΕΙΤΑ ΤΟΥΤΟΥ ΠΗΞΙΝ ΕΝ ΤΗ ΦΟΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΟΣ ΔΙΑ ΤΙΝΑ ΙΣΧΥΡΑΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΝ ΤΟΠΟΙΣ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΨΥΧΡΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΗΞΙΝ Δ’ ΕΝ ΤΟΙΣ ΝΕΦΕΣΙΝ ΟΜΑΛΗ ΑΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΣΑΝ ΤΟΙΑΥΤΗ ΠΡΟΕΣΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΝΕΦΩΝ ΓΙΝΟΙΤΟ ΑΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΑ ΘΛΙΒΟΜΕΝΩΝ, ΥΔΑΤΟΕΙΔΩΝ ΤΙΝΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ (Α ΟΙΟΝΕΙ ΣΥΝΩΣΙΝ ΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΧΑΛΑΖΑΝ
108 ΑΠΟΤΕΛΕΙ, Ο ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝ ΤΩ ΑΕΡΙ), ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΡΙΨΙΝ ΔΕ ΝΕΦΩΝ ΠΗΞΙΝ ΕΙΛΗΦΟΤΩΝ ΑΠΟΠΑΛΣΙΝ ΑΝ ΛΑΜΒΑΝΟΙ ΤΟ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΣ ΤΟΥΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ. ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΧΙΟΝΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ.
ΔΡΟΣΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΝ ΠΡΟΣ ΑΛΛΗΛΑ ΕΚ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ, Α ΤΗΣ ΤΟΙΑΥΤΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΤΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ <ΑΠΟ> ΦΟΡΑΝ ΔΕ Η ΑΠΟ ΝΟΤΕΡΩΝ ΤΟΠΩΝ Η ΥΔΑΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ (ΕΝ ΟΙΣ ΤΟΠΟΙΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΡΟΣΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ), ΕΙΤΑ ΣΥΝΟΔΟΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΙΣ ΤΟ ΑΥΤΟ ΛΑΒΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΙΝ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝ ΦΟΡΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΟΠΟΥΣ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΗΜΙΝ ΕΠΙ ΠΛΕΙΟΝΩΝ ΤΟΙΑΥΤΑ ΤΙΝΑ <ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΑ ΘΕΩΡΕΙ-
109 ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΠΑΧΝΗ ΔΕ ΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΣ> ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΩΝ ΔΡΟΣΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΠΗΞΙΝ ΤΙΝΑ ΠΟΙΑΝ ΛΑΒΟΝΤΩΝ ΔΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΝ ΤΙΝΑ ΑΕΡΟΣ ΨΥΧΡΟΥ.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΚΘΛΙΨΙΝ ΜΕΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΥΔΑΤΟΣ, ΣΥΝΩΣΙΝ ΔΕ ΤΩΝ ΣΚΑΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΞΥΓΩΝΙΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΤΩ ΥΔΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΞΩΘΕΝ ΔΕ ΤΩΝ ΤΟΙΟΥΤΩΝ ΠΡΟΣΚΡΙΣΙΝ, Α ΣΥΝΕΛΑΣΘΕΝΤΑ ΠΗΞΙΝ ΤΩ ΥΔΑΤΙ ΠΑΡΕΣΚΕΥΑΣΕ, ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΩΝ ΕΚΘΛΙΨΑΝΤΑ.
ΙΡΙΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΛΑΜΨΙΝ [ΥΠΟ] ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΑΕΡΑ ΥΔΑΤΟΕΙΔΗ, Η ΚΑΤΑ [ΑΕΡΟΣ] ΦΥΣΙΝ ΙΔΙΑΝ ΤΟΥ ΤΕ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ, Η ΤΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΙΔΙΩΜΑΤΑ ΠΟΙΗΣΕΙ ΕΙΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΙΤΕ ΜΟΝΟΕΙΔΩΣ, ΑΦ’ ΟΥ ΠΑΛΙΝ ΑΠΟΛΑΜΠΟΝΤΟΣ ΤΑ ΟΜΟΡΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣ ΧΡΩΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΛΗΨΕΤΑΙ, ΟΙΑΝ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝ ... ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΛΑΜΨΙΝ
110 ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΡΗ. ΤΟ ΔΕ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΙΣΟΝ ΥΠΟ ΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΘΕΩΡΕΙΣΘΑΙ, Η ΣΥΝΩΣΙΝ ΤΟΙΑΥΤΗΝ ΛΑΜΒΑΝΟΥΣΩΝ ΤΩΝ ΕΝ ΤΩ ΑΕΡΙ <Α>ΤΟΜΩΝ Η ΕΝ ΤΟΙΣ ΝΕΦΕΣΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΑΕΡΟΣ [ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗΝ] ΑΠΟΦΕΡΟΜΕΝΩΝ [ΑΤΟΜΩΜ] ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΝ ΤΙΝΑ ΚΑΘΙΕΣΘΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΙΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ.
ΑΛΩΣ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ [ΚΑΙ ΚΑΤΑ] ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΑΕΡΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗΝ Η ΤΑ ΑΠ’ ΑΥΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟΦΕΡΟΜΕΝΑ ΟΜΑΛΩΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΠΙ ΤΟΣΟΥΤΟΝ ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΚΥΚΛΩ ΠΕΡΙΣΤΗΣΑΙ ΤΟ ΝΕΦΟΕΙΔΕΣ ΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΜΗ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝ ΔΙΑΚΡΙΝΑΙ, Η ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΗΣ ΑΕΡΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΡΟΣ ΠΑΝΤΟΘΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΣ ΤΟ
111 ΠΕΡΙ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΠΑΧΥΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΣΤΗΣΑΙ. Ο ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΗ ΤΙΝΑ ΗΤΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΒΙΑΣΑΜΕΝΟΥ ΤΙΝΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Η ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΣΙΑΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΤΟΥΤΟ ΑΠΕΡΓΑΣΑΣΘΑΙ.
ΚΟΜΗΤΑΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΤΟΙ ΠΥΡΟΣ ΕΝ ΤΟΠΟΙΣ ΤΙΣΙ ΔΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΤΙΝΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΕΤΕΩΡΟΙΣ ΣΥΝΤΡΕΦΟΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΣ ΓΙΝΟΜΕΝΗΣ, Η ΙΔΙΑΝ ΤΙΝΑ ΚΙΝΗΣΙΝ ΔΙΑ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΙΣΧΟΝΤΟΣ ΥΠΕΡ ΗΜΑΣ, ΩΣΤΕ ΤΑ ΤΟΙΑΥΤΑ ΑΣΤΡΑ ΑΝΑΦΑΝΗΤΑΙ (Η ΑΥΤΑ ΕΝ ΧΡΟΝΟΙΣ ΤΙΣΙΝ ΟΡΜΗΣΑΙ ΔΙΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΤΟΠΟΥΣ ΕΛΘΕΙΝ ΚΑΙ ΕΚΦΑΝΗ ΓΕΝΕΣΘΑΙ. ΤΗΝ ΤΕ ΑΦΑΝΙΣΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑΣ ΤΑΥΤΑΙΣ ΑΙΤΙΑΣ.)
112 <ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ> ΤΙΝΑ ΑΝΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥ, Ο ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΥ ΜΟΝΟΝ ΤΩ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΣΤΑΝΑΙ, ΠΕΡΙ Ο ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ, ΚΑΘΑΠΕΡ ΤΙΝΕΣ ΦΑΣΙΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩ ΔΙΝΗΝ ΑΕΡΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΝ ΑΥΤΟΙΣ ΠΕΡΙΕΣΤΑΝΑΙ, Η ΚΩΛΥΤΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ, Η ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΜΕΝ ΑΥΤΟΙΣ ΥΛΗΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΑΝ ΜΗ ΕΙΝΑΙ, ΕΝ ΔΕ ΤΟΥΤΩ ΤΩ ΤΟΠΩ ΕΝ Ω ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ. ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕ ΠΛΕΙΟΝΑΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΟΥΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ, ΕΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΗΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΤΟΙΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΖΕΣΘΑΙ.
ΤΙΝΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ ΠΛΑΝΑΣΘΑΙ, ΕΙ ΟΥΤΩ ΤΑΙΣ ΚΙΝΗΣΕΣΙ
113 ΧΡΩΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΤΙΝΑ ΔΕ ΜΗ [ΚΙΝΕΙΣΘΑΙ] ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΜΕΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΟΥΤΩ ΚΑΤΗΝΑΓΚΑΣΘΑΙ, ΩΣΤΕ ΤΑ ΜΕΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΔΙΝΑΝ ΦΕΡΕΣΘΑΙ ΟΜΑΛΗΝ ΟΥΣΑΝ, ΤΑ ΔΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΜΑ ΤΙΣΙΝ ΑΝΩΜΑΛΙΑΙΣ ΧΡΩΜΕΝΗΝ, ΑΝΔΕΧΕΤΑΙ ΔΕ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΦΕΡΕΤΑΙ ΟΥ ΜΕΝ ΠΑΡΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΛΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΩΘΟΥΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΟΜΑΛΩΣ ΤΕ ΕΚΚΑΟΥΣΑΣ, ΟΥ ΔΕ ΑΝΩΜΑΛΕΙΣ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΤΑΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ. ΤΟ ΔΕ ΜΙΑΝ ΑΙΤΙΑΝ ΤΟΥΤΩΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΑΙ, ΠΛΕΟΝΑΧΩΣ ΤΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΑΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΜΑΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΣ ΠΡΑΤΤΟΜΕΝΟΝ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΑΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΝ ΕΖΗΛΩΚΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟ ΚΕΝΟΝ ΑΙΤΙΑΣ ΤΙΝΩΝ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΩΝ, ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΘΕΙΑΝ ΦΥΣΙΝ ΜΗΘΑΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΑΠΟΛΥΩΣΙ.
114 ΤΙΝΑ ΑΣΤΡΑ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΙΝΩΝ ΘΕΩΡΕΙΣΘΑΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΘΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΚΥΚΛΟΝ ΠΕΡΙΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΘΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΟΝ ΚΥΚΛΟΝ ΠΕΡΙΟΝΤΑ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΑΝ ΚΙΝΕΙΣΘΑΙ ΑΝΤΙΣΠΩΜΕΝΑ ΥΠΟ ΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΙΝΗΣ, ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΣΘΑΙ ΤΑ ΜΕΝ ΔΙΑ ΠΛΕΙΟΝΟΣ ΤΟΠΟΥ, ΤΑ ΔΕ ΔΙ’ ΕΛΑΤΤΟΝΟΣ, ΤΗΝ ΑΤΥΤΗΝ ΔΙΝΑΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΟΥΝΤΑ. ΤΟ ΔΕ ΑΠΛΩΣ ΑΠΟΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΤΟΥΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟΙΣ ΤΕΡΑΤΕΥΕΣΘΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΒΟΥΛΟΜΕΝΟΙΣ.
ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΕΚΠΙΠΤΕΙΝ (ΚΑΙ) ΠΑΡΑ ΜΕΡΟΣ (ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΡΙΨΙΝ ΕΑΥΤΩΝ) ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΙΣΘΑΙ (ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΕΚΠΤΩΣΙΝ ΟΥ ΑΝ Η ΕΚΠΝΕΥΜΑΤΩΣΙΣ ΓΕΝΗΤΑΙ), ΚΑΘΑ-
115 ΚΑΘΑΠΕΡ ΚΑΙ ΠΕΙ ΤΩΝ ΑΣΤΡΑΠΩΝ ΕΛΕΓΟΜΕΝ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΟΔΟΝ ΔΕ ΑΤΟΜΩΝ ΠΥΡΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΤΙΚΩΝ, ΣΥΜΦΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΕΙΣ ΤΟ ΤΟΥΤΟ ΤΕΛΕΣΑΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΙΝΗΣΙΝ ΟΥ ΑΝ Η ΟΡΜΗ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟΝ ΓΕΝΗΤΑΙ, ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΔΕ ΣΥΛΛΟΓΗΝ ΕΝ ΠΥΚΝΩΜΑΣΙ ΤΙΣΙΝ [ΕΝ] ΟΜΙΧΛΟΕΙΔΕΣΙ ΚΑΙ ΕΚΠΥΡΩΣΙΝ ΤΟΥΤΩΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΣΙΝ, ΕΙΤ’ [ΕΠ].ΕΚΡΗΞΙΝ <ΕΚ> ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΩΝ, ΚΑΙ ΕΦ’ ΟΝ ΑΝ ΤΟΠΟΝ Η ΟΡΜΗ ΓΕΝΗΤΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΑΣ, ΕΙΣ ΤΟΥΤΟΝ ΦΕΡΟΜΕΝΩΝ. ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕ ΤΡΟΠΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΤΕΛΕΣΑΙ ΑΜΥΘΗΤΟΙ ΕΙΣΙΝ.
ΑΙ Δ’ ΕΠΙΣΗΜΑΣΙΑΙ ΑΙ ΓΙΝΟΜΕΝΑΙ ΕΠΙ ΤΙΣΙ ΖΩΟΙΣ ΚΑΤΑ ΣΥΓΚΥΡΗΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ. ΟΥ ΓΑΡ ΤΑ ΖΩΑ ΑΝΑΓΚΗΝ ΤΙΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΘΗΝΑΙ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΟΥΔΕ ΚΑΘΗΤΑΙ ΤΙΣ ΘΕΙΑ ΦΥΣΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΣΑ ΤΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΑΠΕΙΤΑ ΤΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑΣΙΑΣ ΤΑΥΤΑΣ ΕΠΙΤΕ-
116 -ΛΕΙ. ΟΥΔΕ ΓΑΡ <ΑΝ> ΕΙΣ ΤΟ ΤΥΧΟΝ ΖΩΟΝ ΚΑΝ ΜΙΚΡΩ ΧΑΡΙΕΣΤΕΡΟΝ Η, Η ΤΟΙΑΥΤΗ ΜΩΡΙΑ ΕΚΠΕΣΟΙ, ΜΗ ΟΤΙ ΕΙΣ ΠΑΝΤΕΛΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑΝ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟΝ.
ΤΑΥΤΑ ΔΗ ΠΑΝΤΑ, ΠΥΘΟΚΛΕΙΣ, ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΟΝ, ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΕ ΓΑΡ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΕΚΒΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΗ ΤΟΥΤΟΙΣ ΣΥΝΟΡΑΝ ΔΥΝΗΣΗ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΕ ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΠΟΔΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΘΕΩΡΙΑΝ, ΕΤΙ ΤΕ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΘΩΝ, ΚΑΙ ΟΥ ΕΝΕΚΕΝ ΤΑΥΤΑ ΕΚΛΟΓΙΖΟΜΕΘΑ. ΤΑΥΤΑ ΓΑΡ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΝΘΕΩΡΟΥΜΕΝΑ ΡΑΔΙΩΣ ΤΑΣ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΟΡΑΝ ΠΟΙΗΣΕΙ. ΟΙ ΔΕ ΤΑΥΤΑ ΜΗ ΚΑΤΑΓΑΠΗΣΑΝΤΕΣ Η ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΥΤΕ <ΑΝ> ΑΥΤΑ ΤΑΥΤΑ ΚΑΛΩΣ ΣΥΝΘΕΩΡΗΣΑΙΕΝ ΟΥΤΕ ΟΥ ΕΝΕΚΕΝ ΔΕΙ ΘΕΩΡΕΙΝ ΤΑΥΤΑ ΠΕΡΙΕΠΟΙΗΣΑΝΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου